• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeni haziran
07 Haziran 2016 Salı 06:53

Yeni haziran

Türkiyelileşme yalanıyla 7 Haziran 2015’te yüzde 13 oy alan HDP, seçimin ardından terör örgütü PKK ile birlikte kanlı planını hayata geçirdi. Ancak, devlet-halk işbirliği, hem PKK’yı hem de HDP’yi kazdıkları çukura gömdü.

Türkiye,  bir yıl önce tam bugün yapılan milletvekili genel seçiminin ardından bir kaosun içine sürüklenmek istendi. AK Parti aldığı yüzde 41’e yakın oranındaki oy ile tek başına iktidar olamamasını fırsat bilen diğer partiler koalisyon hükümetine yanaşmayınca, yeni bir seçim gündeme geldi. 7 Haziran seçiminde TBMM’ye 80 milletvekili gönderen HDP, Güneydoğu’dan aldığı desteği, bölge halkının hizmetine değil de terör örgütü PKK’nın lehine kullanmaya kalkıştı. HDP’nin desteğiyle hükümetin uyguladığı seçim sürecini bitiren PKK, dış mihraklardan aldığı güçle Sur, Cizre, Yüksekova, Şırnak, Silopi, Nusaybin ve Silvan’da sözde ‘öz yönetim’ ilanı adı altında çukur kazıp, patlayıcı tuzaklı barikatlar kurdu.

İKİSİ DE ERİDİ

Güvenlik güçleri geçen yıl Temmuz ayında başlattığı operasyonlarla PKK’yı konuşlanmaya çalıştığı il merkezi ve ilçelerden temizledi. Terör örgütü bu operasyonlarla ağır darbe yerken, HDP’de desteklediği PKK ile birlikte eridi. Bölge halkı hem PKK’dan hem HDP’den desteğini çekti. 1 Ekim 2015 genel seçiminde ortaya çıkan tablo, bu gerçeği gözler önüne serdi. Şimdiler de ise HDP için barajı aşmak artık hayalden ibaret... Peki, bir yıl önce ile bugün arasında ne gibi bir fark var?

ZİRVEYE ÇIKMIŞTI

Güçlü olduğu yerde kendisine destek vermeyenlere her türlü baskıyı yapmaktan çekinmeyen HDP ile PKK’nın güçsüz olduğu yerlerde ise barış ve demokrasi söylemleriyle yola çıktığı 7 Haziran seçimlerinin üzerinden tam bir yıl geçti. 2014 yılında özellikle Kobani sürecinden sonra HDP’nin bölgede tırmandırdığı Kürt milliyetçiliği ve halkın inandırıldığı sahte vaatler ile aldığı destek 7 Haziran’da zirveye çıkmıştı. Halkın barış ve huzurun tesisi adına verdiği desteği şiddete ve teröre destek olarak kabul eden HDP’nin PKK ile eş güdümlü politikalar üretmesi bölge halkını canından bezdirdi.

GÖZ BOYUYOR

HDP halk desteğin dibe vurduğu birçok kentte yeniden canlanmak için tekrar kuzu postuna bürünmeye çalışıyor. Cizre, Silvan, Sur ile Kızıltepe’de görüştüğümüz vatandaşlar, terör örgütünün kan kaybettikçe mağduriyet propagandası yaptığını ve tekrar halkın desteğini almak için her yola başvurduğunu söylüyor. Peki, dün HDP’yi 80 milletvekiliyle TBMM’ye gönderen ve ‘bu sorunu kansız çöz’ yetkisi veren Kürt halkı ne düşünüyor? Kürtler, ‘Allah’a şükür evlerimiz yıkıldı da PKK’nın hâkimiyeti oluşmadı’ noktasına nasıl geldi? Bu gün bu insanları ‘sokağa çıkma yasağı hiç kalkmasın’ diyebilme boyutuna getiren ne?

HALK ÖFKELİ

Cizre’nin yarı harabeye dönmüş sokaklarında ilerleyip ilçe halkının nabzını tuttuk. Cudi mahallesinde görüştüğümüz Abdulkahhar adlı vatandaş komşusunun tamamen yıkılmış olan evinden geriye kalan duvarın gölgesinde oturmuş yeni onardığı evini izleyerek dinleniyordu. Abdulkahhar amca, derin bir ah çekip sadece “zalimin zulmü varsa mazlumda Allah’ı var” demekle yetindi.

UMUT YOKSA HAYAT YOK 

Abdulkahhar amca komşularına göre kısmen daha şanslıydı. Onun evi yaklaşık 60 bin TL’lik masraftan sonra eski haline gelebilmiş. Ancak tamamen yanan evinden geriye sadece avludaki birkaç ağaç ve diktiği fidanlardan geriye başka bir şeyi kalmayan komşusu, bekli de bölgede yaşanan korkunç teröre rağmen nasıl ayakta durabildiklerini en çarpıcı kelimelerle dile getirdi. “Oturacak ev kalmamış siz ne yapıyorsunuz?” sorumuza isminin yayınlanmasını istemeyen Cizreli, teröre inat sürdürdüğü yaşam mücadelesini, “Umut olmasa hayat olmaz” cümlesiyle özetledi.

ŞÜKÜR EVİMİZ YIKILDI

Aslında Cizre’de hangi vatandaşla konuşsanız, yaşananlar PKK ve HDP’nin anlamsız çukur siyasetinin sebep olduğunu dile getiriyor. PKK’nın hışmına uğramamak için adının yazılmamasını isteyen başka bir Cizreli’nin söyledikleri ise sözün bittiği noktayı gösteriyor. Ciğeri yanmış ama umutları diri kalan Cizreli, “Allah’a şükürler olsun ki evim yıkıldı. Eğer biz o evde kalsaydık ve o ev bu süreçten sağlam çıksaydı ne namusuz kalırdı ne de geleceğimiz... Bu gün o ev yıkıldı ama şükürler olsun ki namusumuz ve şerefimiz lekelenmedi ve hala umudumuz var” diyor.

YASAK SÜRSÜN

 Sohbet ettiğimiz bir Cizreli , saat 21.00’de sokağa çıkma yasağının başlayacağı uyarısında bulundu ve ekledi;“Keşke yasak kalksa da Dicle kenarında sabaha kadar otursak.” Ancak hemen yanındaki  komşusu, “Hiç kalkmasın bu şekilde daha iyiyiz. Yoksa bunlar yine dağdan adam getirir. Cizre’nin geri kalanını da talan ederler. Devlet bunu devam ettirmeli” diyerek, yaşadıkları korkuyu dile getirdi.

MEHMETÇİK TEŞEKKÜR ETTİ

Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak ve Nusaybin’de sona eren operasyonların bilançosunu açıkladı. Operasyonlarda güvenlik güçlerine destek veren bölge halkına teşekkür edildi.

BİN TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Açıklamaya göre, Nusaybin’de 495, Şırnak’ta ise 505 olmak üzere toplam bin PKK’lı öldürüldü. Her iki ilçedeki operasyonda da sivil halkın zarar görmemesi için azami özen gösterildiği belirtilen açıklamada, “Ülkemizin ve milletimizin bütünlüğüne ve binlerce yıllık kardeşliğimize kasteden eylemleri ile masum vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize karşı haince ve kalleşçe yapılan saldırılar en etkin şekilde karşılığını bulmaktadır, bulacaktır” denildi. Açıklamada, “Operasyonlar esnasında büyük bir kahramanlık ve fedakârlıkla omuz omuza görev yapan gerektiğinde birlikte şehit olan veya yaralanan kahraman silah arkadaşlarımıza, emniyet mensuplarımıza ve geçici köy korucularımız ile yaşadıkları zorluklara rağmen, güvenlik güçlerine gönülden destek veren bölgedeki kadirşinas vatandaşlarımıza ve hiçbir zaman bizlerden engin sevgi ve desteğini esirgemeyen asil milletimize teşekkür ederiz” ifadesi kullanıldı.

STAR

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA