• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Verilen sözlerin tamamı ertelenmeden tutuluyor
11 Aralık 2015 Cuma 07:53

Verilen sözlerin tamamı ertelenmeden tutuluyor

İktidarın güçlü duruşu, siyasi belirsizliğin en kritik günlerinde bile ekonomiyi büyüttü. Yılın 3. çeyreğinde büyüme beklentileri aşıp yüzde 4 oldu. Ekim’de sanayi üretimi 4.6 arttı, cari açık neredeyse sıfırlandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu 64. Hükümet’in seçim öncesi verdiği vaatlerden ve reform paketlerinden oluşan ‘Eylem Planı’nı açıkladı. İşçiden emekliye, gençlerden yaşlılara, polislerden askerlere, esnaftan çiftçiye kadar toplumun her kesimini kucaklayan seçim öncesi açıklanan vaatlerin tamamı üç ay içerisinde gerçekleştirileceğini belirten Başbakan Davutoğlu, bazı eylemlerin de 1 hafta içerisinde hayata geçirileceğini söyledi. Davutoğlu, ATO Kongre Merkezi’nde düzenlenen 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı takdim toplantısında yaptığı konuşmada, milletin yaşam kalitesini doğrudan yükseltecek vaatlerin bütününü ilk üç ay içinde hayata geçireceklerini vurguladı.

78 MİLYONA MÜJDE

İlk üç ay içinde gerçekleştirmeyi planladıkları ekonomik ve sosyal politikalar alanında yoğunlaştıklarını belirten Davutoğlu “78 milyon vatandaşımızın hayatına doğrudan temas edecek büyük müjdelerimizi ertelemeden hayata geçiriyoruz” diye konuştu. Bu vaatlerin dışında üzerinde çok titizlikle çalışılmış reform paketlerinden oluşan bir eylem planı da hazırladıklarını belirten Davutoğlu “Reformlardan sorumlu Başbakan Yardımcımızın koordinatörlüğünde bütün bakanlıklarımızla ve kurumlarımızla iş birliği ve istişareyle 2016 yılı için 1 ve 3 aylık ile 1 yıllık dönemleri içeren kapsamlı bir eylem planı taslağı hazırladık” dedi.

BİR HAFTA İÇİNDE YAPILACAKLAR

Eylem planı uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı çıkacak

Reformların İzlenmesi Grubu oluşturulacak

Gençlere 50 bin TL  karşılıksız destek

Gençlere 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi

Lisans öğrencilerinin aldığı burs miktarı 400 TL’ye çıkıyor

Çeyiz hesabı uygulaması başlıyor. Yüzde 20 oranında destek sağlanacak

Esnafa 30 bin TL faizsiz destek uygulaması başlıyor

Çiftçilere seracılıkta faizsiz destek uygulaması başlıyor

VAATLER 3 AY İÇİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Asgari ücret 1.300 TL

2016 yılı için asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonuna teklifte bulunulacak. 51 ilde uygulanmakta olan yüzde 6 oranındaki İşveren Sigorta Primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılarak mevcut uygulama devam ettirilecek. Konut hesabı uygulaması başlatılacak.

Emeklilere 1.200 TL ve ucuz konut

Tüm işçi ve Bağ- Kur emeklilerine yıllık ilave 1.200 TL verilecek. Emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden esnafın emekli aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi kaldırılacak. 65 yaş aylığı alan yaşlıların kimin yanında yaşarsa yaşasın, maaşlarını almaları ve maaşlarında kesinti ve duraksama olmaması sağlanacak. Evi olmayan emeklilere TOKİ tarafından düşük taksitle konut verilecek.

Muhtar, polis ve askerin geliri artacak

Muhtarların 950 lira olan maaşı 1.300 TL’ye yükseltilecek. Polislerin ve uzman erbaşların 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkarılacak, polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılacak. Astsubay emeklileriyle ilgili sorun giderilecek. Askerî öğrencilerin harçlığı 400 TL’ye, er ve erbaşların harçlığı 30 TL’den 100 TL’ye yükseltilecek. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın askerlik bedeli 6.000 Euro’dan 1.000 Euro’ya düşürülecek.

Esnafa 30 bin TL faizsiz kredi

Esnafa düşük faizli kredi uygulaması devam edecek. 30 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği verilecek. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin TSE ve patent belgelerinin maliyetlerinin Devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8.000 TL’ye kadar kazançlarından vergi alınmayacak.

Kadınlara çocuk ve kıdem hakkı

Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak. Çalışanların doğuma bağlı izin ve haklarını güçlendirmek üzere Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanununda gerekli değişiklikler yapılacak. Çalışan kadınların doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı ile çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak. Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmalarını sağlayacak düzenleme yapılacak

Yatırımcıya anahtar teslimi fabrika

Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi fabrika binası yapılması konusunda model geliştirilecek. Her bir KOBİ için 1,5 milyon TL ve her bir risk grubu için 2 milyon TL olan kefalet limiti, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin yatırım kredileri için 2,5 milyon TL’ye, her bir risk grubundaki imalatçı KOBİ’ler için ise 3 milyon TL’ye çıkarılacak. Diğer KOBİ’ler için 8 yıl olan maksimum vade, imalatçı KOBİ’ler için 10 yıla; diğer KOBİ’ler için yüzde 75 olan kefalet oranı imalatçı KOBİ’ler için yüzde 80’e çıkarılacak

Sosyal destek alanın primi devletten

Sosyal destek alan vatandaşlardan istihdam edilenlerin işveren sigorta primi desteklenecek. Yoksul ailelere belirli ölçütlerle internet erişimi imkânı sağlanacak. Kentsel dönüşüm kapsamına girmek şartı ile izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanması sağlanacak.

Dizi ve bilgisayar oyunlarına teşvik

Tarihin önemli şahsiyetleri ve olayları ile masal kahramanlarının belgesel, dizi ve çizgi filmlere dönüştürülerek tanıtımının yapılması desteklenecek. Çocukların sevebilecekleri ve sorumlu birer birey olarak yetişmelerini sağlayacak içeriğe sahip bilgisayar oyunlarının ve animasyonların üretilmesi teşvik edilecek. Opera ve tiyatronun geliştirilmesine yönelik destek mekanizmaları oluşturulacak

Gençlere 100 bin lira kredi

Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Gençlere 100 bin lira kredi desteği verilecek, bu krediye Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkânı sağlanacak. Gençlere ücretsiz internet erişimi imkânı getirecek düzenlemeler yapılacak. Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.

İşe yeni giren gencin bir yıllık maaşı devletten

İlk kez iş bulan her gençlerin ücretinin bir yıl boyunca Devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Gençlerin genel sağlık sigortası prim borçları sıfırlanacak. Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alınacak. Lise veya üniversite mezunu gençlerin genel sağlık sigortası giderlerinin iki yıl süreyle gelir testi yapılmaksızın ve prim alınmaksızın Devlet tarafından karşılanması sağlanacak.

Çiftçilere yem ve gübrede KDV desteği

Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. İşletme büyüklüğü 5 dekar altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, ıtri-tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere destekleme düzenlemesi yapılacak. Çiftçilere sera desteği verilecek. Kırsal kalkınma desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılmasını sağlamaya yönelik program hazırlanacak. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek.

Şubatta 30 bin öğretmen atanacak

2016 yılı Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapılacak. Mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçerlerin çocuklarının okullaşmasına yönelik tedbirler alınacak. Öğrenim gören gençlerin pasaport harcı kaldırılacak. Gençlerin sanatsal ve sportif faaliyetlerine karşılıksız destek.

Şeytan taşlarken tavaf da edeceğiz

Başbakan Davutoğlu, halka verilen sözleri yerine getirmeye yönelik büyük kararlıkla çalışırken, ülkenin çevresindeki ateş çemberinin bulunduğunun da farkında olduklarını ifade etti. “Bölgemiz büyük bir istikrarsızlığın pençesinde, krizlerle, çatışmalarla boğuşuyor” diyen Davutoğlu, “Hani güzel bir deyiş vardır, ‘Bir yandan şeytan taşlayacağız ama bir yandan da tavaf etmeyi ihmal etmeyeceğiz.’ Zamanı durdurmadan, saati durdurmadan, büyük krizleri yönetirken bile odağımızı kaybetmeden, Türkiye’yi büyütmeye çalışıyoruz. Hiç bir zaman mazeret üretmedik, üretmeyeceğiz. İşte bu anlayışla, bugün yol haritamızı açıklıyoruz” dedi. Dün açıklanan yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 4’lik beklentileri aşan büyüme rakamına da değinen Davutoğlu “2016 yılı inşallah çok daha iyi bir yıl olacak. Kasım sonrası ülkemizde siyasi görünümün iyileşmesi, 4 yıllık iktidar döneminde hayata geçireceğimiz reformlarla büyüme potansiyelimizi artıracağız” diye konuştu.

İŞ DÜNYASI ‘EYLEM PLANI’NDAN MEMNUN

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir: “Bu reformların arasında yatırım ortamını iyileştirecek reformları yer almaktadır. Özellikle KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapılacak olması memnuniyet vericidir. Ayrıca işgücü piyasasını esnekleştirecek reformların yapılacak olması da iş dünyasının yıllarca dile getirdiği talepleri karşılamaya yöneliktir.”

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü: “Küçük işletmelerin TSE ve patent belgesi giderlerinin devlet tarafından karşılanması, KOBİ’lerin kefalet limitinin ve vade yılının artırılması, KOBİ’lerin taşınır varlıklarının teminat olarak kabul edilmesi, gibi düzenlemeler, iş dünyası için kritik düzenlemelerdir.”

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu: “2016’nın büyüme hamlemizin çok daha iyi seviyelere ulaşması açısından verimli bir yıl olarak geçmesini bekliyoruz. Bu konuda hükümetin reformlar ve icraatlarını içeren eylem planı büyük önem taşıyor.”

Ekonomide reform dönemi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet’in Eylem Planı’nında vaatlerle birlikte çok titizlikle hazırlanmış reform paketlerinden oluşan eylem planı hazırladıklarını söyledi. Reformları 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık periyotlara göre takvimlendirdiklerini anlatan Davutoğlu, bu takvimde herhangi bir gecikme yaşanmadan, millete verilen sözleri yerine getireceklerini vurguladı. Davutoğlu’nun açıkladığı ekonomiyle ilgili reformların ana başlıkları şöyle:

3 AY İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK REFORMLAR

- İmar planı değişiklikleri sonucunda ortaya çıkan değer artışından kamu pay alacak.

- Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemesi yapılacak.

- Alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların, kamuda istihdam edilecek.

- İmalat sanayii makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında BSMV istisnası getirilecek.

- Çeyiz hesabı uygulaması başlatılacak. Gençlere evliliğin teşvik edilmesi amacıyla yurtiçi bankalarda çeyiz hesabı açtırılması halinde 5 bin TL’ye kadar destek sağlanacak.

6 AY İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK REFORMLAR

- Stratejik ve yerli ilaçların geri ödeme, fiyatlandırma süreçleri iyileştirilecek.

- Belediyelerin kreş açma zorunluluğuna yönelik uygulama etkin hale getirilecek. Belediye alacaklarının tahsilâtının etkinliği artırılacak.

- Prime esas kazanca karine teşkil edecek ücret düzeyleri belirlenecek.

- Vergi beyannameleri ile sosyal güvenlik bildirgeleri birleştirilecek.

- Gelir ve kurumlar vergisi kanunları birleştirilerek yeni Gelir Vergisi Kanunu çıkarılacak. Vergi Usul Kanunu güncellenecek.

- Enerji verimliliğini teşvik eden vergisel düzenlemeler yapılacak.

- Kamuda taşıt envanteri çıkarılacak ve Taşıt Kanunu yenilenecek.

- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait tatil yeri, kamp, eğitim tesisi gibi sosyal tesislerin envanteri çıkarılarak ekonomiye kazandırılması hazırlıkları yapılacak.

- Arazilerini büyütmek isteyen ehil mirasçılara faizsiz kredi desteği uygulaması başlatılacak.

- TCDD yeniden yapılandırılırken demiryolu işletmeciliği serbestleştirilecek.

- Kanal İstanbul için yasal düzenleme yapılacak.

- Organize Sanayi Bölgelerinde arsa maliyetlerini azaltacak yeni bir mekanizma kurulacak.

- İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği sağlanacak.

- Enerji lisans, ruhsat ve izin işlemleri kolaylaştırılacak.

- BES’te “otomatik katılım sistemi” pilot çalışma sonuçları esas alınarak yaygınlaştırılacak.

- Belirli kriterleri sağlayan kişilere deneme süresi sonrasında, Turkuaz Kart verilecek.

- Türkiye Uzay Ajansı kurulacak.

- Gayrimenkul Sertifikası modeli hayata geçirilecek.

1 YIL İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK REFORMLAR

- Kamu personel rejimi reformu yapılacak. Memurların performansı ölçülecek.

- Sosyal Yardım Kanunu çıkarılacak, bütünleşik bir sosyal destek sistemi kurulacak. 

- Gelir testi sistemi ve buna bağlı genel sağlık sigortası primi ödemeleri gözden geçirilecek.

- Damga Vergisi Kanununun bazı hükümleri ve uygulamaları gözden geçirilerek yenilenecek.

- MTA’nın yurtdışında madencilik faaliyetleri yapabilmesi sağlanacak.

- Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantisine dayalı yerli modele geçilecek. -star

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA