• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üsteğmene öl emri
13 Mayıs 2010 Perşembe 08:19

Üsteğmene öl emri

Üç yıl önce PKKnın döşediği mayınla şehit olduğu açıklanan Üsteğmen Çağlar Canbazın, ölüm nedeni komutanı Albay Dirik 'mayını temizle' emri...

Taraf Gazetesi, 2007’de Dağlıca’da şehit düşen Üsteğmen Çağlar Canbaz ile ilgili şoke eden bir iddiada bulundu. Canbaz’ın, PKK’nın döşediği uzaktan kumandalı mayının patlaması sonucu değil, Dağlıca Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik’in emriyle mayını elle imha ederken şehit olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Canbaz’ı ölüme götüren süreç 6 Ağustos 2007’de başladı. Yeşiltaş yakınlarında taşların altında el yapımı bomba düzeneği bulan Canbaz, yanındaki askerlerine “Kaçın” talimatı verdikten sonra bombaya atış yapıldı ancak bomba patlamadı.

Üsteğmen Canbaz, birliğe varır varmaz Dağlıca 3. Motor Piyade Tabur Komutam Yarbay Onur Dirik’i telsizle durumdan haberdar etti. Dirik, “Düzeneğin kablosunu kesebilirsiniz” emrini verdi. Raporlara göre Canbaz, Saat 20:00 sularında düzeneğin görünen kablolarını kesti. Gece yarısı Dirik, telsizle Yeşiltaş Karakolu’yla bir kez daha irtibata geçti. Üsteğmen Canbaz’a, dikkatli olarak kablosu kesilen bomba düzeneğini çıkartmasını istedi. Sabaha karşı Canbaz, bombaya müdahale etmeye başladı. Bu sırada bomba büyük bir gürültüyle patladı. Canbaz, şehit oldu. İki köy korucusu da yaralandı. Bu olay üzerine hazırlanan raporda Canbaz’ın söz konusu emirlere göre hareket etmediği belirtilirken Yarbay Dirik hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

10 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Bir yıl sonra Canbaz ailesine postayla gelen bir mektup ve rapor olayın nasıl olduğunu ortaya koydu. Van Askerî Mahkemesi’nce açılan davada Dirik’in emre itaatsizlikten 10 yıl hapsi istendi. Dirik ise, Canbaz’ın kendi inisiyatifi doğrultusunda hareket ettiğini öne sürdü.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA