• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yanan Avrupanın tuzu olduk
01 Ocak 2011 Cumartesi 11:33

Yanan Avrupa'nın tuzu olduk

''Mini buz çağı'' yaşayacağı değerlendirmeleri yapılan Avrupa'da yoğun kış şartları devam ederken, Konya'daki Tuz Gölü'nden ilk kez Avrupa'ya yoğun şekilde ham tuz ihracatı başladı.
 ''Mini buz çağı'' yaşayacağı değerlendirmeleri yapılan Avrupa'da yoğun kış şartları devam ederken, Konya'daki Tuz Gölü'nden ilk kez Avrupa'ya yoğun şekilde ham tuz ihracatı başladı. 
    
Konya'nın Cihanbeyli ilçesindeki Tuz Gölü'nde üretim yapan Salina Tuz Fabrikası Genel Müdürü Himmet Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da yaşanan sert kış şartları nedeniyle devletlerin elindeki tuz stoklarının erimeye başladığını söyledi.
     Yollarda karla mücadelede kullanılan ham tuzun temini için Avrupa ülkelerinin en yakın pazar olan Türkiye'yi tercih ettiklerini ifade eden Kara, Türkiye'den bu ülkelere son bir haftadır yoğun şekilde ham tuz ihracatının başladığını anlattı. 
    
Tuz Gölü'nde üretilen tuzların Avrupa'ya Mersin ve İzmir limanları aracılığıyla nakledilmeye devam ettiğini vurulayan Kara, şunları kaydetti:
     ''Geçen yıl Cihanbeyli'den Avrupa'ya 30 bin ton ham tuz ihracatı gerçekleştirmiştik. Bu yıl yaşanan kara kış nedeniyle, Almanya, Hollanda ve Belçika başka olmak üzere Avrupa'ya ham tuz ihracatımızın 200 bin tona ulaşmasını bekliyoruz. Şu an acil talep edilen, işlenmemiş, özellikle kar ve buzla mücadele kullanılan ham tuz... Oysa dünyanın en kaliteli tuzunun üretildiği Tuz Gölü'nden çıkarılıp işlenen yüksek kalitedeki tuz, bugüne kadar dünya piyasalarında hak ettiği yeri nakliye sorunu nedeniyle alamadı. Oysa ABD ve Avrupa'nın bizden her zaman yoğun tuz talebi var.
 
Yüksek maliyetli kara yolu taşımacılığı nedeniyle bu taleplere cevap veremiyoruz. Bu nedenle Mersin ve İzmir limanına daha kolay ulaşmamızı sağlayacak bir demiryolu ağı istiyoruz. Tuz Gölü, Sarayönü veya demir yolu olan başka noktalara demir yolu ağı ile bağlanırsa nakliye sorunu çözülür.'' 
    
 Cihanbeyli Özbaşak Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Sait Kaya ise tuz ihracatındaki ciddi artış nedeniyle son bir hafta içerisinde nakliye sektöründe hissedilir canlılık yaşandığını söyledi. 
    
 Kaya, ''Yavşan Tuzlası'ndan alınan ve Cihanbeyli'de bulunan tuz fabrikalarında 25 kilogram çuvallar şeklinde paketlenen göl tuzlarının nakliyesi, Mersin ve İzmir limanlarına Cihanbeyli nakliyeciler tarafından gerçekleştiriliyor. Günlük 80 ile 100 arasında araç yüklemesi yapıyor. Hafta içerisinde 25 bin ton göl tuzu limanlara taşınmış olacak'' dedi. 
    
 Türkiye'deki rakipsiz kaliteli tuz kaynağı olan Tuz Gölü'nden, Avrupa ve ABD'nin tuz ithal ettiği Mısır'daki kaynaklardan daha kaliteli tuz elde edildiği, göl havzasından çıkarılan tuzun dünya standartlarında olduğu belirtiliyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA