• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vergi borçlularına iyi haber
20 Eylül 2010 Pazartesi 09:24

Vergi borçlularına iyi haber

100 bin liranın üzerinde vergi borcu bulunanlara uygulanan yurt dışına çıkış yasağı ile ilgili geçici çözüm bulundu.

Anayasa paketinin kabul edilmesiyle birlikte yurt dışı çıkış yasağı sıkıntısına geçici çözüm bulundu. Star'ın haberine göre, 100 bin liranın üzerinde vergi borcu bulunanlara uygulanan yurt dışına çıkış yasağının kayıtları silinmesi için yasal düzenleme yapılacak. Yasal düzenleme yapılıncaya kadar da mükelleflerin mağdur olmaması için yasada yer alan istisnai durumların uygulaması esnetilecek. Mazeret bildirenlerin yurt dışına çıkış yasaklarına onay verilecek.

YASAK İÇİN İKİ ALTERNATİF BULUNDU

Maliye Bakanlığı, paketin kabul edilmesinin ardından konunun hukuki boyutunu araştırdı. Yapılan değerlendirmede, yasağa ilişkin hükümlerin, hem Amme Alacakları Kanunu’nda hem de Pasaport Kanunu’nda düzenlendiği belirlendi. Buna göre, yasağın tamamen kaldırılması için iki yasada da değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Ya da Anayasa Mahkemesi, ilgili maddelerin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi yönünde karar alacak. Maliye kaynakları, vergi borçlarına ödeme kolaylığı getiren yasa tasarısına konuyla ilgili düzenlemenin de eklenebileceğini bildirdiler. Bu durumda, söz konusu düzenlemenin acil olarak Meclis’te kabul edilmesi sağlanacak. Böylece, 300 bin mükellef hakkındaki yasak da kalmış olacak.

GEÇİCİ ÇÖZÜM İSTİSNA MADDESİ

Maliye Bakanlığı yasal düzenleme yapılıncaya kadar mükelleflerin mağduriyetini önlemenin de yolları araştırdı. Bu kapsamda, istisna maddesinden yararlanılması gündeme geldi. Mevcut düzenlemelerde, hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunan mükelleflerin, ‘ağır hasta’ olması, tedavinin yurt dışında yapılması halinde yasak geçici olarak kaldırılıyor. Yine mükellefin, yurt dışında önemli bir anlaşma imzalaması veya iş bağlantısı yapması halinde de yasak geçici olarak kaldırılıyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA