• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yer altından çıkarılan tuz daha sağlıklı
02 Haziran 2013 Pazar 13:03

Yer altından çıkarılan tuz daha sağlıklı

Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde faaliyet gösteren bir firma, açtığı su kuyusundan, yerin 400-800 metre altından özel yöntemle çıkardığı tuzu, iç piyasanın yanı sıra yurtdışına da gönderiyor

Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde faaliyet gösteren bir firma, yerin 400-800 metre altından su basıncı yardımıyla çıkardığı tuzu, iç piyasanın yanı sıra yurtdışına da gönderiyor.

Cihanbeyli'de faaliyet gösteren Salina Tuz İşletme Müdürü Seçkin Erdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bugüne kadar 3 farklı yöntemle tuz üretildiğini söyledi.

Sofralık tuzların kaya, göl ve deniz tuzundan elde edildiğini ifade eden Erdal, 30 yıldır sofralara tuz üreten bir firma olma misyonuyla daha çevreci, daha temiz bir ürün elde edebilmek için dünya üzerinde yapılan uygulamaları mercek altına aldıklarını belirtti.

- "Türkiye'de ilk defa kullandığımız bu yöntemin diğerlerinden farkı...

Seçkin Erdal, bu çerçevede yaptıkları araştırmalarda yer altından tuz üretimi yapıldığını öğrendiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bunun üzerine bölgemizde yaptığımız araştırmada, yerin 400 ila 800 metre altında tuz bulunduğunu tespit ettik. Daha sonra da tuz ihtiva eden kuyu açtık. Bu kuyuda yer altından aldığımız suyu, yine yer altına basarak katı haldeki tuzu çözüp, çözelti halinde çıkarıyoruz. Bu çözeltiyi de tesislerimizde işleyip sofralara tuz üretiyoruz. Türkiye'de ilk defa kullandığımız bu yöntemin diğerlerinden farkı, daha çevreci olması, dolayısıyla ürünün daha sağlıklı olması... Denizler kirlenmiş durumda olduğu için deniz suyu tuz üretimi açısından uygun değil. Tuz Gölü de artık kuraklık nedeniyle küçülmüş durumda ve çevresel atıklar nedeniyle yeteri kadar temiz değil. Kaya tuzu diğer maden ocakları gibi patlayıcılarla galeriler açılarak elde edilmektedir. Dolayısıyla patlayıcı kalıntıları ve maden ocağında çalışan iş makinelerinin egzoz gazları ile diğer atıklar nedeniyle, kaynak çok temiz olsa bile üretim esnasında hem ürüne hem de doğaya zarar veriliyor. Buna karşın yer altından tuz çıkardığımız bu yöntemin, çevreye ve ürüne hiçbir olumsuz etkisi bulunmuyor."

- Avrupa sofralarına da gidiyor

Bu tuz çıkarma yönteminin çevreci olmasıyla diğerlerinden ayrıldığını ifade eden Erdal, açtıkları kuyunun faaliyette olduğunu, bu kuyudan günlük 200 ton rafine tuz üretilebileceğini dile getirdi. Seçkin Erdal, yerin metrelerce altından çıkardıkları tuzu, yurtiçi parazarına olduğu gibi birçok Avrupa ve dünya ülkesine de ihraç ettiklerini aktardı. AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA