• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yargı, kimsenin arka bahçesi değildir
07 Aralık 2011 Çarşamba 09:16

Yargı, kimsenin arka bahçesi değildir

HSYK, Yargıtay'a seçilen yeni üyeler için 'militan' ifadesini kullanan ve yargıyı iktidarın 'arka bahçesi' olarak nitelendiren CHP liderine sert tepki gösterdi.
HSYK, Yargıtay'a seçilen yeni üyeler için 'militan' ifadesini kullanan ve yargıyı iktidarın 'arka bahçesi' olarak nitelendiren CHP liderine sert tepki gösterdi. Yargının kimsenin arka bahçesi olmadığını vurgulayan HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, Kılıçdaroğlu'nu yargı camiasından özür dilemeye çağırdı.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hafta sonu İzmir'de yapılan mitingde yargı mensuplarına ağır ifadeler kullanmasına sessiz kalmadı. HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici tarafından yapılan açıklamada, şimdiye kadar yargısal konularda siyasî organlarla polemiğe girmemek adına siyasetçilere cevap verilmediği hatırlatıldı. Ancak Yargıtay'a seçilen yeni üyeler için 'militan' ifadesini kullanan ve yargıyı iktidarın 'arka bahçesi' olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu'nun bütün yargı camiasını rencide ettiği belirtildi. Bu ithamların açıklamayı zorunlu kıldığına vurgu yapılarak, "Yargı üzerinden siyaset yapmak, bağımsız ve tarafsız Türk yargısının yıpranmasına neden olmaktadır." denildi. CHP liderinin yargı için sarf ettiği "AKP'nin arka bahçesi" sözü de sert şekilde eleştirildi ve özür çağrısı yapıldı: "Yargı kimsenin ön ya da arka bahçesi değildir ve olmayacaktır. Şeref ve onuruyla görev yapan hâkim ve savcılarımıza yönelik bu ithamlar kabul edilemez bulunmuştur. Sayın Kılıçdaroğlu'nun en kısa sürede sözlerini tavzih etmesini ve yargı camiasından özür dilemesini bekliyoruz."
CHP lideri Kılıçdaroğlu ise gazetecilerin HSYK'nın açıklamasına ilişkin sorularına, "Perşembe günü bütçe görüşmelerinde konuşacağım. Herkes dersini alacak." şeklinde cevap verdi.
 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçen pazar partisinin İzmir mitinginde yaptığı konuşmada İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen yolsuzluk operasyonlarına tepki göstermişti. Yargıçlar hakkında ağır ithamlarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Buradan AKP'nin arka bahçesi konumuna gelen yargıçlara sesleniyorum. Herkes aklını başına almalı, herkes namusuyla görevini yapmalı. Yargıtay'a 160 tane sanki militan seçtiler. Sizin vereceğiniz karara inanalım mı? İnanmayacağız." ifadelerini kullanmıştı.
Bu sözlere Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) sert tepki geldi. HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, "Büyük çoğunluğu 11 bin hâkim ve savcının oylarıyla belirlenen 22 üyeli HSYK tarafından daha önceki yıllarda görülmediği kadar şeffaf bir ortamda seçilen Yargıtay üyelerine karşı, 'militan' ifadesinin kullanılması, sözün muhatabı olan Yargıtay üyelerine olduğu kadar, bu üyeleri seçen HSYK'nın üyelerine ve yine Kurul üyelerini oylarıyla belirleyen 11 bin hâkim ve savcıya karşı yapılmış büyük bir haksızlıktır." denildi. CHP liderinin yargı için sarf ettiği 'AKP'nin arka bahçesi' sözünün de kabul edilemeyeceği vurgulandı. Ardından Kılıçdaroğlu'na şu çağrıda bulunuldu: "Sayın Kılıçdaroğlu'nun tüm yargı camiasını rencide eden bu sözlerini kamuoyunun takdirine bırakıyor, kendisinin en kısa sürede sözlerini tavzih etmesini ve yargı camiasından özür dilemesini bekliyoruz."
Gürsel Tekin'in annesinin cenaze törenine katıldıktan sonra Ankara'ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na gelen Kılıçdaroğlu da basın mensuplarının sorularına muhatap oldu. HSYK'nın açıklamasına ilişkin "Perşembe günü bütçe görüşmelerinde konuşacağım. Herkes dersini alacak." demekle yetindi.
 
Yargıtay üyeleri dava açmaya hazırlanıyor
Yargıtay'a seçilen yeni üyelerin de haklarında 'militan' ifadesini kullanan CHP Genel Başkanı'na dava açmaya hazırlandığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre HSYK, Kılıç- daroğlu'nun sözlerine yazılı açıklamayla tepki gösterirken, anayasa değişikliğinin ardından Yargıtay'a seçilen 160 üye dün durum değerlendirmesi yaptı. Yargıtay'a bu yıl seçilen üyelerin, Kılıçdaroğlu'nun İzmir mitinginde yaptığı konuş-mayı incelediği ifade edildi....
 
Kaynak: Zaman
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA