• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yerli Otomobilde gelinen son nokta
23 Ekim 2011 Pazar 14:08

'Yerli Otomobilde gelinen son nokta'

MÜSİAD Cuma Konferansında bu hafta Yerli Otomobil Üretimi ele alındı. Konferansta yerli otomobilin planlanmasında gelinen son noktayı anlatan ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kalkanlı...

MÜSİAD Cuma toplantılarının bu haftaki konusu “Yerli Otomobilde gelinen son nokta” oldu. MÜSİAD toplantı salonunda gerçekleşen konferansa MÜSİAD üyeleri, Konya’da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, “Hükümetin yerli otomobilin üretilmesi noktasındaki destek açıklamaları bizleri heyecanlandırmıştır. Türkiye’nin ithalat kalemlerinde üst sırada olan otomotiv sektöründe yerli üretim yapabilmemiz ülke ekonomisinin büyük bir açığını kapatacaktır. Yerli otomobilin tasarlanması ve üretime hazırlığı aşamasında elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız” dedi.

Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Yerli otomobil çalışmalarında gelinen son noktayı anlatan ODTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Kalkanlı, “ Türkiye’de otomotiv sektörünün yan sanayi var, bilgi gücü var, yeterli AR-GE çalışmaları yapılıyor artık yerli otomobilimizi üretmeliyiz ve kendi ürettiğimiz aracı vatandaşımıza ballandıra ballandıra anlatmalıyız” dedi.

Santez Projesi ile tasarı aşamasında olan aracı anlatan Prof. Dr. Kalkanlı, “ Yerli araç için özel bir kuruluş ve Sanayi ve Bilim Bakanlığının Santez Projesi kapsamında 2010 yılında çalışmaya başladık. 4 kapılı hafif çevreci bir otomobil planladık. Orta sınıf ve yeni sekmentte tasarlanan araçta son model teknolojik özelliklerin olmasına dikkat ettik” şeklinde konuştu.

Araç üretiminde en önemli noktanın şekil tasarımı olduğunu belirten Kalkanlı, “ Şekil tasarımını yaptığınız sürece her otomobili üretebilirsiniz. Önemli olan vizyonunuz. Mutlaka araç üretmek kolay değil ancak, Türkiye teknoloji açısından çok değişti. Artık kalıbı döküp, işleyip saç basabilecek sanayi kuruluşlarımız var” ifadesini kullandı.

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kalkanlı konferansının devamında, “ Devlet yerli otomobilde öneri getirenleri teşvik ediyor. Bizim güç ve gönül birliğimiz eksik, güç ve gönül birliğini kurarsak devlet projeleri destekliyor. Eğer Türkiye endüstri ülkesi olarak yoluna devam etmek istiyorsa ürünlerimizin dışarıya satılması gerekiyor. Mutlaka devletimizin de üretim desteği olmalı. Bu destek sağlanırsa hali hazırdaki teknolojimizle gerek tasarım, gerekse üretimi yapmamız hayal olmaz. Benim Konyalı sanayicilere önerim bu treni kaçırmak istemiyorsanız bu işin bir noktasında bulunmalısınız. Bu noktada hibrit motor üretmek kolay ve çok maliyetli değil. Önemli olan motor üretmenin hazzına varmak” dedi.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA