• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vergi borcu bulunanlar dikkat!
06 Mayıs 2010 Perşembe 10:42

Vergi borcu bulunanlar dikkat!

Gelirlerini artırmak isteyen Maliye, vergi alacaklarının peşine düştü.
Gelirlerini artırmak isteyen Maliye, vergi alacaklarının peşine düştü. 

Maliye Bakanlığı'nın bilgisayarları ile icra müdürlükleri ve emniyet birbirine bağlanacak. Bu sayede Gelir İdaresi, vergi borcu olanların mal varlığını anında görebilecek. Borcunu ödemeyenlerin ev, arsa, motorlu araç ve gemilerine trafik tescil ve icra müdürlükleri aracılığı ile e-haciz yapılacak. E-haczin ardından vatandaşın malı satılıp vergi borcundan mahsup edilecek. Mahsup işlemi tamamlandıktan sonra gayrimenkulü ya da aracı satın alan üzerine geçirebilecek.

Mevcut uygulamada motorlu taşıtlar için trafik sicil, gayrimenkul için tapuya haciz yazısı gönderilmesi gerekiyor. Yazının ilgili yerlere ulaşması ve gündeme alınması haciz sisteminde sürecinin uzamasına yol açıyor. Yeni uygulamada vergi borcu 'takmak'ta ısrar edenlerden tahsilat anlık yapılacak.

Buna göre vergi dairesi icra müdürlüklerine ve trafiğe yazı göndermeden anında vergi borcu olanlara haciz başlatacak. Borcu olan araba veya evini satmak istediğinde ekranda 'vergi borcu' vardır yazısı çıkacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2009 Faaliyet Raporu'ndaki bilgilere göre, kamu alacaklarının tahsili, takip masraflarının (posta, kırtasiye v.b.) ve idare ile ilgili kurumların iş yükünün azaltılmasının hedeflendiği vurgulanıyor. Zaman tasarrufu sağlanması ve haciz uygulamalarının elektronik ortamda yapılması amacıyla e-haciz projesinin geliştirildiği ifade ediliyor. Üçüncü kişiler nezdindeki varlıkların elektronik ortamda haczine imkan veren yasal düzenlemenin yapıldığına dikkat çekilen faaliyet raporunda, vergi dairesi ve merkez için uygulama yazılımlarının hazırlanarak, test çalışmalarının tamamlandığı belirtiliyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA