• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vergi borcu olanlar dikkat! 36 aya çıktı
02 Mayıs 2014 Cuma 10:13

Vergi borcu olanlar dikkat! 36 aya çıktı

Maliye Bakanlığı 48. madde kapsamındaki borçların taksitini 24 aydan 36 aya çıkardı.

Çeşitli sebeplerle ekonomik güçlüğe girerek, devlete olan vergi yükümlülüklerini yerine getiremeyen mükellefl ere yönelik uygulanan ödeme kolaylığı ve taksitlendirme işlemlerinin bazı koşulları, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan bir iç genelge ile mükellef lehine değiştirildi.

Maliye Bakanlığı bir süre önce yayınladığı bir iç genelge ile mali yönden zor durumda bulunan borçlu mükellefl erin Amme Alacakları Hakkında Kanun'un 48'inci maddesi kapsamında, borçlarının taksite bağlanmasına ilişkin esaslara açıklık getirdi. Borçların taksitlendirilmesineilişkin süre 24 aydan 36 aya çıkarılırken, vergi dairelerine tanınan tecil ve taksitlendirme yetkisi tutarları yüzde 50 oranında artırıldı.

6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun'un 48'inci maddesi, borcunzamanında ödenmesi veya haciz yapılması halinde zor duruma düşeceği tespit edilen mükellefl erin borçlarının 36 aya kadar taksitlendirilebileceğini öngörüyor.

Madde uyarınca tecil işlemine tabi tutulacak borcun 50 bin liraya kadar olan kısmı için teminat şartı aranmıyor, borcun 50 bin lirayı aşan kısmı için ise borç tutarının yarısı kadar teminat isteniyor. Madde Bakanlar Kurulu'na bu tutarı on katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeyetkisi de veriyor.

Önceki uygulamada taksit 24 ay ile sınırlıydı

Bir mükellefin zor durumda olduğuna ilişkin tespit ise varlıkların borçlara bölünmesiyle bulunacak likidite oranına göre yapılıyor. Tecil ve taksitlendirme uygulamasından, likidite oranı 1'in altında olan mükellefler yararlanabiliyor. 6183 sayılı yasanın 48'inci maddesi borçların 36 aya kadar taksitlendirilebileceğini hükme bağlarken, Maliye Bakanlığı bugüne kadar taksitsayısını 24 ay ile sınırlı tutuyordu. Yeni yayınlanan iç genelge ile 24 aylık sınırlama 36 aya yükseltildi.

 

Taksitlendirme yetkisi tutarları yüzde 50 artırıldı

Genelge ile vergi dairesi başkanlıkları, defterdarlıklar, vergi dairesi müdürlüklerine tanınan tecil ve taksitlendirme yetkisi tutarları da yüzde 50 oranında artırıldı.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın yetkisinde olan tutar 2 milyon liradan 3 milyon liraya yükseltildi.

Vergi dairelerinin yetkisinde olan tutarlar ilden ile değişiyor

Ankara, İstanbul ve İzmir Vergi Dairesi Başkanlıkları için bu tutar 1.5 milyon liradan 2 milyon 250 bin liraya çıkarıldı.

Adana, Antalya, Bursa, Kocaeli, Mersin ve Konya Vergi Dairesi Başkanlıklarının yetki sınırları 1 milyon liradan 1.5 milyon liraya, diğer vergi dairesi başkanlıklarının sınırları da 750 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya çıkarıldı.

Borcu yoktur yazısı yüzde 10 ödendikten sonra

Yürürlükteki mevzuat uyarınca vergi daireleri, tecil edilen borç tutarının yüzde 10'u ödenmeden mükellefe borcu yoktur yazısı vermiyor. Tecil ve taksitlendirme işlemine tabi tutulan mükellefl erden de bu durumun kabul edildiğine dair imza alınmadan işlem başlatılmıyor.

KDV, ÖTV, ÖİV, harçlar ve fonlar tecil edilemeyecek

Düzenleme kapsamında tecil edilemeyecek alacaklar ise şöyle sıralandı: Katma değer vergisi, geçici vergi, özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, harçlar (ikmalen tarhiyata dayanan tapu harçları hariç), fonlar, paylar (eğitime katkı payı ve buna ait gecikme zammı dahil), haklar, ecrimisil, ek vergiler.

MTV ve trafik cezalarında sınır yok

Motorlu taşıtlar vergisi ve gecikme cezaları, trafik cezaları ve faizleri, kaçak geçiş cezaları ile kredi ve harç borçları, tutarlarına bakılmaksızın ilgili vergi dairelerince sonuçlandırılacak. 6183 sayılı Kanunun 48. maddesine istinaden borçlarının tecil ve taksitlendirilmesini talep edenlerin, Gelir İdaresi internet sitesindeki "Tecil ve Taksitlendirme Talep Formu" ile başvuracaklar. Genelge kapsamındaki kurumlar tecil sürelerini tespit ederken şu hususlara dikkat edecekler: Borçlunun öteden beri borç ödemede iyi niyetli olup olmadığı, borç tutarının az veya çok oluşu, daha önce tecil edilen borçlarını tecil şartlarına uygun ödeyip ödemediği ve ödeme gücü.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA