• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vizelerin kalkması gerekiyor
17 Aralık 2012 Pazartesi 15:28

'Vizelerin kalkması gerekiyor'

TUSKONun düzenlediği Türkiye Tacikistan Ticaret ve Yatırım Forumunda konuşan Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Doğal su kaynaklarına sahibiz. Tacikistan, Orta Asya ve Pakistanın...
TUSKON’un düzenlediği  “Türkiye – Tacikistan Ticaret ve Yatırım Forumu”nda konuşan Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, “Doğal su kaynaklarına sahibiz. Tacikistan, Orta Asya ve Pakistan’ın elektrik enerjisine ihtiyacı var. İşte size hazır pazar. Türk işadamları, bir adım daha atın buyurun Tacikistan’a gelin” dedi.
Türkiye’nin en yaygın iş dünyası sivil toplum kuruluşu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON),  Türk şirketlerinin yurtdışına açılımını sağlamaya devam ediyor. TUSKON, bu kapsamda Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Tacikistan Cumhurbaşkanı Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ve Tacik İşadamlarının  katılımıyla 17 Aralık 2012, Pazartesi günü Konya’da “Türkiye – Tacikistan Ticaret ve Yatırım Forumu” düzenledi.  Forumda Konya başta olmak üzere Türkiye’nin değişik ilerinden gelen 700 Türk İşadamı Tacik İşadamları ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. 
Forumun açılışında konuşan Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ülkelerindeki enerji açığına dikkat çekerek, Hidroelektrik santraları yapımı için Türk Müteahhitlik firmalarını Tacikistan’a davet etti.
Yaptıkları barajlara rağmen İran’dan elektrik satın aldıklarını vurgulayan İmamali Rahman, “Doğal su kaynaklarına sahibiz. Ülkemizin, Orta Asya ve Pakistan’ın enerjiye ihtiyacı var. İşte size hazır pazar. Türkiye’nin baraj inşaatı tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Beraber yapacağımız santralar de enerji üretip 3. ülkelere satabiliriz.  Türk işadamları’nın Orta Asya’da yaptığı yatırımları biliyoruz, bir adım daha atın buyurun Tacikistan’a gelin” dedi.
Yeni teknolojilerin geliştirilmesi adına Tacikistan’da teknoloji yatırımı yapan şirketlerin tüm vergilerden 5 yıl boyunca muaf tutulduğuna dikkat çeken İmamali Rahman, “Bağımsız ekonomik 4 bölge kurduk. Bu bölgelerde yatırım için imkanlar sunuyoruz. Bu alanlara Türk işadamları olarak yatırım yapabilirsiniz. Bu bölgeler parlak bir gelecek sunuyor. Yabancı yatırımcı için 40’tan fazla güvence ve imtiyaz sağlıyoruz. Bu imtiyazlar içinde Mal varlığı güvencesi ve serbest ticaret olanağı da bulunuyor” dedi.
Altın, gümüş ve değerli madenler bakımından çok  zengin olduklarını aktaran İmamali Rahman ülkesindeki yatırım imkanları hakkında şunları söyledi: “Türk madencilik şirketleri ülkemize çok fazla ilgi göstermiyorlar. Fakat biz değerli maden bakımından zengin ve yatırıma aç bir ülkeyiz. Türk Maden işletmecilerini ülkemize bekliyoruz. Tarım alanında da birçok fırsat sunan bir ülkeyiz. Türkiye’de yetişen meyve ve sebzeler Tacikistan’da da yetişiyor. Geçtiğimiz gün Antalya’yı gezdim. Tarımda teknolojiden nasıl faydalandığızı gördüm Bu alandaki teknolojinizden faydalanmak istiyoruz. Tacikistan. Tarımla ilgili dünyanın en güzel meyveleri burada yetişiyor. Tarım mallarının ihracat malı haline getirilmesi için bunların gıda teknolojisinin kullanılması gerekiyor.”
“İki ülke arasındaki vizelerin kaldırılması gerekiyor”
Türkiye ile Tacikistan arasında geçmişe dayanan kardeşlik bağları bulunduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise “İki ülke arasındaki ticaret hacmi kardeşlik bağlarımızı yansıtmamaktadır. Biz manevi bağları bu kadar güçlü olan iki devlet olarak her alanda iş birliği yapmalıyız.2001 yılına gelindiğinde ticaret hacmi 30 milyon dolar iken 2011 yılında bu rakam 500 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır fakat biz bu seviyeleri de yeterli görmüyoruz” dedi. İki ülke arasındaki ticarette engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Bekir Bozdağ, “Karşılıklı vize uygulamasından kaynaklı özellikle Türk tarafı açısından yaşanan çok ciddi vize sıkıntıları var. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan talebimiz kısa süre içerisinde vizelerin kaldırılması. Eğer kısa süre içerisinde bu olanak sağlanamıyorsa Türkiye’ye ayrılan 300 kişilik kontenjanın artırılması gerekiyor. Özellikle teknik personel kontejanı arttırılması gerekiyor. Vize konusunda sıkıntılar giderildiğinde inanıyorum ki ticari ilişkilerimiz bugünkü seviyelerin çok daha fazla üzerine çıkacak” diye konuştu.
Ticaret hacmi  10 ayda 477 milyon dolara yükseldi
Türkiye’nin, Tacikistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğuna dikkat Çeken Rızanur Meral, “Türkiye ile Tacikistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1992’den bu yana her iki ülke arasında kurulan ekonomik ilişkiler ve ticari işbirliği artış göstermiştir. 1999’da 9 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacmimiz 2011’de 470 milyon dolar olmuş, 2012 de ise 500 milyon dolara ulaşacaktır. Bu rakamlarla Türkiye Tacikistan’ın, Rusya ve Çin’den sonra 3. en büyük ticaret ortağı oldu” dedi.
Tacikistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2000’li yıllar itibariyle artış gösterdiğini aktaran Rızanur Meral “Global ekonomik kriz öncesi 330 milyon dolar seviyesinde olan ticaret rakamları 2011 yılında 172 milyon doları ihracat, 324 milyon doları ithalat olmak üzere dış ticaret hacmimiz 496 milyon dolar olmuştur ve 2012 yılı ilk 10 ayı itibariyle 477 milyon dolar seviyesine yükselmiş ve yükselmeye devam etmektedir. Ancak rakamların istenilen seviyede olmadığını düşünüyor ve iki ülke işadamlarının daha çok çalışması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Türk müteahhitlerin Tacikistan’da birçok projeye imza attığını aktaran Rızanur Meral, “Tacikistan’da İnşaat, madencilik, tarım-gıda, tekstil, alanlarında birçok işadamımız çok güzel çalışmalar yapmakta ve bu çalışmalar devam etmekte. Bu alanlardaki yatırımların önümüzdeki yakın dönem içerisinde artacaktır ve özelliklede Orta Asya’nın yüzde 60 doğal su kaynaklarına sahip olan Tacikistan’ın Hidroelektrik santrallerinin kurulması ve işletilmesi hususlarında çok geniş imkanlar sunacak olması Tacikistan’ı Türk müteşebbisleri için önemli bir cazibe merkezi haline getirecektir” diye konuştu.
 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA