• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ürdün e de vize kalktı!
01 Aralık 2009 Salı 17:41

Ürdün' e de vize kalktı!

Suriye, Libya, Arnavutluk'un ardından .. ile de vize karşılıklı kalktı.
 

Böylece son dönemde Suriye, Arnavutluk ve Libya'nın ardından vizenin kaldırıldığı dördüncü ülke Ürdün oldu.

Cumhurbaşkanı Gül Ürdün'e gitti. Ürdün Kralı Abdullah'ın davetlisi olarak beraberindekilerle bu ülkeye giden Cumhurbaşkanı Gül iki ülke arasında vize uygulamasını sona erdirecek anlaşmaya imza atılacağını söyledi.

Gül, Türkiye ile Ürdün arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanacağını belirterek, "Böylece iki ülke arasında ekonomik ve ticari alanlardaki potansiyeli harekete geçirme fırsatı bulacağız" dedi. Gül, resmi ziyaret için Ürdün’e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, Ürdün’e, Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk, Türkiye’den de Cumhurbaşkanı düzeyinde 9 yıl sonra ilk ziyareti gerçekleştireceğini ifade etti.

Ziyaretle, Türkiye ile Ürdün arasında tarihi derinliğe sahip dostluk ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini bildiren Gül, bu amaç doğrultusunda Ürdün Kralı Abdullah ile ikili ilişkilerin tüm yönlerini ve bölgesel meseleleri ele alacaklarını kaydetti.

Abdullah Gül, Türkiye’nin son yıllarda gerek sınır komşularıyla gerek bölgesel örgütlerle işbirliği mekanizmaları oluşturduğunu, bölgenin güvenliği, sürdürülebilir kalkınması ve refahı için yoğun bir çaba sarf ettiğini söyledi.

Türkiye ile Ürdün arasındaki işbirliğinin sağlam temellere oturtulmasına ve kurumsal diyalog sürecinin tesisine önem verdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, "Bu doğrultuda ziyaretimin önemli bir dönüm noktası olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Ürdün’ün bölgesel meselelere bakışının Türkiye ile büyük ölçüde aynı olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Gül, "Kral Abdullah aşırılıklardan uzak, modernleşmeye önem veren bir liderdir. Kendisiyle yapacağımız değerlendirmelere önem vermekteyim" şeklinde konuştu.

Gül, Türkiye ile Ürdün arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanacağını da hatırlatarak, "Böylece iki ülke arasında ekonomik ve ticari alanlardaki potansiyeli harekete geçirme fırsatı bulacağız" dedi. Gül, bugüne kadar Fas, Tunus, Suriye ve Mısır ile serbest ticaret anlaşması imzalayan Türkiye’nin bölgeyle ekonomik ilişkilerini hızlı bir şekilde geliştirdiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, Ürdün ile 500 milyon dolar civarındaki ticaret hacminin, imzalanacak anlaşmadan sonra hızla artacağına inandığını kaydetti.

Ziyaretinin Türk ve Ürdünlü iş adamlarını bir araya getireceğini de belirten Abdullah Gül, iş konseyi toplantısına kendisinin de katılacağını söyledi.

Gül, bir Türk firmasının üstlendiği Amman’a içme suyu taşıyacak 500 kilometrelik şebeke projesinin temelini de atacaklarını anımsatarak, projenin yer altından içme suyu taşıyacağını ve dünyanın en büyük projelerinden biri olduğunu ifade etti.

Ziyareti sırasında, Türkiye ile Ürdün arasında vize kısıtlamasını kaldıracak anlaşmaya da imza koyacaklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’den sonra Ürdün ile de vizelerin kaldırılacak olmasının, büyük bir coğrafyada vizesiz dolaşım imkanı sağlayacağını sözlerine ekledi.
 
mynet
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA