• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vardandan uzlaşma çağrısı
03 Nisan 2010 Cumartesi 16:16

Vardan'dan uzlaşma çağrısı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan,uzlaşma çağrısı yaptı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, ''Zaman, birbirimizle uğraşma, didişme zamanı değil, uzlaşma zamanıdır. Uzlaşmanın adresi kök değerler, evrensel hak ve özgürlüklerdir. Bunun aracı katılımcı demokrasi, mekanizması ise sivil bir Anayasa'dır'' dedi. 
 
Vardan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 19. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, MÜSİAD olarak 20 yıl boyunca çalışmalarında, sadece Türkiye'nin kalkınması ve halkın refahının artırılmasına yönelik faaliyetler göstermeyi ilke edindiklerini belirtti.
    

Vardan, MÜSİAD'ın kuruluşuna kadar hiç dikkati çekmemiş Anadolu'nun iş adamlarına, sanayicilerine yol göstermeye, ekonomik anlamda onların gelişmesini sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.
    

Türkiye'nin sorunları hakkında çözüm önerilerini içeren raporlar hazırladıklarını anımsatan Vardan, yaptıkları çalışmalarda Türkiye'nin topyekun kalkınmasına katkı sağlamaya gayret ettiklerini vurguladı.
    

Ömer Cihad Vardan, 2000 yılı Nisan ve 2008 yılı Ocak aylarında hazırladıkları iki ayrı demokratikleşme ve yeni anayasa raporuyla ''1982 Anayasası'nın, Türkiye'nin kalıplarına dar geldiğini'' kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlattı.
    

Vardan, şunları kaydetti:''Ama unutmamak gerekir ki Türkiye, bir türlü yapamadığı, hatta yapılmasının engellendiği ikinci nesil yapısal reformların bedelini ise ağır bir şekilde reel ekonomide üretim ve istihdam kaybı olarak ödemektedir. Çağa uyum sağlayamayan, aldığı kararlarla ülkeyi yönetilemez hale getiren, milletin tercihlerini içine sindiremeyen bürokratik oligarşi, maalesef ülkenin bir hamle daha yapmasına engel olmaktadır. Her şeye rağmen Türkiye, yapabildiği reformlar sayesinde, belki uzun zamandır ilk defa devlet-millet yakınlaşmasının sağladığı sinerji ve kamu-özel sektör istişarelerinin getirdiği neticelerle, modern hukuk devleti olma ve demokratikleşme yolunda önemli adımlar atmış ve tarihin belki en büyük çete-cunta tasfiyesi yolunda ise önemli mesafeler kat etmiştir.''
    

Mili iradeye dayanmayan hiçbir projenin ve büyük iradeyi temsil etmeyen dayatmaların, herkesin Türkiye'de görmeyi arzu ettiği istikrar yerine kaosun ve toplumsal ayrışmanın oluşmasına ve milli değerlerin tahrip olmasına sebebiyet verdiğini ifade eden Vardan, yapılması gerekenin demokrasinin, çoğulcu parlamenter sistemin ve hukuk devleti normlarının tam olarak yerleştiği ortamı sağlamak olduğunu söyledi.
    

Vardan, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek en önemli konunun, kuşkusuz ileri teknoloji üretebilmek ve katma değeri yüksek bir üretim ekonomisine geçebilmek olduğunu vurguladı.
 
-HERKESİN GÜVENDİĞİ YARGI-
 
Türkiye'nin, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümünde, 2023 yılında ihracat rakamlarını 500 milyar dolara çıkarmak ve dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde yer almak gibi bir hedefi olduğunu anımsatan Vardan, burada hükümete düşen görevin, bu hedefe nasıl ulaşılacağı yönünde stratejileri belirlemek ve yatırım ortamını hazırlamak olduğunu belirtti.
    

Vardan, şöyle devam etti:''Bu noktada, üzülerek Türkiye'nin önünde birtakım meydan okumalar olduğunu görüyoruz. Ancak unutmamak lazımdır ki demokrasiyi içselleştirmeden, ülkede yaşayan her bireyin hak ve özgürlüklerini tanımadan, bunları belirleyen, önceleyen, koruyan demokratik bir Anayasamız ve herkesin güvendiği bir yargı sistemimiz olmadan 2023 yılındaki zafer beklentisi bir hüsrana dönüşebilir.Zaman, birbirimizle uğraşma, didişme zamanı değil, uzlaşma zamanıdır, sorunların çözümü için ortak akıl üretme zamanıdır. Uzlaşmanın adresi kök değerler, evrensel hak ve özgürlüklerdir. Bunun aracı, katılımcı demokrasi ve mekanizması ise sivil bir Anayasa'dır.''
    

2010 yılının ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinde tekrar çift haneli bir büyüme beklediklerini vurgulayan Vardan, bugün Türkiye'nin küresel ekonomik krizden birçok ülkeye nazaran özellikle mali yapıda hasar almadan çıkabiliyorsa, bunda 2001 krizinin ardından yapılan reformların etkisinin göz ardı edilemeyeceğini söyledi.
    
     -YOĞUN KATILIM-
 
MÜSİAD 19. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet bakanları Cevdet Yılmaz ve Zafer Çağlayan,Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.
    

Genel Kurulda, yönetim kurulu üyelikleri ile sektör kurulu ve şube başkanlıklarından ayrılan MÜSİAD üyelerine teşekkür plaketi verildi.
    

Bu arada, MÜSİAD Genel Kurulunda Ömer Cihad Vardan başkanlığında tek liste ile seçime gidildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA