• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yemende Husiler ateşkes dinlemedi
01 Haziran 2016 Çarşamba 23:53

Yemen'de Husiler ateşkes dinlemedi

Yemen'de 11 Nisan'da başlayan ateşkesten bu yana Husiler ile devrik lider Salih yanlısı birliklerin Taiz'de düzenlediği saldırılarda 102 HDG mensubu ve sivil öldü.

Yemen'de geçen nisan ayının ikinci haftasında ülkede çatışan taraflar arasında başlayan ateşkesten bu yana Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlısı birliklerin Taiz'de düzenlediği saldırılarda, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlı Halk Direniş Güçleri (HDG) mensubu ve sivil 102 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Yemen hükümetine bağlı askeri konsey sözcüsü Albay Mansur el-Hassani, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Husiler ile Salih yanlısı birliklerin, ateşkesin başladığı 11 Nisan'dan 31 Mayıs'a kadar ateşkesi 4 bin 27 kere ihlal ettiğini belirtti.

Husiler ile Salih yanlılarının ilin doğu ile batısında yoğunlaşan silahlı ve bombalı saldırılarında 48 HDG ve ordu birliği mensubunun hayatını kaybettiğini, 408 kişinin yaralandığını ifade eden Hassani, HDG'nin etkin olduğu ve sivillerin yer aldığı mahallelere yönelik roket ve topçu saldırılarında ise 51 sivilin öldüğünü, 39 kişinin yaralandığını kaydetti.

Hassani, Husiler ile Salih yanlısı birliklerin, Taiz ilinde uygulamaya çalıştığı abluka için bölgeye bin 505 askeri araç ve tank, 4 zırhlı araç, 6 roket taşıyan araç, obüs ve mühimmat yüklü 21 kamyonla takviye yaptığını aktardı.

Güvenlik kaynakları ve hastane yetkilileri ise Husiler ile Salih yanlısı birliklerin, Taiz kentinin bazı mahallelerine düzenlediği ağır topçu saldırıları sonucu 3 çocuğun yaşamını yitirdiğini belirterek, söz konusu bombardımanların devam ettiğini dile getirdi.

Öte yandan Yemen ordusuna bağlı ateşkes ihlallerini izleyen gözetim komiteleri ise Husiler ile Salih yanlılarının bugün Taiz, Marib, Sana, ed-Dali, Şebva, Cevf ve el-Beyda olmak üzere 7 ilde 109 ihlal gerçekleştirdiğini kaydetti.

Askeri konsey, 20 Mayıs'ta, geçen nisan ayında başlayan ateşkesin yaklaşık 6 bin kere ihlal edildiğini açıklamıştı.

Yemen'de çatışan taraflar, Birleşmiş Milletler'in çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı.

35 rehine takas edildi
Öte yandan, yine Taiz kentinde Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri (HDG) ile Husiler arasında aylar önce varılan anlaşma gereği 35 rehinenin takasının gerçekleştirildiği bildirildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA