• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeni bir vergi söz konusu değil
16 Ocak 2013 Çarşamba 15:13

'Yeni bir vergi söz konusu değil'

Maliye Bakanlığı, yeni ve ilk defa bir ''Aile Vergisi'' getirilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.
Maliye Bakanlığı'ndan, bugün bir gazetede, ''Aile vergisi yüzde 35'' başlığı ile yer alan habere ilişkin yapılan açıklamada, söz konusu haberde, eşe, çocuğa, anneye ve babaya, kardeşe ve sevgiliye verilen her türlü paradan ve gayrimenkulden yüzde 35'e varan oranlarda gelir vergisi kesmek için tasarı hazırlandığının ifade edildiği belirtildi.
Söz konusu haberin, kamuoyunu yanlış yönde bilgilendiren içerik ve yorumlara dayandığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
''1959 yılından bu yana uygulanmakta olan Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'na göre, bir kişiden diğer bir kişiye yapılan hibe niteliğinde bedelsiz intikaller, Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabidir. Bedelsiz intikal eden tutar üzerinden yüzde 10 ila yüzde 30 oranında Veraset ve İntikal Vergisi alınmaktadır. Yalnız, bir kişiye ana, baba, eş ve çocuklarından ivazsız mal intikali halinde hesaplanan vergi yarısı oranında alınmaktadır. Mevcut Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda bu imkan sadece ana, baba, eş ve çocuklar için öngörülmüş olup; haber ve yorum içinde zikredilen diğer şahıslar bakımından bu imkan bulunmamaktadır.''
Yeni bir vergi söz konusu değil
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda yer alan bu düzenlemenin, özünde bir değişikliğe gidilmeksizin aynen Gelir Vergisi Kanunu'nun içine taşınması alternatifinin teknik düzeyde çalışıldığı belirtilen açıklamada, bu çalışmada, Gelir Vergisi Kanunu'nun sistematiğinin, tarife yapısının ve istisna hükümlerinin dikkate alındığı ifade edildi.
Açıklamada, şöyle denildi:
''Başka bir deyişle, söz konusu haberde yer aldığı gibi yeni ve ilk defa bir 'Aile Vergisi' getirilmesi söz konusu değildir. Daha önce, ana, baba, eş ve çocuklar ile kardeşler arasında bedelsiz intikallerde ne kadar vergi alınıyorsa, aynı vergi yükü oranında vergi alınması öngörülmüştür. Veraset ve İntikal Vergisi'ndeki bedelsiz intikallerde uygulanan yüzde 10 - yüzde 30 oranındaki vergi yükünü aynen koruyacak şekilde bedelsiz edinimin bir kısmının istisna edilmesi öngörülmüştür. Bu nedenle bedelsiz edinimlerde yüzde 35 oranında vergi getirilecek ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA