• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vatandaşı kandıran satıcı yandı
18 Haziran 2014 Çarşamba 09:00

Vatandaşı kandıran satıcı yandı

Satıcılar, yapılan sözleşmeleri tek taraflı hazırlayamayacak. Tüketiciyle müzakere şartı geliyor. Bunu yaptık diyen banka ispatlayacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda tüketici ile kurulansözleşmelerde yer alan bir şartın haksız şart olarak kabul edilebilmesi için, tüketiciylemüzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilmesi, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olması unsurlarının bir arada bulunması gerekecek. Bir sözleşme şartının öncedenhazırlanması ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle, tüketicinin sözleşmenin içeriğineetki edememesi durumunda, o sözleşmede tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilecek, sözleşmeyi düzenleyen, müzakere edildiğini iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlü olacak.

DAHA ÇOK BANKADA

Tüketiciyle yapılan sözleşmelerde yer alan haksız şartlar, kesin olarak hükümsüz olacak. Ancak sözleşmenin haksız şartlar dışındaki hükümleri geçerliliğini koruyacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, genel olarak kullanılmak üzere hazırlanmış sözleşmelerde yer alan haksız şartların, sözleşme metinlerinden çıkarılması veya kullanılmasının önlenmesi için gereklitedbirleri alacak. Haksız şart daha çok bankalarla yapılan sözleşmelerde ortaya çıkıyor.Özellikle kredi alırken istenen dosya masrafı ve kredi kartı aidatı gibi ücretler mahkemeler ve Yargıtay tarafından, haksız şart olarak kabul ediliyor, bu paraların geri ödenmesine hükmediliyor.

BANKADAN PARANIZI ALIN

Bankaların aldıkları 60'dan fazla haksız ücret ve komisyon için hakem heyetine başvuru imkanıbulunuyor. Özellikle dosya masrafı adı altında alınan ücretler için hakem heyetlerine başvuranvatandaşlar paralarını geri alıyor. Çünkü bu ücretler haksız şart olarak kabul ediliyor. Parayıalmak için, kredi alınan bankayla yapılan işlemleri ve ödemeleri gösterir belgelerlekaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine başvurmak yeterli oluyor.

TÜKETİCİYİ BEZDİRME YÖNTEMİ

Mahkemelerde kaybeden bankalar vatandaşın hakkını aramasını önlemek için çeşitli yollarabaşvuruyor. Belge isteyenlere zorluk çıkartıp, "belge yok" deniyor ya da bu belgeler için çokyüksek miktarlarda para isteniyor. Bazı bankalar ise hakkını arayana 50 kuruş gibi borç çıkartıpfaiziyle almak için icra yoluna gidiyor. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA