• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üretimdeki düşüş büyümeyi tehdit etmez
10 Mart 2015 Salı 11:10

'Üretimdeki düşüş büyümeyi tehdit etmez'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Sanayi üretimindeki düşüşün bu yıl büyümeye bir etkisi olur. Ancak bu bir tehdit değildir" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve beraberindeki heyetle görüştü. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zeybekci, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenecek Ekonomi Değerlendirme Toplantısından somut bir sonuç beklemediğini söyledi.

Faiz ve kurla ilgili bir adımın atılması görüşünde olmadığını kaydeden Zeybekci, "Üretimi, istihdamı, yatırımları ve büyümeyi destekleyen, finansal anlamda bazı tedbirler almamız gerektiğine inanıyorum. Piyasaların beklentilerini dikkate alacağımız bazı görüşmeler yapabiliriz diye düşünüyorum" dedi.

"Ro-Ro ile ilgili çözüm bulacağımıza inanıyorum"

Zeybekci, Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro seferlerine ilişkin görüşmelerin devam ettiğini de belirterek, "Mısır'la bakanlar arasında her konuyu görüşebilir haldeyiz. Ro-Ro ile ilgili çözüm bulacağımıza inanıyorum. Bulamasak bile başka güzergahlarla ilgili çözümlerimiz var. Ama Mısır halkı ve Türk halkı iki dost millettir. Bugün yaşanan şeylerin normal mecrasına döneceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Sanayi üretimindeki düşüşü de değerlendiren Zeybekci, bunun kurla ilgisi olmadığını kaydetti.

Zeybekci, üretimde miktar bazında bir düşme yaşandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Şu anda ihracat ve dış ticarette de düşüş var. Miktar bazındaki bu düşüşün ilkbahardan sonra toparlanma sürecine gireceğini, yılın ikinci yarısında da yükselme trendine geçeceğine inanıyorum. Ocak ve şubatta da ihracat rakamlarında düşüş görüyorsunuz. Bundaki en büyük etki pariteden kaynaklanıyor. Geçen yıl ocak ayında dolar-avro paritesi 1,36 idi, bu sene ise ortalama 1,16. Bugün 1,10'un altında. Eğer bu yıl parite geçen senedeki gibi olsaydı, şu anda ihracatta ortalama yüzde 3,5'lik düşüş değil yüzde 4,5 oranında artış olacaktı.

Ocak ve şubatta sadece pariteden kaynaklanan düşüş 1,8 milyar dolar. Onun için ihracatta pariteden kaynaklanan bir düşüş, ithalatta da parite kaynaklı 1,7 milyar dolarlık bir gerileme var. Ayrıca enerji ve ham madde fiyatlarındaki gerilemeden ötürü de ihracat ve ithalatta da düşme beklentimiz var. İthalattaki düşüşü sabit tutup, ihracattaki kaybı minimize etmek için çalışmalarımız devam ediyor."

Bakan Zeybekci, Sanayi üretimindeki düşüşe ilişkin, "Sanayi üretimindeki düşüşün bu yıl büyümeye bir etkisi olur. Ancak bu bir tehdit değildir" dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA