• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üretici su bekliyor
11 Temmuz 2012 Çarşamba 13:00

Üretici su bekliyor

Türkiyenin tahıl ambarı Konya Ovasında alternatif ürüne yönlendirilen çiftçi ektiği ayçiçeğini sulayamayınca ürünü tarlada kaldı.

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovasında alternatif ürüne yönlendirilen çiftçi ektiği ayçiçeğini sulayamayınca ürünü tarlada kaldı. Çiftçi, kanallara su verilmesi için Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’dan yardım bekliyor.
Bol ve yağışlı geçen kış mevsiminde taşkın tehlikesi nedeniyle baraj kapakları açılarak Konya Ovasına su verildi. Kanallarda suyu gören merkez Karatay ilçesi Divanlar köyünde yaşayan üretici, yetkililerden suyun yaz mevsiminde de verileceği bilgisini alınca alternatif ürün olarak ayçiçeği ekti. Ürün yetişme aşamasına gelince kanallardan su kesildi. Ürününü sulayamayan Divanlar Köyü çiftçisi suyun geleceği günü bekliyor. Su kanalının son durağı Divanlar köyü çiftçileri diğer köylerde üreticinin 3-4 kez ürününü sulama fırsatı bulurken kendi köylerine su verilmemesine tepki gösterdi.
40 yıldır çiftçilik yapan Mustafa Kılınç, ilk kez ayçiçeği ektiklerini ancak ürünlerinin sulama yapılmadığı için yetişmediğini söyledi. Üvey evlat muamelesi gördüklerini ileri süren Kılınç, “Bahar mevsiminde kanallar fazla doldu. Su ekinlerimize zarar verdi. Bu suyun fazlalığını sorduğumuzda bize 12 ay kanallarda su bulunacağını söylediler. Bizde alternatif ürün olarak ayçiçeği ektik. Divanlar Köyü sulama kanalının son durağı. Bizden önceki köyler 4-5 kez ürünlerini sularken biz daha 1 kez bile ürünlerimize su veremedik. Şuanda üvey evlat muamelesi görüyoruz. Yetkili kurumlara dilekçeler verdik ama bir sonuç alamadık” dedi.
Çiftçilerden Ömer Kılınç, sulama yapamadıkları için ayçiçeğinde ürün hasadı olmasının zorlaştığını, bu günlerde su verilmesi halinde bir nebze de olsa ürünün canlanabileceğini belirtti.
Üreticilerden Adem Parlak ise Ova Sulama Birliğini göreve çağırdı. Defalarca görüşmelerine rağmen yetkililerin kanala su verildiğini söylediğini ancak suyun gelmediğini kaydeden Parlak, zararlarının karşılanmasını istedi.

“TOPRAK KANALDAN SU GİTMİYOR”
Ova Sulama Birliği ve Ovakavağı Beledi Başkanı Nuh Özdemir, İHA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, şuanda su verilmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Beyşehir-Suğla-Apa (BSA) Kanalından gelen suyun kullanımının Çumra bölgesine geçtiğini belirten Özdemir, asıl sorunun sulama kanalının toprak olmasından kaynaklandığını kaydetti. Özdemir, “Daha önce bölgemizde yeşil mahsul ekilmezdi. Bu sene yağışların bol olması ve barajlardan suyun erken verilmesi üzerine çiftçi, sulama imkanının fazla olacağını düşünerek yeşil mahsul ekti. 13 Şubat tarihinde baraj kapakları açıldı, 10 Temmuz’a kadar bize su verildi. Bu süre zarfından suyun gittiği alanlarda sulama yapıldı. Divanlar Köyüne suyun istenilen oranda gitmemesinin en büyük nedeni su kanalının toprak olması. Örneğin biz 50 milyon metreküp suyu kanala verdiğimizde bunun 20 milyon metreküp’ü sıcak havanın da etkisiyle toprağa karışıyor ve buhar oluyor” dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA