• Konya19 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yerel siyasetten merkez siyasete geçerken

19 Nisan 2011 12:47
        Genel seçimlere iki aydan az bir süre kala geçen hafta netleşen milletvekili adayları tüm haftanın ana konusuydu.
        Tabiî ki herkesin baktığı bir yer var adaylarla ilgili. Artılarıyla eksileriyle konuşulan her milletvekili adayı için artık  konuşacak bir şey kalmadı. Pazartesi günü Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ak Partili 550 milletvekilini tanıtım programıyla kamuoyunun tartışma boyutu da tamamlanmış oldu.

Milletvekilliği aday adaylığı sürecinde ve geçtiğimiz bir haftada hemen her şey yazılıp çizildiği ve konuşulduğuna göre, bundan sonra partililerin adaylarına sahip çıkıp doğru konulara odaklanması çabası içinde olmalılar.

Bu bağlamda hafta sonu Ak Parti Konya adaylarının Bera Alanya Otel’de gerçekleşen kaynaşma programı da oldukça isabetli görünüyor. İl Başkanı Ahmet Sorgun’un adayları tanıştırma programı ile şehirde herhangi bir olumsuz algılayışında önüne geçmiş oldu. 15. İl Koordinasyon toplantısında da, yeni dönemde yer almayacak milletvekillerinin de Konya teşkilatı ve bu seçimle ilgili kamuoyu tarafından takdirle karşılanan açıklamaları önemsenmeli.

Özetle Konya’da listede yer almayan milletvekilleri de yapılan tercihi, öncelikle bir nasip işi olarak ifade etmekte, 12 Haziran seçiminin hem Türkiye hem de dünya için taşıdığı öneme işaret etmekteler. Bu açıdan bakıldığında, öyle ya da böyle kurumsal olgunluğa ermiş bir yapı duruyor önümüzde. Bunun seçimlere yansıması elbette olumlu bir şekilde yansıyor. Bu, Ak Parti’nin önümüzdeki seçimlerde açık ara önde olmasını sağlıyor ve halk tarafından hem oy vermek hem de siyaseti bu partide yapmak olarak tercih sebebi oluyor.

Konya boyutunda, bundan sonraki günlerde adayların şehirle buluşma, kucaklaşma süreci başlıyor. Sanırım hem adayların Konya’nın genel yapısını daha iyi algılama hem de Konya’nın adayları daha yakından tanıma fırsatı doğacak.
Bu arada Başbakan Erdoğan’ın cumartesi günü Ak Parti seçim beyannamesini açıkladığı programda önemli noktalar vardı.
Bununla ilgili temel  bakış “Türkiye’nin 2023 hedefi” olarak görülüyor. Bunun yanında beyannamede 5 ana başlıkla Türkiye’nin 2023 vizyonu hedefleniyor. Bunlar; İleri demokrasi, Büyük ekonomi, güçlü toplum, yaşanabilir çevre ve marka şehirler ve lider ülke.
Bu beş temel başlıkta Türkiye’nin tümünü ilgilendiren unsurların yanında Konya’yı marka şehirler maddesi içinde çok daha farklı bir dönemin beklediğini söyleyebiliriz. Bunu söylerken, pek çok defa yazdığımız gibi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Konya milletvekillerinin başında olması, onlara ağabeylik yapması ve Konya’ya çok daha geniş açıdan makro bir algılayışla yaklaşmasının bu marka bakışı artıracak bir durum olarak özetleyebiliriz.
Dün Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’deki 550 milletvekilini açıkladığı toplantıda önemli notlar vardı.

Diğer partilere göre avantajla sahaya çıktıkları söylemi Türkiye’nin ortak kanaati. Özellikle meclisteki partilerin aday seçimi profili gerçekten oldukça sıkıntılı görünüyor.

Diğer taraftan yerel unsurlara en çok sahip çıkacak parti de Ak Parti görünüyor. Ancak bu konuda Başbakan Erdoğan adaylara “kafanıza göre slogan kullanmayın” uyarısı ile de hem teması artırın hem de parti kurumsal yapısını ihmal etmeyin mesajını verdi. Ayrıca adaylara “kendi aranızda  kavgaya, uyuşmazlığa fırsat vermeyin” uyarısıyla da bu dönemin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasına işaret ediyor. En önemli söylemlerinden biri de milletvekillerine, “il başkanlarının emrine girin” ifadesi. Milletvekili adaylarının kendilerini teşkilattan bağımsız ve teşkilatın üstünde görmesine kesinlikle izin vermiyor. Son olarak “ilinde ismi bilinmeyen vekil kalmasın” diyerek aslında herkes halk adamı olsun, halkla iç içe olan hep kazanır mesajı veriyor.

Gerçektende Türkiye’de artık halk ne derse o oluyor.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA