• Konya6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeni koyun ırkı geliştirme seferberliği
23 Mayıs 2012 Çarşamba 12:10

Yeni koyun ırkı geliştirme seferberliği

Konyanın Beyşehir ilçesine bağlı Gönen köyünde kurulan koyun çiftliğinde yeni bir ırk geliştirmek için başlatılan çalışmalar sürüyor.
Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Gönen köyünde kurulan koyun çiftliğinde yeni bir ırk geliştirmek için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Gönen Köyü Muhtarlığı’nın önderliğinde köylülerin maddi desteğiyle kurulan çiftlikte Beyşehir’e özgü yeni bir koyun ırkı elde etmeyi hedeflediklerini belirten Muhtar Mehmet Ali Gökler, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Amacımız; doğurgan özelliği fazla anaç koyunların yanı sıra koçlar da üretip çevremize, etrafımıza hizmet etmek, hem de bu yolla iyi bir gelir elde etmek istiyoruz. Bu şekilde Gönen ırkını elde edip ismimizi duyurmak gelecekteki hedefimizdir” dedi. Köylülerle birlikte ilk etapta 250 koyunla hayata geçirilen yaklaşık 1 milyon liralık projenin bölgeye de örnek teşkil ettiğini belirten Gökler, “Hayvan varlığımız şu anda binin üzerinde. Yaklaşık 700 anaç var, gerisi kuzudan oluşuyor. Bu yıl sonuna kadar yeni doğanlara birlikte hayvan varlığını 2 bine ulaştırmayı planlıyoruz. İki yıl içerisinde de yeni bir ırk geliştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Bunun için çiftlikte değişik ırka sahip koç ve anaç koyunları bir araya getirmek suretiyle çiftleştirdiklerini ve değişik yapıda koyunlar üretmeye başladıklarını anlatan Gökler, bu arada ikiz, üçüz, kuzu doğumlarının sayısının da arttığını belirtti. Geçtiğimiz yıl bir koyunun çiftlikte beşiz kuzu dünyaya getirdiğini, birçok koyunun ise ikiz ve üçüz doğurma kapasitesine sahip olduğunu belirten Gökler, şunları kaydetti:

“Bu durum, tamamıyla hayvanın ırkıyla ve beslenmesiyle ve doğru bir koç seçimi ile ilgili. İyi bir bakımla altız yediz kuzular bile dünyaya gelebiliyor. Bu konuda bildiğim kadarıyla dünya rekoru 15. Yani bir koyun en fazla 15 kuzu doğurmuş. Bizim amacımız ise burada çok doğurmaktan ziyade, sağlıklı bir ırk yetiştirmek. Ama ikizlik oranının da yüksek olmasını istiyoruz. İnşallah Allah kısmet de ederse hedefimiz Beyşehir Gönen Köyü diye bir ırk üretebilmek. Bununla ilgili olarak kendimize iki yıllık bir süre tanıdık.”
Gökler, yeni ırk çalışmalarını yürütürken zaman zaman ilginç durumlarla karşılaştıklarını, hedefe adım adım yaklaştıklarını hissettiklerini de söyledi. Değişik koçların katılımıyla denedikleri birleştirmelerin ardından değişik boynuzlu yapıya sahip, yapağısı, kuyruğu, boynunda kıl olmayan ve ağırlığı 100 kilonun üzerinde koyunlar yetiştirmeye başladıklarını belirterek, “Mesela şekliyle, yapısıyla hiç görmediğimiz bir koyun var, uzmanlar da ‘şu ırktır’ diyemedi. Tahirova ile Sakız cinsini ve Merinos ırklarını birleştirdiğimizde farklı yapılarda koyunlar alabiliyoruz. Şu anda belli bir mesafe kat ettik bu konuda. Belli bir standarda ulaştığımızda ise patent başvurusu yapacağız” diye konuştu.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA