• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeni üs Tarsus
12 Nisan 2014 Cumartesi 06:55

Yeni üs Tarsus

Akdeniz bölgesinde Irak petrollerinin sevk merkezi olan Ceyhan'dan sonra Mersin'in Tarsus ilçesi de doğalgazda yeni bir enerji üssü olmaya hazırlanıyor. Birol Ensari'ye ait Gaz Depo A.Ş. ve Toren Doğalga Depolama ve Madencilik A.Ş. isimli iki firma tarafından 3 milyar avroluk yatırımla hayata geçirilecek olan doğalgaz depolama tesisi Türkiye'nin mevcut depolama kapasitesini yüzde 60 artıracak. Tuz Gölü deposunun tamamlanmasıyla ulaşılacak olan 22 günlük gaz saklama gücü, Tarsus projesi ile 36 güne çıkacak.

STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Kış aylarında özellikle Rusya'dan gelen doğalgazda düşen basınç nedeniyle gaz çekmekte yaşanan sıkıntıların aşılması için gazın depolaması gerekiyor. Enerji arz güvenliği açısından stratejik öneme sahip olan gaz depolama işinin ikinci önemli faydası ise gazı yazın ucuzken satınalarak maliyeti azaltmak. Avrupa ülkeleri, yıllık gaz ihtiyacının ortalama yüzde 10'unu depolarda saklamak suretiyle kış aylarını rahat geçiriyor. Türkiye'nin ise mevcut doğalgaz depolama kapasitesi, yıllık tüketiminin (45 milyar metreküp) sadece yüzde 3,5'u seviyesinde.

TPAO VE BOTAŞ 2.4 MİLYAR METREKÜP TUTUYOR

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından Ereğli'de kurulan Türkiye'nin tek gaz deposu 1.4 milyar metreküp saklayabiliyor. Botaş tarafından Tuz Gölü'nün altında inşasına devam edilen depo ise 1 milyar metreküp tutacak. Tarsus yatırımları ile birlikte Türkiye'nin toplam gaz depolama kabiliyetinin, yıllık tüketimin yüzde 10'una denk gelmesi hedefleniyor. İnşası fiziki zorluk gerektiren yatırımların tamamlanma süresi 8-10 yılı bulabiliyor.

118 MİLYAR DOLAR YATIRACAĞIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerjide önemli bir ülke olacağını belirterek, 'Gelecek 10 yıl içinde harcayacağımız 118 milyar dolarlık miktarda bir azalma yoktur' dedi. Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen '15. Uluslararası Enerji Arenası' programında konuşan Taner Yıldız şunları kaydetti, 'Türkiye yalnızca Irak'ın petrolünü taşımakla kalmayıp bizatihi oradaki bloklara ortak olmak gibi ciddi bir adım atmıştır. Türkiye, doğal gaz ve petrolün kaynağına ulaşmak için siyasi sınırları sabit kalmak kaydıyla ekonomik ve enerji sınırlarını genişletmiştir.'

GÜNEY AKIMA PARA VERİN

İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House'un Kıdemli Enerji Uzmanı Antony Froggatt, Avrupa'nın Rusya ile yaşanan gerilim sonrasında mevcut enerji bağımlılığını azaltmak adına Türkiye üzerinden geçen Güney Gaz Koridoru'nun takvimini öne çekip, finansmanını hızlandırması gerektiğini söyledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA