• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Washington Başbakan Erdoğanı bekliyor
27 Nisan 2013 Cumartesi 12:40

Washington Başbakan Erdoğan'ı bekliyor

AB Bakanı Bağış, Başbakan Erdoğan'ın Washington'a yapacağı ziyaretle ilgili, "Ben ilk defa Amerikan tarafını bir ziyaretle ilgili bu kadar heyecanlı gördüm" dedi.

ABD'nin başkenti Washington'daki temaslarının ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan AB Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayı ortasında ABD'ye düzenleyeceği ziyaret öncesinde Washington'daki durumla ilgili Türk Amerikan ilişkilerinin son 30 yılını yakından takip etmiş bir kişi olarak, ilk defa Amerikan tarafını bir ziyaretle ilgili bu kadar heyecanlı gördüğünü belirtti.

ABD ile Türkiye arasındaki birçok üst düzey zirvenin hazırlanmasında görev aldığını hatırlatan Bağış, "Hem son 11 yıllık AK Parti iktidarında hem de daha evvelinde ABD'deki lobicilik ve dernekçilik çalışmalarının parçası bağlamında Türk-Amerikan ilişkilerinin son 30 yılını yakından takip etmiş bir kişi olarak şunu özellikle vurgulamak istiyorum, ben ilk defa Amerikan tarafını bir ziyaretle ilgili bu kadar heyecanlı gördüm" ifadelerini kullandı.

Bağış şöyle devam etti:
"Sadece Türkiye Cumhuriyetinin bir başbakanını ağırlama heyecanıyla değil, küresel bir lideri ağırlama heyecanıyla, çok büyük bir hassasiyetle hazırlık yaptıklarını gördüm. Bu ziyaretin en ufak detaylarına kadar planlamalar yapılıyor ve bunun talimatının da bizzat Başkan Barack Obama tarafından verildiğini de kendileri vurguladılar."

ABD Başkanı Obama'nın, Başbakan Erdoğan ile olan şahsi dostluğuna, ABD'nin dış politika öncelikleri açısından Türkiye ile ilişkilerinin gelişmesine çok önem verdiğini, bu yüzden de ABD detaylı hazırlık içerisinde olduklarını gördüğünü söyledi.

Washington'da hazırlıkların detaylarıyla ilgili bilgilendirildiğini vurgulayan Bağış, "Gerçekten ben de Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı olarak, benim başbakanıma gösterilen bu ilgiden göğsüm kabardı, gururlandım" diye konuştu.

Eylemlere bakacağız

AB Bakanı Bağış, ABD ve AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) süreciyle ilgili olarak, "Türkiye'nin hiçbir şekilde bu müzakere sürecinde açıkta kalmaması, zarar görmemesi için iki taraf da hassasiyet göstereceğini söylüyor. Süreci yakından takip edeceğiz. Söylemlere ve sözlere değil, eylemlere bakacağız" dedi.

Bağış, ABD ve AB'nin bile daha TTIP müzakerelerine başlamadığını ve sürecin 18 ile 24 ay sürmesinin beklendiğini söyledi.

Bağış, "O süreç içinde hem AB tarafı hem ABD tarafı, müzakerelerin gidişatıyla ilgili olarak Türkiye'yi bilgilendirme konusunda son derece yapıcı tutum içerisinde olacaklarını beyan ettiler. Biz de bu sürece bakacağız, bu işler beyanla olmaz, eylemle olur, gerçekten süreçte Türkiye ne kadar bilgilendiriliyor ona bakacağız. Ümit ediyoruz ki Türkiye'nin Gümrük Birliği üyeliğini tartışmaya açacak bir girişim söz konusu olmaz" diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA