• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yargı yoluyla darbe yapmaya yeltenenler için 34 yıl beklenmeyecek
22 Haziran 2014 Pazar 09:27

Yargı yoluyla darbe yapmaya yeltenenler için 34 yıl beklenmeyecek

Başbakan Erdoğan, "17 ve 25 Aralık'ta yargı yoluyla darbe yapmaya yeltenenlerden bunun hesabı 34 yıl sonra değil, hemen sorulacak" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz gerek Fransa'da, gerekse diğer Avrupa ülkelerinde bu tür konuların (1915 olayları) iç politika malzemesi yapılmasının tehlikesini her fırsatta vurguladık. İç politikada istismarla oy kazanmak uğruna, ırkçılığa, ayrımcılığa, özellikle de İslamofobi'ye kapı aralanmasının Avrupa için, Avrupa değerleri için tehdit oluşturacağını defalarca dile getirdik" dedi.

Başbakan Erdoğan, Fransa'nın Lyon kentinde, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) 10. yıl etkinliğindeki Lyon Buluşmasında misafirperverlikleri için Fransa'daki yetkililere ve UETD yöneticilerine teşekkürlerini iletti.

UETD'nin etkinlikleri kapsamında Almanya'nın Köln şehrinde 24 Mayıs'ta yaptığı konuşmasını hatırlatan Erdoğan, önceki gün de Viyana'da yaşayan binlerce kişiyle bir araya geldiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Fransa'nın diplomatik ilişkilerinin 16. yüzyıla, Kanuni Sultan Süleyman dönemine dayandığını belirterek, Osmanlı cihan devleti ile Fransa'nın birçok alanda işbirliği yaptığını, 400 yıldan fazla bu coğrafyada irtibat halinde olduklarını dile getirdi.

Fransa'nın zor zamanlarında Osmanlı'nın Fransa'ya yardıma koştuğunu vurgulayan Erdoğan, "Osmanlı ile Türkiye'ye, Fransa birçok alanda katkı vermiş, destek vermiştir. Asırlardır devam eden dostluğumuz buradaki vatandaşlarımızla artık çok farklı bir boyut kazandı. Şu anda Fransa'da 620 bin civarında vatandaşımız bulunuyor. Vatandaşlarımızın yarısı çifte vatandaş olarak Türkiye ve Fransa Cumhuriyetleri vatandaşları olarak hayatlarını idame ettiriyor. İşçi olarak geldiğiniz Fransa'da on yıllar boyunca bütün sıkıntılara tahammül ettiniz, sabrettiniz, direndiniz. Allah'a hamdolsun, emeklerinizin karşılığını alır hale geldiniz. 30 bin kardeşimiz burada kendi işini kurdu. 50 bin kişiyi istihdam eder konuma ulaştı. Son yerel seçimlerde 194 kardeşimiz çeşitli kademelerde belediye yönetimlerine seçildi. Sanatta, sporda, siyasette Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları artık ağırlıklarını hissettirmeye, 'Fransa'da biz de varız' demeye başladı" diye konuştu.

"Sizlerle iftihar ediyoruz"

Başbakan Erdoğan, "Türkiye'de sizin hasretinizi çektiğimiz kadar sizin başarılarınızla da gurur duyduk. 77 milyon her birimiz sizlerle gururlanıyor, sizlerle iftihar ediyoruz" dedi.

Bütün zorluklara rağmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın, Türkiye'nin bir evladı olmanın asaletini yere düşürmediklerine dikkati çeken Erdoğan, onu daha da yüksek burçlara taşıdıkları için kendisini dinleyen kalabalığa şükranlarını iletti.

"Engeller hakkaniyetle uyuşmuyor"

Başbakan Erdoğan, Fransa ve Türkiye ile ilgili konuların iç siyasette kullanılması sebebiyle zor günler yaşadıklarına değinerek, şöyle konuştu:

"Türkiye üzerinden, 1915 olayları üzerinden, buradaki vatandaşlarımız üzerinden birileri iç politikada prim sağlama gayretine girişti. Biz gerek Fransa'da, gerekse diğer Avrupa ülkelerinde bu tür konuların iç politika malzemesi yapılmasının tehlikesini her fırsatta vurguladık. İç politikada istismarla oy kazanmak uğruna, ırkçılığa, ayrımcılığa, özellikle de İslamofobi'ye kapı aralanmasının, Avrupa için, Avrupa değerleri için tehdit oluşturacağını defalarca dile getirdik. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği önüne çıkarılan engeller hakkaniyetle uyuşmuyor, ahde vefa ilkesine uymuyor. Bizim sadece Fransa'da 620 bin vatandaşımız var. Bütün Avrupa'da sayıları 6 milyona yaklaşan vatandaşımız var."

"Kimse Türkiye'den korkmasın"

Erdoğan, 50 yıldır Avrupa'da bulunan, çalışan, ter döken, iş kuran, hayatlarını burada büyüten vatandaşların Avrupa Birliği'ne (AB) üye olacak bir Türkiye'nin öncüleri olduğunu söyledi.

"Kimse Türkiye'den korkmasın. Kimse Türkiye'den çekinmesin" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Tam tersine şunu herkesin bilmesini istiyorum; AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç bugün daha fazla artmıştır. AB'nin güçlü ekonomisinin Türkiye'ye ihtiyacı var. AB'nin genç, dinamik nüfusundan dolayı Türkiye'ye ihtiyacı var. AB'nin ırkçılıkla, ayrımcılıkla, antisemitizim ve İslamofobia ile mücadele için Türkiye'ye ihtiyacı var. En önemlisi de AB'nin İslam dünyasıyla, tüm Müslümanlar'la, Doğu, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar'la daha sağlıklı irtibat kurabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye, ilelebet kapıda bekletilecek ülke değildir. Hele hele son 12 yılda gerçekleştirdiğimiz reformlarla, büyüyen ekonomisiyle aktif dış politikasıyla Türkiye AB'nin kapısında ilelebet bekleyecek bir ülke hiç değildir."

"Artık eski Türkiye yok"

Reformları kararlılıkla yaptıklarını, demokratik standartları yükselttiklerini, ekonomiyi istikrarla büyüttüklerini anlatan Erdoğan, "Yıllık ortalama yüzde 5 büyüyen bir ekonomiyle şu anda Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi konumundayız. Bunu daha da ileriye taşıyacağız. Bölgemizde ulaşabileceğimiz her yerde en güçlü şekilde hakkı savunuyor, adaleti savunuyor, mazlumların elinden tutuyor, zulme karşı onurlu bir mücadele veriyoruz. Artık eski Türkiye yok. Türkiye çok değişti. Türkiye hızla değişiyor" şeklinde konuştu.

"İnsanlar, sermaye, şirketler renklere ayrıldı"

Erdoğan, milletin güçlü iradesi doğrultusunda son derece sağlam temeller üzerinde artık yeni Türkiye'nin yükseldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"1960 yılında bir askeri darbe yapıldı. Bu darbenin ardından ekonomi altüst oldu. Türkiye daha da fakirleşti. Sizler, babalarınız, dedeleriniz işte o darbenin ardından ekmek parası için, helal rızık için kalktınız buralara geldiniz. Ardından 1980 yılında bir başka darbe yapıldı. Yine demokrasi askıya alındı. Ekonominin dengeleri yine altüst oldu. Özgürlükler bir kez daha kısıtlandı. Baskı, zulüm, zorbalık bir kez daha arttı. İşte o dönemde de başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine bir çok vatandaşımız kaçmak, sığınmak zorunda kaldı. Şairlerimiz, yazarlarımız, sanatçılarımız, akademisyenlerimiz vatanlarını terk edip gurbete gelmek zorunda kaldı. Ardından 28 Şubat darbesi geldi. Bir kez daha devlet kendi öz vatandaşına zulm etmeye, vatandaşının haklarını kısıtlamaya başladı. Kızlarımız inançlarının gereği başörtüleriyle okullarına gidemediler. Meslek liseleri kapatıldı, imam hatip okulları kapatıldı, kapılarına adeta kilitler vuruldu. Kuran öğrenmek bir keza daha zorlaştırıldı. İnsanlar, siyasi partiler, sermaye, şirketler, sivil toplum örgütleri renklere ayrıldı. Aralarında ayrımcılık yapıldı. İşte o dönemde de başörtülü kızlarımız, imam hatipli gençlerimiz, çok sayıda vatandaşımız bir kez daha vatanını terk etti."

"Ahmet Kaya o dönemin lincine uğradı"

"Değerli dostum, değerli sanatçımız Ahmet Kaya işte o dönemin, o atmosferin lincine uğradı" ifadesini kullanan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geldi Paris'te, gurbette, vatan hasreti içinde hayata gözlerini yumdu. Şimdi o çok sattığını iddia eden gazetelerin köşelerinde yazan birileri İstanbul'daki ödül töreninde Ahmet Kaya'ya neler yaptıklarını bizler biliriz. Tarih buna şahit ama bunlarda utanma yok, bunlarda ar yok. 'Sanatçıdan yanayız' derler ve o dönemde neler yaptıklarını gördük. Çatalları, tabakları nasıl ona fırlattıklarını gördük ve o salondan nasıl kaçırıldığını gördük. Şu anda bunlar hala bu ülkede güya özgürlük mücadelesi veriyorlar. Güya ülkemizde bunlar hala demokrasiyi konuşuyorlar. Bunların demokrasiyi konuşmaya hakkı yok. Biz bunların cemaziyel evvelini biliriz."

"Makbul-makbul olmayan vatandaş ayrımı"

Erdoğan, Türkiye'de on yıllar boyunca makbul-makbul olmayan vatandaş ayrımı yapıldığını vurgulayarak, standart vatandaş üretmek istediklerini söyledi.

Kendi kriterlerine uymayanların dışlandığına ve horlandığına dikkati çeken Erdoğan, inançların, değerlerin, kimlikleri ve kültürleri yok saydıklarını aktardı.

"Ret, inkar ve asimilasyon politikalarını biz sonlandırdık"

Erdoğan, insanlara kendi vatanlarını zindan haline getirdiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"İnsanımızı öz yurdunda garip, öz vatanında parya haline getirdiler. İşte biz en başta buna son verdik. Her türlü ayrımcılığı elimizin tersiyle ittik. Her türlü yasağı, baskıyı, kısıtlamayı kaldırmanın mücadelesini verdik. Ret, inkar ve asimilasyon politikalarını biz sonlandırdık. Kardeşliğimizin, birliğimizin, tek millet oluşumuzun önündeki engelleri tek tek biz kaldırdık. Anneler evlatlarıyla kendi ana dillerinde konuşamıyorlardı. Yasaktı, horlanma sebebiydi. Buna biz son verdik. Farklı dil ve lehçelerde yayınların, propagandanın, okulların önünü biz açtık. Yıllarca ihmal edilmiş Doğu'yu, Güneydoğu'yu, Karadeniz'i, Orta Anadolu'yu yollarla okullarla, hastanelerle, üniversitelerle, yurtlar, barajlar konutlarla biz buluşturduk. İnsanımıza insan olduğunu hatırlattık. Devletle millet arasındaki mesafeyi kaldırdık. Başörtüsü üzerindeki zulme son verdik. Sadece üniversitelerde değil, artık kamuda başörtüsüne özgürlük sağladık. İmam hatip okullarının, meslek liselerinin kapılarındaki kilitleri biz kaldırdık. Artık katsayı diye bir zulüm yok. Artık eşit olarak bu yarışa girmek var. Şimdi düz liseli hangi haklara sahipse meslek lisesi mezunu da aynı hakka sahip imam hatipli de aynı hakka sahip. Bunları biz getirdik."

"Vatan toprakları üzerinde operasyon yaptırmayız"

Erdoğan, özellikle yurt dışına çıkarken pasaportu, parası farklı olarak değerlendirilen vatandaşların artık yurt dışına çıkarken başı öne eğik çıkmadığını, gururla "Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım" diyebildiğini söyledi.

Afyonkarahisar'dan yola çıkarken "bu ülkede ayrımcılığa son vereceğiz" dediklerini anımsatan Erdoğan, tek bayrak, tek devlet ve tek millet vurgusunu yaptı.

Türkiye'yi birleştiren en önemli unsurun bayrak olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen vatandır' dedik. Yola böyle çıktı" diye konuştu.

Erdoğan, 780 bin kilometrekareyle vatan toprakları üzerinde operasyon yaptırmayacaklarına işaret ederek, "tek devlet" dediklerini ve bu topraklarda ikinci bir devleti hayal edenlerin boşuna hayal kurduğunu dile getirdi.

"Böyle bir hayalin içine kimse girmesin" ifadesini kullanan Erdoğan, "tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" dediklerini ve yola böyle çıktıklarını söyledi.

Türkiye'de bir kısmının siyasal Kürkçülük, bir kısmının siyasal Türkçülük, bir kısmının da "şuculuk, buculuk" yaptığını ifade eden Erdoğan, "Bir kısmı da bakıyorsunuz ki o da kumsallarda dolaşıyor. Bir siyasi parti diyor ki 'ben Kürtlerin temsilcisiyim', öbürü 'ben Türklerin partisiyim, temsilciyim', öbürü de diyor ki 'ben kumsalların, sahillerin partisiyim'. AK Parti ne diyor 'Biz 77 milyonun partisiyiz'. Aramızdaki fark bu" diye konuştu.

Alanda bulunanlardan bir ricası olduğunu kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fransa'da 620 bin Türk var. Tamamı çifte vatandaşlık anlayışından hareketle niye müracaatını yapıp aynı zamanda Fransa vatandaşı olmuyor? Diyorum ki Fransa vatandaşı olmamış olan Türk vatandaşlarıma sesleniyorum, kesinlikle aynı zamanda Fransız vatandaşı olun. Fransa'daki siyasi hakları aynen sizler de kullanmalısınız. Bunun size faydası var zararı yok. Kim size farklı bir şey söylüyorsa, bilin ki size zarar veriyor. Siz bizim Fransa’daki elçilerimizsiniz, bunu böyle biliniz. Niye bu elçilerin sayısı 300 bin olsun. Ben istiyorum ki bu elçilerin sayısı 620 bin olsun.”

3 çocuk tavsiyesini de hatırlatan Erdoğan, bu mücadelede vatandaşlarla el ele, omuz omuza vererek, Türkiye’yi çok daha farklı yerlere getireceklerini ifade etti.

"34 yıl bekleyerek değil hemen hesabı sorulacak"

Bu arada önemli bir şey yaptıklarını kaydeden Erdoğan, eski Türkiye’nin kapıların kapattıklarını, darbeler dönemini artık tarihe mahkum ettiklerini dile getirdi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Darbe yapanlardan hesabının sorulması için önemli bir adım attık. 12 Eylül 2010’da Anayasayı değiştirdik ve 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına imkan sağladık. İşte yargı süreci bitti.  34 yıl sonra da olsa geç de olsa darbenin sorumluları mahkum edildi. Gençleri yaşlarını büyüterek, denge olsun diye idam ettirmişlerdi. Binlerce vatandaşa ülkelerini dar etmiş, gurbete gitmelerine sebep olmuşlardı. Yıllarca baskı rejimiyle ülkeyi yönettiler, demokrasiye, ekonomiye zarar verdiler. Yıllarca kendilerini Anayasayla korudular ama işte o dönemler geride kaldı. Darbe yapanın yanına kar kalmayacağı, artık görülmüş oldu. Geç de olsa darbe yapanlardan nihayet hesabı soruldu.

Elbette bu iş burada sona ermeyecek. Bu ülkede tekrar darbe olması için, hiç kimsenin darbeye teşebbüs etmemesi için ne gerekiyorsa yapacak, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Şu hususun altını çiziyorum. 17 ve 25 Aralık’ta milletin seçilmiş iktidarına yargı yoluyla darbe yapmaya yeltenenlerden de bunun hesabı sorulacak. Üstelik 34 yıl bekleyerek değil hemen hesabı sorulacak."

"Pensilvanya Türkiye'deki her darbeye lojistik destek sağlıyor"

Erdoğan, Pensilvanya'nın Türkiye'deki her darbeye lojistik destek sağladığını belirterek, 12 Eylül'de darbecilere övgüler düzdüğünü, 28 Şubat'ta dönemin hükümetine ağır saldırılarda bulunduğunu, en son 17 ve 25 Aralık'ta bu kez de kendisi darbe yapmak istediğini söyledi.

Pensilvanya'nın, yolsuzluk bahanesi altında CHP'yi, MHP'yi, bir kısım medyayı, iş adamlarını, özellikle de emniyet ve yargı içindeki maşalarını kullanarak hükümeti devirmek, ülkenin kazanımlarını yok etmek, Türkiyeyi uluslararası çevrelere uşak etmek istediğini kaydeden Erdoğan, o darbe girişimine de eyvallah etmediklerini, eğilmediklerini, bükülmediklerini ve dimdik durararak o tuzağı bozduklarını dile getirdi.

Şimdi de "inlerine girdiklerini", yaptıklarının hesabını hukuk içinde tek tek sormaya başladıklarını, başlayacaklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Millet artık hükümetine, sandığa, demokrasiye sahip çıkıyor. Millet istikbaline ve istiklaline en güçlü şekilde sahip çıkıyor. Allah'ın izniyle bu millet var oldukça, böyle asil, dimdik durdukça Türkiye'de artık hiç kimse darbeye teşebbüs edemeyecek. Darbeden medet umamayacak. Türkiye'deki muhalefet partileri CHP ve MHP henüz uyanmış, neler olduğunu anlayabilmiş, kendilerini yeni Türkiye'ye uyarlayabilmiş değiller. 30 Mart seçimleri öncesinde iradelerini Pensilvanya'ya teslim ettiler. 30 Mart'ta milletten gereken cevabı aldılar. Hala Pensilvanya'nın yörüngesindeler. Hala oradan çıkamadılar.

Şu anda hala Türkiye'yi karıştırmanın, reformları engellemenin, çözüm sürecini sabote etmenin gayreti içindeler. Kardeşlerim, bunlar için kardeşliğimiz bir anlam taşımıyor. Bunlar için 77 milyonun birliği, dirliği, beraberliği anlam taşımıyor çünkü 780 bin kilometrekarede, 81 vilayette, 7 coğrafi bölgede siyaset yapmıyorlar. Lokal, mevzi siyaset yapıyorlar. Oradan da çıkamıyorlar. Biz ise her yerde varız. 81 vilayette varız. Vatandaşlarımızda, kardeşlerimizde, gönül dostlarımızda Köln'de de varız, Viyana'da da varız, Paris'te de varız, Lyonda'da varız."

"Onlar saldıracak, biz savaşacağız"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de terör meselesini çözmek, ölümleri durdurmak, gözyaşını dindirmek için bir süreç başlattıklarına, 30 yıldır devam eden terörü durdurma noktasına getirdiklerine dikkat çekerek, "Siyasete zemin hazırladık. Tabii ki birileri bundan rahatsız oldular. Terör lobisi, silah, kan, özellikle de faiz lobisi bundan ciddi şekilde rahatsız oldu. Oslo görüşmeleri üzerinden bir sabotaj girişimi yaptılar, engelledik. MİT Müsteşarımızı tutuklayarak, süreci bozmak istediler, engelledik. Paris'teki suikastlerle sabotaj yapmak istediler, onu da aştık. Gezi olayları dediler, 17 Aralık, 25 Aralık dediler, onu da aştık. Şimdi Lice olaylarıyla bayrağımıza yapılan o alçakça saldırıyla yeni bir sabotaj girişimi daha başlattılar. Bu haince sabotaj girişimlerinin bazılarının arkasında Pensilvanya çetesi var. Şu anda bayrağımıza yapılan saldırı üzerinden, çözüme sabotaj düzenleyenler arasında da yine Pensilvanya var. Yine onun altındaki CHP var, MHP var, bunları da aşacağız" diye konuştu.

Milletin ferasetiyle, vatandaşların hayır dualarıyla ülkenin üzernidek kara bulutları dağıtacak aydınlık bir istikbale doğru yürümeye devam edeceklerini dile getiren Erdoğan, bütün saldırılara, engelleme girişimlerine, sabotajlara, tuzaklara rağmen Türkiye'nin büyümeye, bölgesel ve küresel bir güç olma yönünde ilerlemeye devam ettiğinin altını çizdi.

Erdoğan, 12 yılda çok büyük badireler atlattıklarını, en son gezi olaylarını, 17 Aralık darbe girişimini atlattıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Onlar saldıracak, biz savacağız. Onlar taaruz edecek biz boynumuzu bükmeden dimdik duracağız. Onlar Türkiye'yi engellemek, durdurmak isteyecek biz istikrarla büyüyeceğiz. Onun için içerideki 77 milyon gibi, sizler de asla ümitsiz olmayın, boynunuzu asla yere eğmeyin. Hüzünlenmeyin. Yeise kapılmayın. Sizin ülkeniz büyük bir ülke ve daha da büyümeye devam edecek. Sizin ülkeniz, bütün gücüyle sizin arkanızda durmaya ve haklarınızı savunmaya devam edecek. Büyük bir ülkenin vatandaşları olduğunuzu unutmayın. Fransa vatandaşlığınızı da unutmayın. Pasaportunuzla, bayrağınızla, vatanınızla, milletinizle gurur duyun.

Kültürünüzü, geleneklerinizi, kimliğinizi, özellikle de inancınızı ve dininizi asla unutmayın. Unutturmayın, ihmal etmeyin. Kendinizi, kendi kimliğinizi muhafaza ederken burada, Fransa'da, buranın diline bigane kalmayın. Eğitimden, sanattan, spordan, siyasetten kendinizi soyutlamayın. Bizim sizlere ihtiyacımız var. Fransa'nın sizin gibi yiğitlere, mert, dürüst, çalışkan insanlara ihtiyacı var. Asimile olmayın. Çocuklarınızın asimile edilmesine müsaade etmeyin. Altını çiziyorum, ancak entegre olmaktan da kaçınmayın, çekinmeyin."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, inancına güvenenin inanç özgürlüğünden, düşüncesine güvenenin de düşünce özgürlüğünden korkmayacağına değindi.

"Onun için güçlüsünüz, kendinize inanın, kendinize güvenin ve bu yolda böyle yürüyün" ifadesini kullanan Erdoğan, yurt dışında yaşayan vatandaşların her meselesinde yanlarında olacaklarını ve haklarını sonuna kadar aramaya devam edeceklerini, büyükelçiliklerin, konsoloslukların, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının her zaman yanlarında ve emirlerinde olduğunu sözlerine ekledi.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik çalışmalar

Yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik yapılan çalışmalara değinen verilen hizmetlere değinen Erdoğan, askerlikle ile ilgili bir düzenleme yaptıklarını, döviz bedelini 10 bin avrodan 6 bin avroya indirdiklerini ve temel askerlik zorunluluğunu böylece kaldırmış olduklarını anlattı.

Mavi Kart uygulamasını yaygınlaştırdıklarını ve Avrupa'da yükselen ırkçı ve ayrımcı eylemlere özellikle de İslamafobiaya karşı muhataplarına uyarılarını yaptıklarını ve her meseleyi de yakından takip ettiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Yakın zamanda sizlere çok önemli bir demokratik hakkınızı da teslim ettik. İlk kez cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olmak üzere artık sizler de Türkiye'deki seçimler için oy kullanabileceksiniz. Uzun bir mücadelenin ardından sizlere hamdolsun bu hakkı teslim etmek bize nasip oldu. Unutmayın yurt dışında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu, 31 Temmuz-3 Ağustos arasında yapılacak. Eğer seçimler ikinci tura kalırsa bu da yurt dışında 17-20 Ağustos tarihleri arasında olacak. Belirlenen yerlerde, istenilen evrakla mutlaka ama mutlaka sandık başına gitmenizi sizlerden rica ediyorum. Türkiye'nin geleceği hakkında artık sizler de söz sahibi olacaksınız. Sandıkta sözünüzü söylemenizi sizlerden rica ediyorum. Biz adayımızı henüz açıklamadık, inşallah ay sonuna doğru adayımızı açıklayacağız. Adayımıza Fransa'daki kardeşlerimizden çok ama çok yüksek oranda bir destek geleceğine yürekten inanıyorum."

Fransa'da yaptıkları görüşmelerde farklı dayanışma ve el ele verişin söz konusu olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Burada bir şeyi tabii sizlerle özellikle paylaşmak istiyorum, artık 2002 Kasım'ındaki Türkiye yok, çok farklı bir yerdeyiz. Bakınız gayrı safi milli hasılası 230 milyar dolar olan bir Türkiye vardı, ama bugün 820 milyar dolar gayrı safi milli hasılası olan bir Türkiye var. Nereden nereye geldik. İhracatı 36 milyar dolar olan bir Türkiye vardı ama bugün ihracatı 156 milyar dolara ulaşmış bir Türkiye var. Bütün engellemelere rağmen bakınız, devletin borçlanma faizi yüzde 63'tü, hamdolsun şimdi yüzde 8, yüzde 9 buralara düştü, bir ara 4,6'ya kadar düşmüştü, buradayız. Aradaki fark şimdi kimin cebinde, benim vatandaşımın cebinde. Enflasyon yüzde 30'du, şimdi o da tek haneli rakamda. Değerli kardeşlerim, devletin borcu göreve geldiğimizde gayrı safi hasılaya oranla yüzde 73'tü, şimdi yüzde 36. Bakınız nereden o da nereye geldi."

"Artık Türkiye kabına sığmıyor" ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Düşünün, 79 senede 6 bin kilometre bölünmüş yol yapıldı, bu güzelim ülkede. Biz 11 senede, 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Birilerini bu rahatsız ediyor. Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan yürüttü, biz de şimdi denizin altından Marmaray'la halkımızı yürütüyoruz, özelliğimiz bu. Marmaray'la yetinmedik bir adım daha attık, inşallah önümüzdeki yıl sonunda Marmaray'ın güneyinden bir de otomobillerin geçeceği çift katlı bir tüp geçit daha yapıyoruz. Önümüzdeki yıl o da bitiyor. Yetmedi, 1. köprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bir de şimdi üçüncü köprü, Yavuz Sultan Selim köprüsü, o da bitiyor. İnşallah onu da süratle devam ettiriyoruz ve önümüzdeki yılın sonuna yetiştirmeye çalışacağız. Zamanla yarışıyoruz, niye? Bu millete bu yakışır da onun için."

Başbakan Erdoğan, 150 milyon kapasiteli, dünyanın en büyük havalimanı inşaatının da ilk etabının 2017 yılında açılacağını belirterek, “Temelini attık. Bunu engellemek için bu paraleller neler yaptı, neler. Dedik ki ne yaparsanız yapın, biz bu temeli de atacağız ve o yola devam edeceğiz. Şu anda inşaatlar hızla devam ediyor” dedi.

“Türkiye marka ülke olacak”

Bir taraftan da Kanal İstanbul’un ihalesine hazırlandıklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacağız. Türkiye marka ülke olacak, kendini bu eserlerle tanıtacak. Yan gelip yatarak bir şey olmaz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Olay bu. Bunlarla yetinmiyoruz. İnşallah başkentimiz bir farklı değişiyor, Konya’ya git farklı değişiyor, Kayseri’ye gel farklı değişiyor. Erzurum öyle. Her yerde bu değişimi yaşıyoruz. Çünkü hasret kaldık bunlara ama unutmayın biz sizin dertliniziz.”

Erdoğan, etkinliğe katılan bir vatandaşın “Şanlıurfa” diye seslenmesi üzerine, “Orası daha güzel olacak inşallah” karşılığını verdi.

“Biz dertliyiz be, dertliyiz, dertli. Biz bu millet sevdalıyız, bizim böyle bir farkımız var” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Onun için sizlerle el ele omuz omuza inşallah bu yürüyüşümüzü devam ettireceğiz yeter ki dik duralım. Durmak yok, yola devam. Yola çıkarken Aşık Veysel gibi bir şey söyledik, 'uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece' dedik. Böyle gideceğiz. Avrupalı Türk Demokratlar Birliğine bizi Lyon'da büyük coşkuyla, büyük bir aşkla bir araya getirdikleri için çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen kardeşlerimi kutluyorum, kendilerine sağolsunlar diyorum ama seçim için o 4 günde aman ha sandıkları ihmal etmeyelim."

Başbakan Erdoğan, konuşması öncesinde de salona gelinlik ve damatlığıyla gelen Celal Özer ve Tuğba Melik Özer çiftiyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Programa, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

Fransa’ya yaşayan bir gurbetçinin açtığı “50 yıl önce sen olsaydın, biz gurbette olmazdık, şimdi sefasını çapulcular, hasretini biz çekiyoruz” pankartı da dikkat çekti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA