• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yardım konvoyuna Rum engeli
29 Mayıs 2010 Cumartesi 13:23

Yardım konvoyuna Rum engeli

Nihai rotaları, Kıbrıs adası açıklarında, uluslararası sularda bulunan buluşma noktası olan tekneler geri çevrildi.
Kıbrıs Rum Kesimi, "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" kampanyası kapsamında Filistin'e giden gemilere katılmak üzere KKTC yönünde denize açılmayı amaçlayan ve yabancı parlamenterlerin de dahil olduğu aktivistleri taşıyan teknelerin ayrılmasına izin vermedi.

Grubun sözcüsü yaptığı açıklamada, İrlanda, Bulgaristan ve İsveç'ten 17 parlamenterin de bulunduğu grubu taşıyan teknelerin KKTC yönünde hareket etmek istediğini belirtti.

Hayal kırıklığı

Özgür Gazze hareketinin sözcüsü Greta Berlin, Kıbrıs Rum yönetiminin bu tutumunun kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Polis sözcüsü Mihalis Katsounotos, yaptığı açıklamada, "Gazze yolculuğu ile ilgili hiç bir etkinliğe izin vermeyeceğiz" dedi.

Rum yönetimi sözcüsü Titos Hristofides yaptığı açıklamada, kampanya organizatörlerinin, bu konuya Kıbrıs Rum yönetiminin karıştırılmaması yönündeki çağrıyı dikkate almadıklarını öne sürerek, harekete katılmak üzere kendi kıyılarından yola çıkacak gemilere izin vermeyeceklerini söylemişti.

Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını, 3 yıllık İsrail ablukasını kınadıklarını belirten sözcü, buna karşın gemilerle ilgili kararlarını, adanın "hayati çıkarları gereği aldıklarını" kaydetmişti.

Yaklaşık 750 aktivist ile 10.000 ton yardım malzemesini taşıyan 8 gemilik ana grubun buluşma noktasının Rum karasuları içinde olmadığı, uluslararası sularda olduğu bildirildi.

İsrail sert çıktı

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze'ye insani yardım malzemeleri götürmek üzere yola çıkan filonun eylemini "İsrail'in egemenliğine karşı bir şiddet propagandası teşebbüsü" olarak değerlendirdi.

İsrail radyosunun haberine göre Lieberman, "yardım konvoyu İsrail'e karşı bir şiddet propagandası ve İsrail topraklarında, hava veya deniz sahasında egemenliğinin herhangi bir şekilde tehdit edilmesine izin vermeyecek" dedi.

Radyo, Lieberman'ın değerlendirmelerini Dışişleri Bakanlığı'nda yardım gemileriyle ilgili bir brifingde dile getirdiğini kaydetti.

Lieberman, Gazze Şeridi'nde insani bir kriz olmadığını söyleyerek, "Hamas'ın İsrail vatandaşlarına karşı işlediği savaş suçlarına, İsrail kentlerine düzenlediği binlerce roket saldırısına rağmen İsrail'in buna mümkün olan en insani şekilde karşılık vermeyi sürdürdüğünü" öne sürdü.

İsrail ordusu, bazı teknik arızalarla iki geminin devre dışı kalması ve yolcularının Mavi Marmara gemisine aktarılmasının ardından, sayıları 7'ye düşen filoyu durdurmak amacında.

İsrail donanmasına bağlı gemilerin, İsrail kontrolü altındaki yaklaşık 20 millik Gazze sularına girer girmez gemilere müdahalede bulunacağı bekleniyor.

İsrail basını

İsrail'de Yedioth Ahranot gazetesiyle bağlantılı olan Ynet haber sitesi, hem İbranice hem İngilizce haberlerinde, gemiden canlı yayın yapıldığını duyurdu ve yayını yapan İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) linkini verdi.

Ynet'in canlı yayın linkini yayımlamasının ardından izleyici sayısının üçe katlandığı, bunun üzerine organizatörlerin canlı yayın yerine İsrail'in Gazze'de 2009 yılı başında düzenlediği "Dökme kurşun" operasyonundan görüntüleri ekrana getirdikleri, sonra yeniden canlı yayına dönüldüğü belirtildi.

Canlı yayındaki görüntülerle ilgili bilgi verilen sitede, sık sık Türkçe konuşulduğunun duyulduğu da ifade edildi.

İsrail Deniz Kuvvetleri beklemede

Filonun Gazze yolculuğu ve İsrail ordusunun hazırlıkları gazetlerin birinci sayfalarında da geniş yer buldu.

Gazetelerin ortak başlıklarında filonun yarın geleceği, İsrail ordusunun, karasularına giren gemileri engelleyeceği belirtildi.

GEMİ SAYISI 7

Bazı teknik arızalarla iki geminin devre dışı kalması ve yolcularının Mavi Marmara gemisine aktarılmasının ardından sayıları 7'ye düşen filonun, bu sabah Gazze'ye ulaşması planlanıyordu.

TOPLAMA KAMPINA KOYACAKLAR

Gazze'ye yardım filosunun liderlerinden Greta Berlin, Gazze'deki Filistinlilerin bir "toplama kampında" yaşadığının, bölgeye girip çıkma hakları bulunmadığının altını çizerek, "Eğer gözaltına alınırsak, bizi de toplama kampına koyacaklar." diyerek, İsrail'in Aşdod Limanı'nda gemideki yolcular için hazırlanan gözaltı merkezine atıfta bulundu.

AKTİVİSTLER

Dr. Mevlüt Yurtseven: Kariyerli aktivistlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Gaye Somuncu: Tüm başarılı kariyerini bırakarak harekete katıldı. Önemli kurumlara PR çalışması yapan Somuncu son işinden istifa etti. Şimdi Filistin yolunda.

Fatma Muhammed Ali: Daha önce karadan yapılan iki konvoya katılmış. Avukatlık yapıyor. Amerikalı aktivistlerle birlikte hareket eden Fatma, Gazze'deki doktorlarla sürekli irtibat halinde olduklarını anlatıyor.

Kevin Ovenden: Yardım hareketine İngiltere'den katıldı. Viva Palestina'nın koordinatörü ve aynı zamanda İngiliz milletvekili George Gallaoway'ın yardımcısı. Bugüne kadar benzer onlarca eylemin içinde yer almış.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA