• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeni toplum medya canavarı kesildi
09 Ekim 2011 Pazar 21:05

Yeni toplum medya 'canavarı' kesildi

Wikileaks ve Wikipedia'nın kurucusu ile Google'ın danışmanı geçen hafta İstanbul'daydı. Onları görmek isteyen 'yeni medya tüketicileri'
Wikileaks ve Wikipedia'nın kurucusu ile Google'ın danışmanı geçen hafta İstanbul'daydı. Onları görmek isteyen 'yeni medya tüketicileri' Lütfü Kırdar Kongre Sarayı'nı hınca hınç doldurdu. Ellerinde iPad'leri, iPhone'leriyle konuşulan her şeyi anında Facebook ve Twiter'dan paylaştı. Yani haberi vatandaş yaptı, gazetecilere de tüm bu olan biteni gözlemlemek kaldı.

Dünya siyasetine yön veren, hatta Arap baharını başlattığı söylenen haberleri yayınlayan Wikileaks haber sitesinin kurucusu Julian Assange, geçen hafta çarşamba günü İstanbul'daydı. Aslında İngiltere'de ev hapsinde olduğu için fiziki olarak bulunamadı ama yeni medya teknolojisini kullanarak video konferansla 'Türkiyeli fan'larıyla buluştu. Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'ndaki "Yeni Medya Düzeni" konferansının onur konuğu Assange, sanki 'sızıntı gazeteciliğin' duayen ismi değil de ünlü bir pop yıldızıymış gibi karşılandı. Alkışlar, heyecan nidaları...

Sabah 9'da başlayan ve 18.00'e kadar devam eden konferans boyunca internet âleminin en güçlü isimleri konuştu. Ciddi paralar vererek konferansı dinlemeye gelen katılımcılar, ellerinde iPad'leri, iPhone ve BlackBerry'leriyle pür dikkat konferansı dinledi. Konuşmacılar, dikkatlerini çeken sözleri anında Twitter'dan paylaştı. Facebook'taki arkadaşlarına konferansta olduklarını, sanal ansiklopedi Wikipedia'nın kurucusunu dinlediklerini, Google'ın danışmanı Tom Chatfield'ın 'şu anda' konuştuğunu bildirdiler. Yeni medya düzenine dair öğrendiklerini, 'yeni medya'dan cümle âleme duyurdular.

Bir gazeteci olarak, konuşmacıları dinlerken iPad'lerini parmaklayan katılımcıları görünce, "Galiba yeni dünyada bizim mesleğimize gerek kalmayacak, herkes muhabir olmuş" düşüncesine kapılmıştık ki, sanal ansiklopedi Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, bunu doğrular nitelikte konuştu: "Bilgi artık demokratikleşti. Sanal ansiklopedisinin yazarı ve editörü, kullanıcılarının ta kendisi. Artık insanlar kullanacakları ansiklopedilerin hem yazarı hem de okuru. Haber yapmak da gazetecilerin tekelinde değil. Elinde internete bağlı cihaz olan herkes aynı zamanda bir haberci." Dolayısıyla konferansta konuşulanlar dakikası dakikasına herkesin bilgisine sunuldu. Biz gazetecilere ise olay anındaki gelişmeleri değil, gözlemlerimizi anlatmak kaldı.

Konferansı düzenleyen Doğuş Yayın Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yerdelen, sabah kalkar kalkmaz eşinin değil, cep telefonunun yüzüne bakan günümüz insanı için 'medya canavarları' tanımlaması yapıyor ve yeni medyanın yeni bir toplum oluşturduğunu vurguluyor. Google'ın danışmanı, teknoloji kuramcısı Tom Chatfield, 'Hayatım Medya Olur!' başlıklı konuşmasında Amerika'da yapılan uzun soluklu bir araştırmadan söz etti. Araştırmanın ilk ayağı 1999 yılında yapılıyor ve 8-18 yaş arası gençlerin medyayı günde 6 saat 21 dakika kullandıkları tespit ediliyor. 2009'da bu 7 saat 38 dakikaya; iPad ve iPhone'dan sonra ise 10 saat 45 dakikaya çıkmış. Yani gençler uyanık kaldığı tüm zamanını yeni medya başında geçiriyor.

Ali Baba'nın sanal çiftliği "açıl susam açıl" diyor

Ömrünü 'yeni medya' başında geçiren 'yeni toplum' her işini sanal âlemde çözmeye başladı. Market alışverişini bile internet üzerinden yapıyor. 1999 yılında Çin'de birkaç gencin kurduğu alibaba.com sitesi de işte bunu öngördüğü için, şimdi dünyanın en büyük şirketlerinden biri. Sitenin başkan yardımcısı Brian A. Wong, "Açıl susam açıl" diyerek KOBİ'lerin yani küçük üreticinin dünyaya ulaşmasını sağladıklarını söylüyor. 68 milyon küçük üreticinin ürünlerinin satıldığı sitenin 450 milyon kayıtlı tüketicisi var.

"Beni ne Google'lar, Facebook'lar istedi de gitmedim"

Çok az insanın internet kullandığı, kimsenin mail atmayı bilmediği dönemlerde Hotmail ve YahooMail'e yatırım yapan, Twitter'ı keşfeden yatırımcı Tim Draper da İstanbul'daki Yeni Medya Düzeni konferansında konuşma yaptı. Soru cevap kısmında genç bir Türk mühendisin teklifi hem Draper'ı hem de katılımcıları güldürdü: "Benim çok iyi bir fikrim var ama param yok, fikrime yatırım yapar mısınız?" "Neden olmasın?" cevabını alınca mühendis binlerce insanın şahitliğinde Amerikalı yatırımcıya irtibat bilgilerini verdi. Yatırım yaptığı fikirlerin bugün dünyanın en büyük 'yeni medya'ları olduğunu anlatan Draper'a bir katılımcı can alıcı soruyu sordu: "Kapınızı çalan ama sizin kabul etmediğiniz, bugünkü hallerini görüp de hayıflandığınız işler var mı?" Cevabı: "Tabii ki var, mesela Facebook'a ve Google'a yatırım yapmayı kabul etmemiştik, daha doğrusu fiyatta anlaşamamıştık."

'Twit'ine bandım, bedava mı sandın, para verip aldım

Yeni medya düzeni konferansında konuşulanlar kadar katılımcıların davranışları ve profilleri de dikkat çekiciydi. Öğrenciler yani gençlerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta, okulu kırdıkları üzerlerindeki formalardan belli olan liseli gençler çok ilgi çekiciydi. Üniversiteli öğrenciler, ellerinde defter kalem mütemadiyen not alırken, liseliler son moda cep telefonlarıyla fotoğraf çekme derdindeydi. Wikileaks'ın kurucusu gelmiş İstanbul'a ve 3-5 metre ötesinde konuşuyor, liseli ise onu arkasına almış zafer işareti yaparak poz veriyor. Fotoğraf çekilir çekilmez Twitter ve Facebook'a gönderiliyor. Arkadaşlarına, "Derse gitmedik ama parasını verip Assange'yi dinledik." havası attılar.

Sanal ansiklopediyi 408 milyon kişi ziyaret ediyor

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, 16 milyonun üstünde makale girişi yapılan sanal ansiklopedinin yani bedava bilginin dünyayı değiştirdiği görüşünde. Wikipedia'da 270 ayrı dilde yayın yapılıyor. Sanal ansiklopedinin yazarları lise, üniversite ve doktora öğrencileri, yani internet kullanıcıları. Sanal ansiklopedide 3,5 milyon makaleyle en çok İngilizce bilgi girilmiş. Daha sonra Fransızca ve İtalyanca. İlginç bir son dakika gelişmesi İtalya Wikipedia editörleri geçtiğimiz hafta greve girmiş. Wales, bu greve şaşırdığını söylüyor. Türkiye'den ise 170 bin bilgi girişi yapılmış. Wales'ın sanal ansiklopediye dair verdiği istatistiklerde ilginç bir bilgi söz konusu: Wikipedia'ya hangi ülkeden daha çok hangi konularda bilgi giriliyor? Almanlar sanal ansiklopediye en çok coğrafya hakkında bilgi girişi yapmış. Wales, Almanların dünya coğrafyasına bu kadar ilgi göstermesini manidar buluyor. Ruslar ve Fransızlar da en çok coğrafi bilgi girmiş. Japonlar ve İngilizler popüler kültür üzerine bilgi vermiş. 408 milyon kişinin ziyaret ettiği sanal ansiklopedinin editörlerinin yüzde 87'si erkek.

Modern dünyanın yeni tesbihi iPad

Eskiden özellikle erkekler ellerinden tesbihi eksik etmezdi. Konuşurken, yürürken ve hatta araba kullanırken tesbihin taneleriyle oynar, parmakları arasında tesbihi çevirirdi. Yeni Medya Düzeni konferansını dinlemeye gelen ve bunun için dünyanın parasını ödeyen yüzlerce iPad, iPhone ve BlackBerry'li bize tesbih sallayanları hatırlattı. Yeni medyanın en önemli isimleri karşılarında konuşuyordu ve dinleyicilerin neredeyse yüzde 80'inin parmakları iPad, iPhone ve BlackBerry'sinin üstünde dolaşıyordu.

Gülizar Baki/zaman


Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA