• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ve İran sahnede
19 Ocak 2016 Salı 08:21

Ve İran sahnede

İran’a yaptırımların kaldırılması eko-politik kartları yeniden dağıtacak. Tahran yönetiminin yurt dışında bloke halde bekleyen 100 milyar dolarının serbest kalacak olması, piyasalarda gizliden gizliye bayram havası estiriyor. İran’ın yüzde 8 büyüme hedefine öncelik vereceğini açıklamasıyla, Türk iş dünyası da kolları sıvadı.

İran'a yaptırımların kaldırılmasıyla sadece Ortadoğu'da değil dünyada ekonomik ve politik kartlar yeniden dağıtılacak. Tahran yönetiminin yurt dışında bloke halde bekleyen 100 milyar dolarının serbest kalacak olması şimdiden dünya ekonomisinde, gizliden gizliye bayram havası estiriyor. Petrol fiyatlarının dipte olduğu, yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın ekonomik krize sürüklendiği ve Çin'in büyümesinin yavaşladığı bir ortamda, uzun yıllar dünya piyasalarından kopmuş İran'ın yeniden sahneye çıkması merakla izleniyor.

2.5 MİLYAR VARİL PETROL

Yıllarca altyapı yatırımlarından mahrum kalan İran'ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, gelecek dönemde 50 milyar dolarlık uluslararası yatırım çekmeyi hedeflediklerini açıkladı. Ruhani ülkesinin sadece bu petrol gelirinin 10 milyar dolar artacağı ve ekonomilerinin de yüzde 8 büyüyeceği görüşünde. Yaptırımların kalkmasıyla İran'ın yılda sattığı petrol 1 milyondan 2.5 milyon varile çıkacak. Uçuşa geçmek için sabırsızlanan İran, ilk olarak Airbus'tan 114 uçak alacağını duyurdu.

Uzmanlar ise, İran'ın kısa vadede küresel dengeleri değiştirmeyeceği görüşünde. Ülkenin uzun yıllar ambargo altında yaşaması nedeniyle, kendi kendine yeter ekonomisi ve siyasi rejimi yatırım olanaklarını birçok ülke için zorlaştıracak gibi görünüyor. Tahran yönetimi, doğrudan yabancı yatırıma öncelik vereceği mesajını veriyor. Bu da Türkiye'den gidecek yatırımların önemini arttırıyor. Türk iş dünyası ise şimdiden kolları sıvarken, fırsatlar hakkında olumlu düşünüyor.

BÖLGEYİ OLUMLU ETKİLER

Türk- İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, bölgede refah artışı yaşanacağına dikkat çekerek, "Önümüzdeki dönemde uygun fiyattan doğalgaz alabileceğimiz anlamına da gelir" dedi.

İran'da yapılan Türk yatırımlarını da değerlendiren Aygül şunları söyledi: ''Ambargo döneminde bile İki yüze yakın Türk iş adamı orada 5 milyon dolardan 1 milyar dolara kadar farklı yatırımlar yaptı. Bu yatırımlar artarak devam edecektir. Avrupa ülkeleri, orayı en iyi bilen Türklerle iş birliği yapmak arayışı içindeler. Çünkü ambargo kalktı''

İstanbul Ticaret Odası (İTO)kayıtları verileri incelendiğinde İstanbul'da 2015 yılında İranlı yatırımcılar tarafından 240 yeni firma kurulduğu görülüyor. İTO'ya üye İran sermayeli bin 715 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalar içinde geçtiğimiz yıl kurulan 240 firmanın en fazla ilgi gösterdiği sektör 48 firma ile 'toptan ve dış ticaret' oldu.

Deveye hendek atlatma ticareti bitti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise, ambargolu döneme işaret ederek, "İran'la bugüne kadar deveye hendek atlatarak ticaret yapıyorduk, şimdi işler kolaylaşacak" diyor. İran'ın dünya ticaretinde 'ben de varım' diyeceğini belirten Çıkrıkçıoğlu şöyle konuştu: ''Ambargonun kalkması bizim içinde iyi olacak. Ticaretimizin daha çok artacağına inanıyorum. İhracatçılarımız çok çalışarak küresel şartlara daha açık bir ortamda sınırlarını daha zorlayacaklar. Rekabete de tam açılmış olacak.''

'İran'la ortak üretim yapalım'

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, İran'la ticari ilişki sürecini uzun zamandır yakından izlediklerini ve ön hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, ambargonun kalkmasının Türkiye-İran ekonomik ilişkilerinde yeni bir şafak vakti olduğunu söyledi.
Tarihi ve ekonomik ilişkiler düşünüldüğünde en güçlü iş ortağının Türkiye olacağını düşündüklerini paylaşan Çağlar, "Hedefimiz İran'a hem mal satmak hem de o ülkenin girişimcisiyle ortak üretip, üçüncü ülkelere açılmak. Her iki tarafın kazanacağı birçok fırsat önümüzde. İran'da ortak yatırım alanları belirleyip üretime başlamak için bir an önce kolları sıvamamız gerekiyor” dedi.

Ahmet GÜLEÇ
Marka değerimiz güçlenecek


İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, özellikle mobilya sektörü için İran'da ciddi bir potansiyel olduğunu paylaşıyor. Ambargo dönemi kaynaklı sorunlara rağmen Türk mobilyasının İran'da yüksek talep gördüğünü anlatan Güleç, "Biz bölgede faal çalışıp, bağlantılarımızı sürekli geliştiriyoruz. Yeni dönemle birlikte ticaretimiz artacak, haliyle ülkeye yatırımlarımız da artacak" diye konuştu.

Çok kolay bir pazar değil

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, İran'a yönelik ambargonun kalkmasına ilişkin, ''İran pazarı açıldı, sanki bir anda büyük iş yapılacak gibi bir beklenti var, ama, kabul etmek lazım ki, İran çok kolay bir pazar değil'' dedi. Gülle, yıllardan beri İran ile ticaret yaptıklarını belirterek, "Bu ülke pazarında şartlar iyi değerlendirilirse en büyük faydayı, en büyük ihracatı tekstil ve hazır giyim sektörü yapabilir'' diye konuştu.

DEVLET YOL GÖSTERSİN

Sürekli İrana gittiklerini kaydeden Gülle, ''İran'da bütün ülkelerin bakanlarını, bürokratlarını bizzat İranlılarla toplantı halinde görüyoruz. Bu konuda STK'lar olarak sıkı bir çalışma içerisindeyiz. Bu sadece bizim gayretimizle olacak bir şey değil, devletin öncü çalışmalarıyla çok daha hızlı ve büyük bir adım atabiliriz. İhracat artışı yapabiliriz'' ifadelerini kullandı. 

YENİ ŞAFAK

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA