• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uyuşturucu gibi kullanılan 150 ilaca denetim
12 Mayıs 2012 Cumartesi 10:44

Uyuşturucu gibi kullanılan 150 ilaca denetim

Sağlık Bakanlığı, uyuşturucu gibi kullanılan ilaçları sıkı takibe aldı.

Bakanlık, belirlenen 150'den fazla ilacın ecza depolarından eczanelere kadar akışını izleyecek. Prosedüre uymadığı tespit edilen eczanelere ise yaptırım uygulanacak.

Sağlık Bakanlığı , il sağlık müdürlüklerine talimat göndererek özellikle gençler arasında uyuşturucu madde olarak kullanılan ilaçların sıkı takibe alınmasını istedi. Denetimlerde bu ilaçların eczaneler dışında ve reçetesiz satışının yapılıp yapılmadığı incelenecek. Yasal prosedüre uymayan eczanelere ve ecza depolarına ciddi yaptırım uygulanacak. A-ferin gibi normal reçeteyle satılan ilaçların dışında Türkiye'de 150'nin üzerinde ilaç, kırmızı ve yeşil reçete ile satılıyor.

Sağlık Bakanlığı, 'ilaçlar amacının dışında uyuşturucu madde gibi kullanılıyor' yönündeki şikayetlerin artması üzerine harekete geçti. Bakanlık denetimlerinde gelen şikayetlerin önemli bir kısmını oluşturan ve gençler arasında uyuşturucu madde gibi kullanılan soğuk algınlığı ilacı a-ferine ayrı bir önem verilecek. Ulaşılabilirliği kolay olan a-ferinin reçetesiz ve eczane dışından satışının kesinlikle yasak olduğunu hatırlatan Bakanlık, yasal prosedüre uyulmaması halinde eczanelere yaptırım uygulanacağını vurguladı. A-ferin gibi normal reçeteyle satılan ilaçların dışında Türkiye'de 150'nin üzerinde ilaç kırmızı ve yeşil reçete ile satılıyor. Süreçte bu ilaçlarla da ilgili denetimler yapılacak ve Bakanlığa bilgi verilecek.

Bakanlık, il sağlık müdürlüklerine ilaçların eczanelerden ve ecza depolarından başka yerde satılamayacağını kaydetti. Bunun engellenmesi için şu uyarılarda bulundu: "Bu ilaçlar normal reçete ile verilmeli, reçeteler eczanelerde saklanmalı, sosyal güvenlik provizyon sistemlerinden onay alınarak verilen söz konusu reçetelerin, sosyal güvenlik provizyon sistemlerinden alınan dökümleri bilgisayar çıktısı veya dijital ortamda muhafaza edilmeli. Buna uyulmaması halinde yaptırım uygulanacak."

Türkiye'de uyuşturucu etkili ilaçlar ile merkezî sinir sistemini etkileyen ilaçlar kırmızı ve yeşil reçeteyle satılıyor. Bu ilaçların denetimi normal reçeteli ilaçlara göre daha sıkı. Morfin, kodein gibi uyuşturucu madde içeren ilaçlar kırmızı reçeteyle merkezî sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek anestezi, bazı ağrı kesici ve psikiyatrik ilaçlar yeşil reçeteyle satılıyor. Bu ilaçların, amacı dışında uyuşturucu madde gibi kullanılması büyük tehlike oluşturuyor. Bakanlık bu duruma da dikkat çekerek, ilaçların ecza depolarından eczanelere kadarki süreçlerinin sağlık müdürlükleri tarafından denetiminin yapılmasını ve tüm sürecin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na iletilmesini istedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA