• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üretim riski düşük, geliri fazla
29 Ağustos 2012 Çarşamba 13:44

'Üretim riski düşük, geliri fazla'

Türkiye'de 2000 yılında 20 hektar alanda 18 ton aspir üretilirken, bu yıl 30 bin hektar alandan 40 bin ton ürün bekleniyor.
 Türkiye'de 2000 yılında 20 hektar alanda 18 ton aspir üretilirken, bu yıl 30 bin hektar alandan 40 bin ton ürün bekleniyor.
     Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem,  yaptığı açıklamada, aspir bitkisi üretiminde yeni hasat dönemine girildiğini söyledi.
     Türkiye'de 2000 yılında 20 hektar olan aspir ekim alanının, 2012'de 30 bin hektara ulaştığına dikkati çeken Akınerdem, 2000 yılında 18 ton olan aspir üretiminin, 2012 yılında 40 bin tona ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
     Bu yıl ilkbaharın kurak geçmesinin bazı bölgelerde hububatta verimi yüzde 50'ye varan oranda düşürdüğünü anlatan Akınerdem, bazı yörelerde buğday ve arpaların hiç hasat edilemediğini aktardı.
     Aspirin olumsuz iklim şartlarına karşı daha dayanıklı olduğunu vurgulayan Akınerdem, ''Üreticinin bu bitkiye ilgisi her geçen gün artmaktadır. Aspir bitkisinin üretim riskinin oldukça düşük, gelirinin diğer bitkilere oranla fazla olması, üreticinin ilgisini üzerine çekiyor'' dedi.
    
     -Pazar sorunu yok-
    
     Konya'daki çok geniş tarım arazilerinin nadasa bırakıldığını ve üretim yapılmadığını anımsatan Akınerdem, sadece nadasa bırakılan alanlara aspir ekilmesiyle 2023 hedefi olan 1 milyon ton üretime ulaşılabileceğini dile getirdi.
     Halk arasında ''Aspir ekilen yerde buğday olmaz'' şeklinde yanlış bir kanaatin bulunduğunu, ancak bunun doğru olmadığını vurgulayan Akınerdem, aksine; aspir ekilen tarladan daha fazla ürün almanın mümkün olabildiğini belirtti.
     Üreticilerin ürünle ilgili pazar bulma kaygısının da yersiz olduğunu, dernek olarak üreticiye her türlü teknik desteği verdiklerini ve pazar bulma konusunda da her zaman üreticinin yanında olduklarını ifade eden Akınerdem, ''Aspir ile ilgili artık pazar konusunda hiçbir sıkıntı yok. Tüm yağ sanayicileri ve hatta uluslararası yağlı tohum firmaları bu bitkinin önemli alıcılarıdır'' diye konuştu.
     Gelecek yıllarda özellikle kurak ve yarı kurak alanlarda daha çok aspir üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, tarım alanlarının nadasa bırakılmaması çağrısında bulunan Akınerdem, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''3 milyar doları bulan ham yağ, çekirdek ve yem ithalatının azaltılarak, bunun yerli üretimle karşılanması esas hedefimizdir. Bunu önlemenin yolu en kötü ihtimalle nadas alanlarının aspir bitkisiyle doldurulmasıdır. Biz çiftçiye 'buğday ekmesin' demiyoruz. Sadece, buğday ekmediği sene aspir eksin. Ekeceği aspir, Türkiye'nin bu açığını kapatmaya yeter.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA