• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet: Konya usulü etliekmek
13 Aralık 2015 Pazar 13:44

Unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet: Konya usulü etliekmek

Konya’nın unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerinden Konya Usulü etliekmeği yeniden insanlara tanıtmayı amaçladıklarını söyleyen Cihan Pide işletmecileri Mehmet Kıvanç ve İsmail Kıvanç, küçük bir yerde hizmet vermelerine rağmen müşterilerinin taleplerine yetişmekte zorlanıyorlar.





 

cihan-pide--(3).jpgCihan Pide olarak 1980 yılından beri faaliyet gösterdiklerini ve etliekmeğin günümüzde ülkemizin de sınırlarını aşarak uluslararası bir lezzet olduğunu söyleyen Cihan Pide İşletmecisi Mehmet Kıvanç, ‘’Etliekmek tüm dünyada tanınan bir lezzet. Rusya’dan, İran’dan, Hindistan’dan gelip bizi tercih eden müşterilerimiz var. Hatta geçen gün Çinli müşterilerimiz geldi. Arkadaşımızın yanında parası yokmuş, pos cihazı da yok. Başka yere yönlendirelim dedik gitmediler. Para vermeyin, sonra verin, bizden olsun, ikramımız olsun dedik. Çiniler bile bizim namımızı duymuş. İlla Cihan Pide’de yiyeceğiz diyorlar. 3 gün önce Çinli o şirket bu kez patronları ve çalışanlarıyla birlikte geldi. Mevlana haftası sebebiyle Sema törenlerinde görev olan tüm arkadaşlar bizim burada etliekmek yiyor. Semazen grubun tamamı diyebilirim. Özellikle de Konya usulü etliekmeğimizi tercih ediyorlar. Konyamızın önde gelen firmaları bizim müşterimiz. Küçük bir yerimiz olmasına rağmen, lezzeti arayanlar bizi tercih ediyorlar. Konya’daki un fabrikalarının büyük çoğunluğu, Mehmet Ali Atiker, Yüksel Et, Sağlık Kasabı gibi birçok firma ve isim müşterimiz. Hatta Konya protokolünden valimiz, milletvekillerimiz, dernek başkanlarının çoğu bizim müşterimizdir.’’ dedi.

İNSANLARIN DAMAĞINA HİTAP EDİYORUZ

cihan-pide--(4).jpgCihan Pide olarak en büyük özelliklerinin etliekmeği unutulmaya yüz tutmuş Konya usulü şeklinde yaptıklarını ifade ederek, ‘’Konya Usulü etliekmek tek hamura 200-225 gram safi et kullanılarak yapılıyor.  Maksimum sınırı ise 330 gram. Diğer etliekmeğe göre daha geniş ve bol malzeme kullanılarak yapıyoruz. Bizim en önemli özelliğimiz etliekmeği eski Konya usulü şeklinde yapmamız. 1960’larda 70’lerde Konya’da etliekmek bizim şuan yaptığımızdan farklı yapılıyordu. Daha sonralardan hamurda küçülmeye gidilmiş. Bu nedenle de biraz daha ince ve uzun bir hale gelmiş. Önceleri iki şekilde de yapılıyordu. Biri 7.5 Kuruş’tan, diğeri de 12.5 Kuruş’tan satılıyormuş. Şimdilerde 90’lı yaşlarda olanlar biz eskiden yarım kilo et alırdık, iki tane etliekmek yaptırırdık derlerdi. Buraya gelen Nevşehirli bir müşterimiz burada yediği Konya usulü etliekmeğin aynısını 1956 yılında Şerafeddin Camii civarında yediğini söyledi. Gerçek etliekmek bizim şu anda yaptığımız Konya Usulü etliekmektir.  İnsanlar eski usulde etliekmek tadını aradıkları için bizi tercih ediyorlar. Kullandığımız malzemeler de lezzetli olmasında etkili oluyor. İnsanların damağına hitap ediyoruz. Biz bu işi yapan arkadaşlara Konya Usulünü öğretmeye çalıştık.  Biz bunu yeni yapmıyoruz, 35 yıldır yapmaya devam ediyoruz.  Eskiden sayılı müşterilerimize, isteklerine göre yapıyorduk. Şimdi artık tüm müşterilerimize Konya usulü etliekmeği sunmaya çalışıyoruz. Bunu aslında etliekmek kebabı olarak düşünmek gerekir. Konya’da bu şekilde 50 yıldır yapan yok. Biz bu Konya usulü etliekmeği tanıtabilmek amacıyla neredeyse maliyetine, çok düşük bir karla vermeye çalışıyoruz. Yerli olsun yabancı olsun herkese eşit fiyat politikası uyguluyoruz. Konya usulü etliekmeği 10 Liradan veriyoruz. Tek Konya Usulü etliekmek ile de bir kişi çok rahat doyuyor. Konya esnafı olarak en iyi hizmeti en iyi fiyata vermemiz lazım. ‘’ şeklinde konuştu.

cihan-pide--(1).jpg
İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA