• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yaşanabilir Çevre İçin
28 Ekim 2009 Çarşamba 12:44

Yaşanabilir Çevre İçin

Avrupa Çevre Ajansı, çevre dostları için evde, işte ya da dışarıdaki etkinliklerinin çevreye olumsuz etkilerini azaltacak öneriler paketi yayınladı.
Avrupa Çevre Ajansı, çevre dostları için evde, işte ya da dışarıdaki etkinliklerinin çevreye olumsuz etkilerini azaltacak öneriler paketi yayınladı.

Görevi çevre hakkında doğru ve bağımsız bilgiler sunmak olan Avrupa Çevre Ajansının, "www.eea.eu" adresinden ulaşılabilen internet web sitesinde "yeşil tüyolar" başlığıyla yer verdiği öneriler paketinde, çevrenin korunmasını ve doğal kaynakların akılcı kullanımını sağlayacak tutum ve davranışlar anlatıldı.

"Su Değerli Bir Kaynaktır"
Öneriler paketinde, suyun çok değerli bir kaynak olduğu ifade edilerek, dünyadaki tüm suların yalnızca yüzde 2,5'inin tatlı su olduğu, bu nedenle suyun sorumluluk duygusuyla kullanılması gerektiği vurgulandı.

Kişinin dişlerini fırçalarken ya da tıraş olurken 10 litreye varan miktarda su tasarrufu yapabileceği kaydedilerek, bazı önerilerde bulunuldu:

-Kahve ya da çay yaparken sadece ihtiyacınız olduğu kadar su kaynatın.

-Duşta 5 dakikadan fazla kalmayın, çabuk olun ve bir daha duş alışınızda süre tutmak için bir duş saati kullanın. Aerotörlü duş başlıkları su akımını yüzde 30-40 azaltabilir.

-Klozetinizi olası su sızıntılarına karşı kontrol edin.

-Arabanızı kova, sünger ve sabun kullanarak yıkayın, su sarfiyatı 32-50 litreden birkaç litreye düşebilir."

Çevreci Beslenme Önemli
Olabildiğince organik besinlerin tüketilmesi istenen öneriler paketinde, organik besinlerin üretiminde sentetik pestisitlerin (kimyasal karışım) kullanılmadığınından sera gazı salınımının daha az olduğu vurgulandı.

Pakette, yalnızca çevreyi değil kişinin cüzdanını ve sağlığını da koruyacak şu önerilerde bulunuldu:
"Et tüketiminizi azaltmaya çalışın. Meyve ve sebzeleri mevsiminde yiyin; hem daha lezzetli hem daha sağlıklıdır ve bunları yetiştirmenin çevreye etkisi daha azdır. Süt ürünleri tüketiminizi gözden geçirin."

"Faturalar İnternetten Ödensin"
Bir başka öneriyle de, faturaların internetten ödenmesi halinde kağıt kullanımından ve kağıt fatura taşıma enerjisinden tasarruf sağlanacağı ifade edildi.

Tüketim furyasının tuzağına düşmeyin, istediğinizi değil ihtiyacınız olanı alın, tek kullanımlık ürünleri tercih etmeyin.

Kağıt havlulara plastik ya da kağıt torbalara 'hayır teşekkürler' deyin. Uzun vadede çevreyi korumakla kalmayacak paradan da tasarruf etmiş olacaksınız" ifadelerine yer verildi.
 
trt
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA