• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yargıtay’da kritik seçim
09 Şubat 2015 Pazartesi 09:24

Yargıtay’da kritik seçim

Yargıtay’daki başkanlık seçimi için kritik haftaya girildi. Başkan Ali Alkan, yaş haddinden emekliye ayrılacak. Yerine 5 isim talip oldu.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın görev süresi bugün sona eriyor. Yaş haddinden emekliye ayrılacak Ali Alkan’dan boşalacak başkanlık için yarın seçim yapılacak. Alkan’dan boşalacak Yargıtay 1. Başkanlığı için 5 kişi adaylık dilekçesi verdi. Başkanlık için söz konusu adaylar arasında İsmail Rüştü Cirit’in ismi öne çıkıyor.
Seçimde başkanlık için yarışacak isimler, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Ekmekçi, 20. Hukuk Dairesi Başkanı Feyzi Altınok, 3. Ceza Dairesi Başkanı Erdal Gökçen, 6. Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun ile 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit şeklinde belirlendi.
CİRİT’İN İSMİ ÖNE ÇIKIYOR
Yargıtay’da seçim kulisinin hızlanmasının ardından harekete geçen Yargıda Birlik Platformu, aday belirlemek için temayül yoklaması yapmıştı. HSYK seçiminin de galibi olan YBP’nin yoklamasında ise İsmail Rüştü Cirit’in ismi çıkmıştı. Yargı kulislerinde de seçiminin en güçlü adayının İsmail Rüştü Cirit olduğu konuşuluyor. Yani Cirit’in Ali Alkan’ın yerine geçecek isim olduğu belirtiliyor.
SEÇİM NASIL YAPILACAK?
Yargıtay Başkanı seçilebilmek için üye sayısının salt çoğunluğunun oyunu almak gerekiyor. 516 üyeli Yargıtay’da salt çoğunluğa yani 258 oya ulaşan isim Alkan’dan boşalan koltuğa oturan isim olacak. İlk üç turda adaylardan biri yeterli çoğunluğu sağlayamazsa üçüncü turda en çok oyu alan 2 aday dördüncü ve beşinci turda yarışacak. Bu turlarda da sonuç alınmazsa yeniden başa dönülerek turlara devam edilecek.
Alkan bugün veda edecek
Yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Yargıtay Başkanı Ali Alkan için ise bugün Yargıtay’da bir veda töreni düzenlenecek. Alkan’ın törende bir konuşma yapması bekleniyor.
HSYK, yayımladığı kararnameyle Yargıtay Genel Sekreter Yardımcıları İsmail Hakkı Eröz’ü Kayseri Hâkimliği’ne, Emrullah Aycı’yı Gaziantep Cumhuriyet Savcılığı’na, Servet Yetim’i Elazığ Hâkimliği’ne, Ayşe Sümeyra Ulusu’yu Tekirdağ Hâkimliği’ne, Aydın Karabıyık’ı Mersin Hâkimliği’ne göndermişti.
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, görev süresinin bitmesine bir ay kala HSYK kararnamesiyle başka illere atanan genel sekreter yardımcılarını ise göndermemişti. Söz konusu genel sekreter yardımcıları da Alkan ile birlikte Yargıtay’a veda edecek. Alkan, yapılacak seçimde süreci yürütmeleri için geçici olarak 13. Ceza Dairesi Tetkik Hâkimi Özgen Biçgin ile 8. Ceza Tetkik Hâkimi Mehmet Pakış’ı genel sekreter yardımcısı olarak görevlendirmişti.


Kaynak : Osman Özgan - Yeni Şafak

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA