• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yabancı TÜSİAD
24 Ocak 2014 Cuma 09:06

Yabancı TÜSİAD

Vergi cezalarını eleştiren ve 'Böyle bir ülkeye yabancı gelmez' diyen TÜSİAD Başkanı Yılmaz'a en net cevap, yatırımcılardan geldi.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz'ın, vergi cezaları, hukuk sistemi ve değiştirilen ihale yasalarını eleştirerek, 'Böyle bir ülkeye yabancı gelmez' sözlerine en net cevabı yine yabancı yatırımcılar verdi. Hazine'nin dün ihracını gerçekleştirdiği 2014 yılı için 2.5 milyar dolarlık tahvil ihracına, 35 farkı ülkeden 300'ün üzerindeki yatırımcıdan ihraç tutarının 4 katı talep geldi. Tahvilin yüzde 66'sı ABD'deki, yüzde 10'u İngiltere'deki, yüzde 12'si diğer Avrupa ülkelerindeki, yüzde 10'u Türkiye'deki ve yüzde 2'si ise diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı. Diğer taraftan yabancıların devlet iç borçlanma senedi portföyü, 17 Ocak haftasında, bir önceki haftaya göre 943.1 milyon dolar artışla 50.6 milyar dolara yükseldi. Sabit yabancı yatırımlar ise Kasım 2013 itibariyle 166,3 milyar dolara ulaştı.

İNTERNET KISITINA ELEŞTİRİ

TÜSİAD'ın 44.Genel Kurulu'nda konuşan Muharrem Yılmaz, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında Torba Tasarı'nın internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte bir düzenlemeye doğru yöneldiğini söyleyen Yılmaz, bilgi toplumu olma hedefiyle hoşa gitmeyen her alanı ani yasaklarla kısıtlama anlayışının birlikte var olamayacağını aktardı. Düzenleme hazırlığının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin tanımladığı ifade özgürlüğü kriterlerini içeren AB standartlarında bir yapı ile değiştirilmesi gerektiğine kuvvetle inandıklarını dile getiren Yılmaz, öte yandan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) düzenleyen yeni kanun teklifinden büyük rahatsızlık duyduklarını da dile getirdi.

MAHREMİYET İHLALİNE VURGU

Bu düzenlemenin yeni sorunlar getireceğini savunan Yılmaz, şöyle devam etti: 'Türkiye'nin ağır yolsuzluk iddialarının üstesinden hukuk yoluyla gelemeyen bir ülke olarak anılmaya başlandığını ekleyiniz. Böyle bir algının, böyle bir tablonun, dostlarımızın ve Türkiye ile ilgilenen yatırımcıların zihninde, 'Türkiye hangi dünyaya ait' tarzında bir soru oluşturmasını sizler kabul edebilir misiniz? Bu algıyla birlikte, Türkiye'nin kalkınması, dünya sisteminde prestijli bir ülke olması için sarf ettiğimiz tüm gayretler boşa çıkmış olmayacak mı? Hukuk devleti yolundaki eksik adımlarımızın sıkıntısını yaşıyoruz' dedi.

Tüpraş'a verilen cezayı eleştirdi

Yılmaz, böyle bir anlayışın, ülkeyi yeni sorunlara götüreceğini, gerçek bir hukuk devleti yolunda çözümün, konjonktürel ve tepkisel adımlarda değil, çağdaş, evrensel kabul görmüş normlarda, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını, gerçekten sağlayacak bir anayasal reformda olduğu çağrısını tekrarlamak istediğini belirtti. İsim vermeden Koç Grubu şirketi TÜPRAŞ'a kesilen vergi cezasını da eleştiren Yılmaz, şöyle devam etti: 'Hukukun üstünlüğüne riayet edilmeyen, yargı mekanizması AB normlarında çalışmayan, düzenleyici kurumlarının bağımsızlığına gölge düşen, vergi cezaları veya başka tür cezalarla şirketler üzerinde baskı kurulan, ihale yasası onlarca kez değiştirilen. Böyle bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir. Son yıllarda artan refahımızı, yurt dışından kaynak aktararak tasarruf açığımızı kapatabilmemize, yatırım sermayesi çekebilmemize borçluyduk. Bu cazibemizi yitirdiğimizde, refah düzeyimizin gerilemesi riskiyle karşı karşıya kalacağız.'

Patronların şartları

- Siyasi dalgalanmanın ekonomik etkileri bertaraf edilerek, büyüme patikasına dönülsün

- Yargı bağımsızlığı tartışması Kopenhag kriterleri ile çözülsün

- 'Çözüm Sürecinde' şeffaf, kararlı ve somut adımlar atılsın

- AB müzakere fasıllarında, yargı ve adalet sistemiyle ilgili en az 3-4 yeni başlık açılsın

- Seçim sisteminde 2015'te yüzde 10 barajı indirilsin

- Merkez Bankası'nın yüzde 5 olan enflasyon hedefini yakalamasına odaklanılsın

- İnternet düzenlemeleri başta olmak üzere ifade, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı genişletilsin

TÜSİAD'ta utanç yaşadım

Ünlü işadamı İshak Alaton, TÜSİAD'a yönelik sert eleştirisiyle, 44. Genel Kurul Toplantısı'na damgasını vurdu. Kürsüye çıkarak, 'TÜSİAD 12 Eylül darbesine destek verdi mi, vermedi mi?' diye soran Alaton'a, Divan Başkanı Özyeğin, 'Siz söz hakkı verilmedi' diye tepki gösterdi. Alaton, 'Utanç verici bir yönetim, sizin adınıza ben utanıyorum' dedi.

İşadamı İshak Alaton TÜSİAD toplantısında yaptığı sert eleştirilerle gündeme damgasını vurdu. Alaton, Tanör'ün, 1997 yılında hazırladığı 'Demokratikleşme Raporu'nu TÜSİAD'ın reddettiğini, bunun üzerine küstüğü TÜSİAD'ın bugün demokratikleşme adına uyandığını söyledi. Alaton, '17 yıl aradan sonra TÜSİAD ile barışmaya geldim' dedi.

'UTANÇ VERİCİ YÖNETİM'

Alaton'un kürsüde konuşması üzerine Divan Başkanı Hüsnü Özyeğin müdahalede bulundu. Özyeğin, Alaton'a, 'Soru sormak istediniz ama konuşma yapıyorsunuz' diyerek uyardı. Alaton ise '17 yıl aradan sonra geldim. Kusura bakmayın' dedi.

ALATON'A PARMAK SALLADI

Bu tepki üzerine Özyeğin, Alaton'a döndü ve parmağını hayır işaretiyle sallayarak, 'Başkanlar bakın böyle yapıyor' dedi. Alaton ise sözünü hiç kesmeden, Tanör'ün hazırladığı raporla ilgili konuşmasına devam etti: 'Raporu, TÜSİAD reddetti ve o günün Yönetim Kurulu ibra edilmedi. TÜSİAD tarihinde ilk defa Yönetim Kurulu'nun ibra edilmediği bir utancı yaşadım' diyerek kürsünden indi.

OYLAMAYA SUNULDU

Divan Başkanı Özyeğin'in, Alaton'un konuşmasını oylamaya sundu. Bunun üzerine tekrar kürsüye çıkan Alaton, şöyle konuştu: 'Aslında hiçbiri raporu okumamıştı. TÜSİAD bu raporu sipariş ettiği ve profesöre 500 lira para ödediği için ibra edilmedi. TÜSİAD tarihinde ilk ve tek defa ibra edilmeme utancını o gün yaşadık ve ben bu utancı bugün yaşamaya devam ediyorum. Aradan sadece 36 gün geçtikten sonra 28 Şubat askeri darbesi geldi. Şimdi sizlere soruyorum, Genelkurmay bu darbe tebliğini kaleme alırken, TÜSİAD'ın daha önce yaktığı yeşil ışığın bu darbeye katkısı ne kadardır? Bilenler zaten biliyor, ancak bu soru hep aklımda.' Alaton, Kemal Alemdaroğlu ve Emin Çölaşan'a 'karanlık adamlar' göndermesi yaptı.

Yabancı Hazine tahviline koştu

Hazine, yetki verdiği Citigroup, HSBC ve Morgan Stanley aracılığıyla 2014 yılı dış borçlanma programı çerçevesinde 2,5 milyar dolarlık 2024 vadeli tahvil ihracı gerçekleştirdi. Hazine'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 22 Mart 2024 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 5,75, yatırımcıya getirisi ise yüzde 5,85 oldu. İhraç, Hazine Müsteşarlığı tarafından bugüne kadar uluslararası sermaye piyasalarında tek seferde yapılan en yüksek miktarlı tahvil ihracı özelliği taşıyor.

35 ÜLKEDEN 300 YATIRIMCI

Tahvile 35 farklı ülkeden toplam 300'ün üzerinde yatırımcıdan, ihraç tutarının yaklaşık 4 katı talep geldi. Tahvilin yüzde 66'sı ABD'deki, yüzde 10'u İngiltere'deki, yüzde 12'si diğer Avrupa ülkelerindeki, yüzde 10'u Türkiye'deki ve yüzde 2'si ise diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.

Devlet kağıdına 50 milyar $ geldi

Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü, 17 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 943.1 milyon dolar arttı.

TCMB'nin internet sitesinde yer alan verilere göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki DİBS stoku 17 Ocak haftası itibarıyla 50.6 milyar dolar oldu. Verilere göre, 10 Ocak haftasında DİBS stoku 50.36 milyar dolar, arındırılmış çıkış tutarı 1.11 milyar dolar olmuştu. Mülkiyet 53.3 milyar dolara çıktı.

Danimarkalı şirketten Türkiye'ye yatırım

23 bin çalışanı ile 55 ülkede faaliyet gösteren Danfoss A/S, Türkiye'ye yönelik yatırımlarını büyütme kararı aldı. 2012'de 6 milyar dolar cirosu olan şirket, Türkiye'de 2013 Ağustos ayı itibarıyla Soğutma Sistemleri departmanıyla da hizmet vermeye başladı. Danfoss Soğutma Sistemleri Ülke Müdürü Toni Timirci, 'Türkiye pazarına güvenimiz tam ve önümüzdeki beş yıl içerisinde 'Danfoss Soğutma Sistemleri Departmanı' olarak büyüyerek ciromuzu yüzde 300 artırmayı hedefliyoruz' dedi.

TÜRKİYE İLE BÜYÜYECEĞİZ

Danfoss Ortadoğu/Afrika Bölüm Başkanı Leif Flojgaard, 'Türkiye ekonomisindeki büyümeye paralel olarak Danfoss'un, Türkiye'de yeni yatırımlarla büyüme planlarının olduğunu ve bu planların gelecek 5 yıllık bir dönemi kapsıyor. İlk adımı olarak bir departman kurduk' dedi.

166 milyar dolar doğrudan yatırım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'de yurtdışında yerleşiklerin doğrudan yatırımları, Kasım 2013 itibariyle piyasa değeri 166,3 milyar dolar oldu. Kasım 2013 itibarıyla, portföy yatırımları 2012 yıl sonuna göre 1,1 milyar dolar artış gösterdi. Hisse senedi stoku 61,4 milyar dolara yükseldi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA