• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Van Valisi Karaloğlundan acil çağrı
14 Kasım 2011 Pazartesi 16:50

Van Valisi Karaloğlu'ndan acil çağrı

Van Valisi Münir Karaloğlu, gönderilecek yardımlara ihtiyaçları olduğunu belirterek, ''Özellikle paketlenmiş, dağıtımı kolay gıdalara ihtiyacımız var'' dedi.

 Van'da meydana gelen depremlerin ardından depremzede öğrenciler, farklı illerdeki okullarda eğitim ve öğretimlerine devam edebilmeleri için Ulusal Adres Veri Tabanındaki adres bilgilerine bakılmaksızın resmi ilköğretim okullarında misafir öğrenci olarak kabul edilecek.
     Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Van'dan diğer illere gidecek vatandaşların çocuklarının gittikleri illerde kayıt ve nakillerinde gerekliği kolaylığın sağlanması için makam onayı alındı. Resmi onay belgesinde, söz konusu öğrencilerin e-okul sisteminde adres kontrolü dışında tutularak Van'daki deprem öncesinde öğrenim durumunu gösterir belgeyle müracaat etmeleri şartıyla kayıt ve nakillerinin yapılmasına izin verilmesi istendi.
     Resmi ilköğretim okullarına kayıt ve nakillerin, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 16-18. maddeleri kapsamında öğrencilerin Ulusal Adres Veri Tabanındaki adres bilgileri esas alınarak yapıldığı anımsatıldı. 23 Ekim 2011 tarihinde Van ilinde meydana gelen deprem nedeniyle burada yaşayan vatandaşlardan diğer illere göçün gerçekleştiği belirtilen resmi belgede, ''Gittikleri illere ikametlerini taşımayan vatandaşlarımızın öğrencilerinin e-okul sisteminde kayıt ve nakillerinde adres kontrolü yapılacağından sorunlar yaşanabilecektir. Deprem nedeniyle Van iliminden diğer illere gidecek vatandaşlarımızın çocuklarının gittikleri illere kayıt ve nakillerinde gerekli kolaylığın sağlanarak, söz konusu öğrencilerin e-okul sisteminde adres kontrolü dışında tutularak Van'daki deprem öncesindeki öğrenim durumunu gösterir belgeyle müracaat etmeleri kaydıyla kayıt ve nakillerinin yapılmasına izin verilmesi'' istendi.
    
     -Tüm illere genelge gönderilecek-
    
     Gerekli makam onayının alınmasıyla tüm illere Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından genelge gönderilerek, ''adresini taşımayan velilerden bir süre geçtikten sonra tekrar Van iline dönüş yapma ihtimali göz önünde bulundurularak, diğer illerdeki resmi ilköğretim okullarımıza müracaat eden Van ilinde öğrenim görmüş çocukların okullara geçici kabullerinde gereken kolaylığın sağlanması'' istenecek.
    
     -Ortaöğretim kurumlarında okuyan depremzede öğrenciler için nakil imkanı-
    
     Geçtiğimiz günlerde de Van'da bulunan ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin diğer illere nakil taleplerine ilişkin yazı da tüm valiliklere gönderilmişti.
     Buna göre, öğrenci velilerinin 31 Aralık 2011 tarihine kadar başvuruda bulunmaları kaydıyla, Van ilinde bulunan fen liseleri, anadolu öğretmen liseleri, anadolu liseleri, anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile güzel sanatlar ve spor lisesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerden diğer illerde bulunan okul/kurumlara nakil veya misafir olarak gitmelerine imkan verilmişti.
     Nakillerde, açık kontenjan bulunmasına bakılmaksızın, sadece puan şartı yeterli tutulmuş, puan şartı ile nakil imkanı bulamayan öğrencilere ise misafir öğrenci olarak yararlanma imkanı sunulmuştu.


 Van Valisi Münir Karaloğlu, şu anda Van'da kamu kurumu olarak ayakta kalan iki tane bina bulunduğunu ve bunların dışındaki bütün kamu binalarının kullanılamaz durumda olduğunu belirterek, ''Birinci depremin ardından ön hasar tespiti yaptırmış olduğumuz Cumhuriyet Mahallesi'nde sadece 21 binamız kullanılamaz haldeydi. Şimdi tekrar aynı mahalleye ön hasar tespiti yaptırdık. Bu 107'ye çıkmış. Bu deprem, beş kat daha fazla yıkmış anlamına gelir. Biz bunu kamuoyuna çok fazla anlatamadık'' dedi.
     AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk Vali Karaloğlu'nu, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü'ndeki makamında ziyaret etti.
     Karaloğlu, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve Türk toplumunun duyarlılığını diri tutulması açısından medyanın önemli olduğunu vurgulayarak, milletin dayanışmasına ihtiyaçları olduğunu vurguladı.
     Van'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremin, daha önce meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremden daha yıkıcı olduğunu yineleyen Karaloğlu, iki depremi de yaşayanların, en son depremden daha çok etkilendiklerini dile getirerek, ''Çünkü bizi biraz ikinci deprem perişan etti'' diye konuştu.
     Karaloğlu, birinci depremde sorunlarının Erciş merkezli olduğuna işaret ederek, ikinci depremde Van merkezin ''çok perişan'' olduğunu vurguladı. Vali Karaloğlu, sözlerine şöyle devam etti:
     ''Dün biz bir mahallede, birinci depremin ardından ön hasar tespiti yaptırmış olduğumuz Cumhuriyet Mahallesi'nde sadece 21 binamız kullanılamaz haldeydi. Şimdi tekrar aynı mahalleye ön hasar tespiti yaptırdık. Bu 107'ye çıkmış. Bu deprem, beş kat daha fazla yıkmış anlamına gelir. Biz bunu çok iyi anlatamadık. Kamuoyuna da çok fazla anlatamadık.
     Şu anda Van'da kamu kurumu olarak ayakta kalan iki tane bina var. Valilik binamız var hasarlı kullanılabilir, bir de kriz merkezi bu binamız var, hasarsız kullanılabilir olan. Bütün kamu binaları şu anda kullanılamaz durumda. Bu kadar büyük, yıkıcı bir deprem oluştu. Bunu tabii kamuoyu ile doğru paylaşmamız lazım. Onun için kamuoyunun duyarlılığının devam etmesi lazım. Yani bizim sorunumuz, 23 Ekim'den sonra bir hafta 10 günde bitmedi. 9 Kasım'da her şeyi biz sıfırladık Van'da. Hem insanlarımız psikolojik olarak sıfırlandı, hem de şehirdeki yıkılan binalar açısından da çok ciddi... Şu anda şehre gece girseniz hayalet şehir, hiç kullanılan bina yok neredeyse. 500 bin nüfuslu bir şehir burası, küçük bir şehir değil Van, bir metropol.''
     Vali Karaloğlu, ikinci depremin yerin 6 kilometre altında, birinci depremin ise 20 kilometre altında meydana geldiğini ifade ederek, son depremden sonra Van merkezdeki durumlarının çok iyi olmadığını vurguladı.
     ''5.6'ya bakarak, 'Bu küçük bir depremdir' algısı doğru bir algı değil'' diye konuşan Karaloğlu, 5.6 büyüklüğündeki depremin, 7.2 büyüklüğündeki depremden daha fazla yıkıcı olduğuna dikkati çekti.
     Bu nedenle gösterilen ilginin ve merhametin daha üst noktada olması gerektiğini belirten Karaloğlu, ''Biz iki deprem yaşadık. İkisi de büyük deprem, ikisi de yıkıcı deprem'' dedi.

 


AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA