• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yaşamınız kabusa dönüşmesin!
30 Mayıs 2014 Cuma 09:14

Yaşamınız kabusa dönüşmesin!

Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Murat Koç, "Kişinin, yaşamının bir döneminde maruz kaldığı baş dönmesi, altında yatan önemli bir nedenden dolayı kronikleştiğinde, yaşamı olumsuz etkileyebilir. Gün içinde yaşanan kısa süreli dengesizlik hissi, gerçek baş dönmeleri ile karıştırılsa da kulak sorunlarının habercisi olabilir" dedi.

Op. Dr. Murat Koç, günlük yaşamda birçok insanın sık karşılaştığı baş dönmesi yani vertigo hakkında bilgi verdi.

Baş dönmesi orta ve ileri yaş grubu hastalığı

Baş dönmesi bir hareket yanılsamasıdır. Hasta, olmayan bir hareketi varmış gibi algılamakta ve kendisinin ya da çevresinin hareket ettiği hissi yaşamaktadır. Dengesizlik hissi, kişinin çevresine göre dengesini sağlayamama durumudur. Bu tür şikayetler özellikle orta ve ileri yaş grubunda daha sık, çocukluk döneminde ise daha ender görülür. Hareket ederken denge sağlayabilmek için bütün vücut sisteminin birlikte ve uyum içinde çalışması gerekir. Bu da çok sayıda sistemi etkileyebilen çeşitli hastalıkların sonucunda, baş dönmesi ve dengesizlik şikayetleri ile ortaya çıkabilir.

 

Baş dönmeleri genellikle iç kulak kaynaklı

Baş dönmesinin görünürde hemen anlaşılır bir nedeni yoksa baş dönmesi ile birlikte çınlama, uğultu, kulakta basınç ve dolgunluk hissi yaşanıyorsa, baş dönmesinin nedeni iç kulak ile ilgili sorunlarda aranmalıdır. İç kulak vücudun yönünü ve pozisyonu belirleyen bir yapıdır. Bu görevini yerine getirebilmek için beyine sinyaller göndermektedir. Beyine gelen sinyallerde, iç kulaktan kaynaklı bir sorun olduğunda baş dönmesi şikayeti ortaya çıkmaktadır.

Baş hareketleri vergitoyu tetikler

İç kulak kaynaklı baş dönmesinin en büyük nedeni, pozisyonel vergtigo (BPPV)'dur. Pozisyonel vertigoda, başı öne eğme ve yana çevirme gibi belirli baş hareketleriyle birlikte, ani ve birkaç saniye süren baş dönmesi yaşanmaktadır. Bu durum iç kulaktaki problemlerden kaynaklanmaktadır. İç kulakta vücut dengesini sağlamaya yardımcı kristallerin yerinden kopması ve beyne giden sinyallerde aksaklığa neden olması sonucu, bu aksaklık kişiye baş dönmesi olarak yansımaktadır. Baş dönmesiyle birlikte bulantı ve kusma da görülebilir.

Erken tanı ile ilaçsız iyileşme sağlanabilir

 

Pozisyonel vertigo günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir. Bazen ataklar çok sert ve şiddetli bir şekilde baş dönmesi şeklinde gelebilir. Hastanın bu durumda iş ve sosyal yaşamı da olumsuz etkilenmektedir. Kişi büyük bir sağlık problemi yaşadığını düşünerek ciddi bir korkuya kapılmakta ve içine kapanmaktadır. Bu nedenle özellikle pozisyonel vertigo yaşayan hastaların vakit kaybetmeden tedaviye başlaması çok önemlidir. Hastanın şikayetinden yola çıkarak yapılacak basit testlerle hastalığın tanısı kolaylıkla konulabilir. Sorun tespit edildikten sonra herhangi bir ilaç kullanmadan yalnızca düzeltici manevralarla hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkündür.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA