• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Volkswagen Türkiyeye geliyor
30 Ocak 2012 Pazartesi 12:33

Volkswagen Türkiye'ye geliyor

Hükümetin otomotiv yatırımı konusundaki kararlılığı ve teşvik planları Alman Volkswagenin yönünü de Türkiyeye çevirdi.

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Volkswagen’in Türkiye’de yatırımı artık ciddi olarak düşündüğünü belirterek, “Türkiye’de yatırıma ilişkin hazırladıkları ön raporu martta yayınlayacaklar. Türkiye’de kurulacak fabrika en az 250 bin adet kapasiteli olup, birden fazla model üretmeli” dedi.

HÜKÜMETİN otomotiv sektörüne yeni yatırım çekmek için gösterdiği kararlılığa ve Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın yoğun çalışmalarına kayıtsız kalamayan dünyanın ikinci büyük otomotiv üreticisi Alman Volkswagen de yönünü Türkiye’ye çevirdi. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, VW’nin Türkiye’de yatırımı artık ciddi olarak düşündüğünü belirterek, “VW’nin Türkiye’de yatırıma ilişkin hazırladığı ön rapor martta yayınlanacak” dedi.

Ciddi analiz yapıyorlar

2011 yılında dünyanın ikinci büyük üreticisi olan Alman Volkswagen Grubu, 8.1 milyon adet olan satışlarını 2018’de yeni yatırımlarla birlikte 10 milyon adete çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefine ulaşmak için yeni tesislere ihtiyacı olan grubun, yatırım yapmayı planladığı ülkelerin başında Çin, Hindistan, Güney Amerika, ABD ve Rusya gelirken, Türkiye’de artık bu ülkelere eklendi. Türkiye’de yatırıma artık daha yakın görünen Volkswagen’in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv’in üst düzey yöneticileri Davos’ta da bu yönde açıklamalar yaptı. Aclan Acar, VW’nin Türkiye’de yatırıma ilişkin hazırladığı raporun yakında tamamlanacağını belirterek, “VW, Türkiye’yi uzun zamandır yatırım radarına almıştı. Bu konuda bir iki görüşme de yapıldı. Ciddi biçimde analiz ediyorlar. VW’nin Türkiye’de yatırım potansiyelini araştırdığı ön rapor martta çıkacak” dedi. 

Acar, Türkiye’de yatırıma ilişkin hazırlanan raporun olumlu bir çalışma olacağını tahmin ettiğini belirterek, şunları söyledi: “VW önemli bir marka. Dünyanın önemli bir oyuncusunun Türkiye’de üretim yapması önemli. Otomotiv sektörü bir ülkenin kalkınmasında ve büyüme hızında çok önemli yere sahip. Lokomotif sektörlerin başında geliyor. Bu bakımdan Türkiye’nin 2023 stratejisinde dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi için de mutlaka otomotiv sektöründe de üretim yapıyor olması lazım. İnşallah bir yerli marka da önümüzdeki dönemde çıkacak. Yerlisiyle yabancısıyla Türkiye’nin bir üretim üssü haline gelmesi önemli.”

Kapasite 250 bin olmalı

Aclan Acar, VW’nin Türkiye’de yapması muhtemel yatırımla ilgili şu detayları verdi: “VW, daha çok ihracat bazlı çalışıyor. Bir fabrikanın verimli çalışması için 150 bin adet ve üzeri bir rakama kadar çıkması lazım. Mesela Rusya’da kurdukları bir fabrikanın kapasitesi 400 bin adetler civarında. Tabii ki tam kapasiteye ulaşması gerekmiyor ama en az 250 bin adetlik kapasitesi olması lazım fabrikanın. Belki birden fazla modeli üreten bir fabrika da olabilir. Öylesi daha verimli oluyor. Rusya’da kurdukları fabrikada aynı anda 5 değişik modeli üretebilecek kapasiteye sahipler.”

Hükümetin kararlılığı çok pozitif etkiliyor

DOĞUŞ Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu ise yatırım için VW’yle birlikte çalışma ekibi oluşturduklarını belirterek, ekibin içinde Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın da yer aldığını kaydetti. Bilaloğlu,  “VW’nin yatırımını 2005’ten beri gündeme getiriyoruz. Ancak, bu sefer dünden daha farklı bir durum var. Hükümetin otomotiv yatırımı konusunda tavrı, kararlılığı ve teşvik programları gündeme geldiğinde daha ciddi çalışmaya başladık. VW çok ciddi bir çalışma yapıyor. Aynı zamanda VW Grubu markalarının Türkiye’deki satış adetleri ve potansiyeli de, yatırım için olumlu faktörler olarak değerlendiriliyor” diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA