• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Venüs, güneşin önünden geçti
06 Haziran 2012 Çarşamba 09:37

Venüs, güneşin önünden geçti

Venüs'ün, Güneş'in önünden geçmesiyle yaşanan yüzyılın en önemli gök olayı için Kibyra Antik Kenti'nde ''Gökyüzü Gözlem Şenliği'' düzenlendi.

Venüs'ün, Güneş'in önünden geçmesiyle yaşanan yüzyılın en önemli gök olayı için Kibyra Antik Kenti'nde ''Gökyüzü Gözlem Şenliği'' düzenlendi.
 
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 105 yıl içinde bir daha gerçekleşmeyeceği açıklanan tarihi gök olayına vatandaşlar ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi yetkilileri tanık oldu.


Venüs'ün, sabaha karşı Güneş'in önünden geçmesiyle yaşanan yüzyılın en önemli gök olayı için Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve Gölhisar Kaymakamlığı'nın işbirliğiyle ''Gökyüzü Gözlem Şenliği'' düzenlendi.
Sabaha karşı saat 04.30-07.50 saatleri arasında gerçekleşen Venüs gezegeninin Güneş'in önünden geçişi, Kibyra Antik Kenti Stadyumu'nda kurulan teleskoplarla ve dağıtılın özel gözlüklerle izlendi.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, Venüs'ün Güneş'in önünden geçişinin ilk gözleminin 1670'li yıllarda gerçekleştiğini belirterek, ''Uzun bir sürenin ardından tekrar böyle bir geçişe şahit olmak çok önemli bir gök olayı. Ayrıca böyle bir astronomik olayı yüz yıllarca yıl önce gladyatörlerin savaştığı bir antik kentte izlemek ayrı bir güzellik. Bir dahiki böyle bir geçiş 2117 yılında gerçekleşecek'' dedi.
Venüs'ün Güneş'in önünden geçişinin bir şölen içerisinde izlendiğini ifad6e ederek, ''Böyle bir gök olayı daha önce 2004 yılında gerçekleşmiş, ama bugünün ardından 105 yıl sonra geçiş olacak. Bundan dolayı da 100 yılın olayına tanıklık ettik'' diye konuştu.
Öte yandan, Venüs'ün güneşin önünden geçişini izlemek için Antalyalılar ve turistler Konyaaltı Plajı'nda bir araya geldi.  AA
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA