• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ünlü Türk firması iflas etti
05 Ocak 2015 Pazartesi 10:59

Ünlü Türk firması iflas etti

Toplam 700 milyon TL'lik borçla batan Kırcı Jeneratör için Mali Suçları Araştırma Kurulu ise 'yurtdışına para kaçırıldığı' iddialarına ilişkin inceleme yapıyor.

Türkiye'nin en büyük jeneratör firmalarından Kırcı Jeneratör, 6 bin kayıp jeneratörle iflas etti. İflas erteleme talebinde bulunan şirketin kurtarılamayacağına hükmeden mahkeme iflas kararı verdi. 700 milyon liraya yakın borçla batan Kırcı'dan iki kamu bankasının 300 milyon liralık alacağı bulunuyor. Hürriyet'in haberine göre, şirket sahipleri hakkında, 'nitelikli dolandırıcılık' suçlaması ile yürütülen savcılık soruşturma kapsamında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) incelemesi ise sürüyor.

İFLAS ERTELEME İSTEDİ

Kırcı Group'a bağlı şirketlerden Kırcı Jeneratör Satış ve Servis Hizmetleri AŞ, Kırcı Elektronik Sanayi ve KRC Gayrimenkul Yatırım için 2013 yılı sonunda iflas erteleme istendi. Mahkeme her üç şirket için de tedbir kararı vererek dosyanın esası üzerinde yargılamaya başladı. İstanbul Anadolu 7'nci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen davada karar son yapılan 9'uncu duruşmada alındı.

TASFİYE EDİLECEK

Mahkeme, sunulan iyileştirme raporlarının gereğinin yerine getirilmediğini, şirketlerin ayağa kaldırılmayacağına hükmederek her üç şirketin de iflasına karar verdi. Tasfiye işlemleri için de dosyayı ilgili icra iflas müdürlüğüne gönderdi. Oluşacak iflas idaresi sonrası ilk alacaklılar toplantısı önümüzdeki günlerde toplanacak.

BORÇ 300 MİLYON TL'Yİ AŞTI

Kırcı Group şirketlerinin 700 milyon TL'ye yakın borcun yüzde 80'i aşan bölümü banka ve leasing şirketlerine. Alacaklı bankalar arasında yer alan 2 kamu bankasına olan borç ise 300 milyon TL'yi aşıyor. Şirketlerin iflasına karar verilen duruşmada söz alan alacaklı vekilleri, şirket yetkililerinin iflas erteleme başvurusu ile zaman kazanmayı amaçladıklarını iddia etti. Alacaklı avukatları, organize bir dolandırıcılık söz konusu olduğunu iddia ederek kayyum olarak atanan hukukçu Yurdakul Tuncer ile Mali Müşavir Serdar Kıyat hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
'Böylesi ilk kez oluyor'
Dava dosyasında yer alan bilgilere göre leasing aracılığı ile alınan 6 bin jeneratör kayıp. Kırcı'nın müşterisi olarak gösterdiği firmalar ile temasa geçen alacaklı vekilleri 'Böyle bir firma ile çalışmıyoruz. İsmini dahi bilmiyoruz' şeklinde yanıt aldıklarını kaydetti. Avukatlar, şirket bilançolarında da oynama yapıldığı görüşünde. Alacaklı leasing şirketlerinden biri "Bugüne kadar görülmemiş bir dolandırıcılık olayı ile karşı karşıyayız. Normalde leasing yolu ile alınan mallar satılamaz. Ancak burada, çok sayıda leasing şirketi dolandırılmış durumda. Binlerce jeneratör kayıp. Şirketin borçları karşılayacak bir varlığı da yok. Şirket sahibi olarak paravan bir isim görünüyor" şeklinde konuştu.

HESAPLAR MASAK İNCELEMESİNDE

Kırcı Group şirketleri için iflas erteleme başvurusu yapılırken alacaklı şirketlerden Vakıf, Ziraat ve Halk Leasing de, 'dolandırıcılık' iddiası ile şirket yetkilileri hakkında savcılığa başvurmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, resmiyette şirketin sahibi görünen Kenan Onak ile şirketlerin esas sahipleri Kirkor Mert İsrailyan ve Yılmaz Ergün Dursun hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu. Yurtdışına para kaçırıldığı iddiaları sonrası, savcılık, MASAK'ın inceleme yapmasını talep etti. Söz konusu incelemede sona gelindiği ifade ediliyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA