• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vergi kaybına önlem
20 Nisan 2012 Cuma 11:19

Vergi kaybına önlem

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2007 yılının ocak ayından, Kasım 2011e kadarki dönemde gerçekleştirilen lüks oto satışlarındaki vergi kaçağını takibe aldıklarını söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2007 yılının ocak ayından, Kasım 2011’e kadarki dönemde gerçekleştirilen lüks oto satışlarındaki vergi kaçağını takibe aldıklarını söyledi.

Milliyet'te yer alan habere göre; Akaryakıt ve kira gelirleri tarafındaki vergi takibinde son dönemde etkili adımlar atan Maliye Bakanı Şimşek, yeni uygulamayla lüks otomobil satışlarında herhangi bir vergi kayıp ve kaçağı olup olmadığının araştırılmaya başlandığını bildirdi. Sektör temsilcileri ilgili dönemde lüks modellerin resmi distrübitörleri haricinde galericiler tarafından bu yolla yaklaşık 40 bin otomobilin Türkiye’ye getirildiğini belirtiyor.
 
BEYANA BAKILACAK
 
Şimşek, Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Başkanlığı’nca yürütülen çalışmalar çerçevesinde, Türkiye’ye ithal edilen farklı sayıda marka ve modeldeki aracın ÖTV beyannamelerinin, vergi müfettişleri tarafından ön incelemeye tabi tutulduğunu ifade etti.
Şimşek, bu kapsamda mükelleflerin vermiş olduğu ÖTV beyannamelerindeki bilgilerin, Maliye Bakanlığı veri ambarından çekilerek, burada yer alan araç bedelleri ile bu araçların piyasadaki baz değerlerinin çapraz kontrolünün yapıldığını kaydetti. Maliye Bakanı Şimşek, yapılan kontroller sonucunda, bazı mükelleflerin ÖTV beyannamelerinde yer alan rakamlar ile araçların baz değerleri arasında önemli farklılıklar olduğunun anlaşıldığını söyledi.
 
3 EK VERGİ KALEMİNDEN 450 MİLYON TL GELİYOR
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yolcu beraberinde getirilen cep telefonlardan alınacak olan 100 TL’lik harcın yıllık getirisinin 100 milyon TL’yi açıkladı. Şimşek, yüksek gelir grupları için 3.300 TL’lik kira istisnasının kaldırılması uygulamasının yıllık getirisinin ise 200 milyon TL olacağını bildirdi. Burada yıllık kazancı 88 bin TL’yi aşanlar esas alınacak.
Maliye Bakanı Şimşek ayrıca yapıldığı bölgenin arsa vergi değeri veya konutun değerine göre KDV oranı farklılaştırmanın yıllık getirisinin de 150 milyon TL olarak hesaplandığını ifade etti. Öte yandan Bakan Şimşek, yeni teşvik sisteminin yıllık tahmini maliyetinin ise 2 milyar TL olharak hesaplandığını anlattı. Cep telefonu tarafında makineden makineye iletişimde sim kartlarda giriş vergisinin kalkmasının getireceği yükün ise 240 milyon TL olduğu bilgisini verdi.
 
'KENDİLERİNE SATMIŞLAR'
 
Motorlu araç ticareti ile uğraşan bazı mükelleflerin organize biçimde hareket ederek, lüks araçları ekonomi sınıfındaki araçlara yakın fiyatlardan satılmış gibi gösterdikleri ve vergi kaybına neden oldukları görüldüğüne dikkati çeken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Öte yandan lüks araç ticareti ile uğraşan bazı mükelleflerin, gerçeğe aykırı biçimde lüks sınıftaki araç satışlarını kendilerine yapılmış gibi gösterdikleri, daha sonra da bu araçları piyasaya sattıkları anlaşıldı. Vergi Denetim Kurulu tarafından yapılan bu çalışmalar sonucunda, gerçeğe aykırı lüks araç satışları ile ortaya çıkan vergi kaybı önlenmeye çalışılacak ve konu daha detaylı bir biçimde incelemeye tabi tutulacak” dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA