• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yaşam köyü oluşturuyoruz
14 Kasım 2012 Çarşamba 09:48

'Yaşam köyü oluşturuyoruz'

Konyanın merkez Selçuklu Belediyesi tarafından kurulacak olan Otistik Engelli ve Down Sendromlular Yaşam Merkezi projesinin basın tanıtımı yapıldı.
Konya’nın merkez Selçuklu Belediyesi tarafından kurulacak olan “Otistik Engelli ve Down Sendromlular Yaşam Merkezi” projesinin basın tanıtımı yapıldı. Otistik engelli ve down sendromlu çocuklar için farklı yaşam alanları, sosyal ve eğitimsel birçok alternatifi içinde barındıracak olan merkezde, uzmanlar tarafından eğitim verilecek.
Selçuklu Belediyesi tarafından 21 bin metrekare alanda kurulacak olan “Otistik Engelli ve Down Sendromlular Yaşam Merkezi” projesinin basın tanıtımı gerçekleştirildi. Bir otelde düzenlenen programa Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, otistik engelli ve down sendromlu çocukların aileleri ile çok sayıda davetli katıldı.
“YAŞAM KÖYÜ OLUŞTURUYORUZ”
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, özellikle AK Parti döneminde başbakanın bu konuya el atmasından sonra çok ciddi uygulamalar ortaya konduğunu aktardı. Başkan Altay, "Onların yaşamlarını kolaylaştırmak için hem kamu hem belediyeler hem de sivil toplum kuruluşları ciddi projeler yürüttüler. Biz de çok uzun süredir bu işe çalışıyoruz. Bu işe çok zorluklarla başladık. Çünkü bunun ortaya konmuş mevcut bir örneği yok. Onun için arkadaşlarımız iğne ile kuyu kazar gibi önce Türkiye’deki örneklerini daha sonra da yurt dışında bunu yapmış insanlarla iletişim kurarak ne yapmak istediğimizi yazılı hale getirdik. Yapmaya çalıştığımız şey, bu çocuklarımızın ve ailelerimizin yaşamlarını kolaylaştıracak bir yaşam alanı oluşturmak. 21 bin metrekarelik alanda 7 bin 500 metrekare inşaat alanıyla bir yaşam köyü oluşturuyoruz. Burada spor tesisleri, toplantı salonları çocuklarımızın el becerilerini geliştirebilecekleri alanlar, yüzme havuzları, spor salonları olan bir kompleks inşa edilecektir” diye konuştu.
“SOSYAL ALAN İNŞA EDİYORUZ”
İki amaçlarının olduğunu dile getiren Başkan Altay, “Birincisi çocuklarımızın rehabilitasyonuna katkı sağlamak ve onların gelişimlerini burada desteklemek ve hayatlarını ilerleyen aşamalarında yaşam kalitelerini artırabilmek. Ama bizim için diğer bir amacı daha var. Özellikle ailelerimizin psikolojilerini düzeltmek. Ve onları değerli addetmek ve onların hayatları boyunca yaşamlarını kolaylaştıracak alanlar sunmak. Çocuklarımız burada rehabilitasyon eğitimi alacaklar. Kendileri özel spor alanlarında spor eğitimi yapacaklar. Ama ailelerimizde bu mekanda yaşayacaklar. Bu ailelerimiz için en önemli eğitme, kendilerinden bir süre önce bu süreci yaşamış diğer ailelerle bir araya gelebilecekler. Bir sosyal alan inşa ediyoruz. Bu sosyal alanda çocuklarımız, at manejlerinde rehabilitasyon görecekler. Toprakla uğraşabilecekleri hobi alanları olacak. Bu merkezin içerisinde, ailelerimizin de hafta sonu bir araya gelebilecekleri kafeteryalar da olacak. Ve ayrıca biz bu alanın Selçuklu halkı tarafından da kullanılmasını istiyoruz. Çünkü bu çocuklarımızı diğer çocuklarla entegre etmek gerekiyor. Bu da, bu sürecin önemli parçalarından birisi. Tüm bunlara bakıldığında çok ciddi bir zaman, emek ve işin yapımında bütçe harcanarak tüm bu ailelerimizin hayatını kolaylaştıracak bir iş yapamaya çalışıyoruz. Bunu da bir sorumluluk olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
“HERKESİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Projenin ilk aşamada otistik çocuklar için başladığını aktaran Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bu proje otistik çocuklara göre devam etti. Ama down sendromlu ailelerden o kadar çok talep gördü ki, zannediyorum ikisinin bir arada kullanılacağı veya farklı günlerde kullanabilecekleri bir merkez olacak. Onun için otistik ve down sendromlu çocuklarımız için diye özellikle belirtiyoruz. Buranın işletiminde aslında bir vakıf veya dernek kurarak, otistik ve down sendromu derneklerimizin de içinde olduğu ama Konya’nın hayırseverlerinin ve Konyalı iyi insanlarında bu derneğin içinde yer aldığı bir oluşum oluşturmak istiyoruz. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Aslında bu konuda herkesin desteğine ihtiyacımız var. Öncelikle bunun anlatılması için basının desteğine ihtiyacımız var. Bu konuda çalışmak isteyen herkese kapımız açıktır” dedi.
“TÜRKİYE’DE BU YOĞUNLUKTA ÇALIŞILMIŞ İLK PROJE”
Bu projenin Türkiye’de ortaya konmuş, bu yoğunlukta çalışılmış ilk proje olduğunu vurgulayan Başkan Altay, “Bu süreci yaşayan başkaları bizim kadar zorluk çekmeyecekler. Çünkü biz uzunca süredir. Bunun artıları ve eksileri üzerinde çok ciddi çalıştık. Biz projede çocuklarımızın yağmurdan çıkan sesten rahatsız olmamaları için ne yapabileceğimizi bile düşündük, ortaya koyduk. Onların yaşamlarını kolaylaştırmak ve bir arada yaşamaları için ne gerekiyorsa hepsi tartışılarak bir proje ortaya kondu. Bu projenin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Şu anda arsayla ilgili küçük bir problemimiz var. Onun halledilmesiyle birlikte proje ihale edilerek, 2013 yılı sonunda çocuklarımızın ve ailelerimizin hizmetine sunulmuş olacaktır” diye konuştu.
UFAK BİR YAŞAM MODELİ
Başkan Altay’ın konuşmasının ardından mimar Mehmet Kütükçüoğlu, sunun yaparak proje hakkında bilgi verdi. Kütükçüoğlu, merkezin ulaşımının, giriş ve dolaşımının kolay olması gerektiğini ifade ederek, “Yaşam Merkezi, eğitim alanları, kaynaşmış bir ortamı gözeterek tasarlanmalı. Bildiğimiz sınıflardan farklı alanlar olmalı. Esnek mekanlar olmalı. Bu merkezde, özel spor havuzları, yemekhane, hidroterapi havuzu var. Bütün bunlar kompleks içerisinde yer almıştır. Çok amaçlı salonlar gibi, gösteri alanları buna ek olarak manejini ahırları, tarım alanları trafik eğitim pisti gibi çok farklı tip eğitim ve reaksiyona yönelik programları içeren bir yer. Hakikaten ufak bir köy, ufak bir yaşam modeli burası” dedi.
Projenin şimdi ki adının son isim olmadığını da sözlerine ekleyen Kütükçüoğlu, şu an için ‘Konya Yaşam Merkezi’ olarak yer alıyor. Bu sim meselesinde de katkılarınızı bekliyoruz” diye konuştu.
Program proje ile ilgili animasyon filminin gösterimiyle sona erdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA