• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ünlü İslam alimi Fadlallah vefat etti
04 Temmuz 2010 Pazar 17:25

Ünlü İslam alimi Fadlallah vefat etti

İslam dünyasının tanınmış alimlerinden Lübnanlı Seyyid Muhammed Hüseyin Fadlullah 75 yaşında hayata veda etti.
Lübnanlı ünlü İslami alimi Ayetullah Seyyid Muhammed Hüseyin Fadlullah bugün vefat etti. Dün sabah iç kanama geçiren Fadlullah, hastaneye kaldırılmış ve yoğun bakıma alınmıştı.

Beyrut'taki Benham Hastanesinden bir yetkili, tedavi görmekte olan Fadlallah'ın 75 yaşında hayata veda ettiğini açıkladı.

İslam dünyasının önemli Şii mercilerinden olan Fadlullah'ın Orta Asya ve Körfez ülkelerinde de geniş kitlesi bulunuyordu. İran devriminin önemli destekçilerinden olan Fadlullah, aynı zamanda Lübnan Hizbullah'ın manevi lideri konumundaydı. Ancak gerek örgüt, gerekse Fadlallah örgütün ruhani lideri olduğu iddiasını reddediyordu.

Muhammed Hüseyin Fadlullah kimdir?

Muhammed Hüseyin Fadlullah, Lübnanlı bir ailenin oğlu olarak 1935 yılında Irak'ın Necef kentinde doğdu. 1952 yılında Lübnan'a göç etmeden önce Necef'te İslami İlimleri okudu. Takip eden yıllarda yüksekokullarda ders verip kendini yoğun bir şekilde dini ilimlere vermiş, onlarca kitap yazmış, çok sayıda Medrese'nin yanı sıra 'Mabaret Cemiyeti'ni kurmuştur. Bu cemiyetin çatısı altında ayrıca bir kütüphane, bir kadın kültür merkezi ve bir polikliniğin kurulmasını sağlamıştır.
1966 yılında Lübnan’a dönen Fadlullah, Doğu Beyrut yakınlarındaki Neba’ya yerleşti. Burada Bekaa’dan Beyrut’a taşınan göçmenlerin eğitimi ve temel ihtiyaçlarını gidermek için birçok yetimhane, dispanser, dernek ve eğitim kurumları açtı.

El-Hikme adındaki dergiyi yayınladı. Neba’daki Şer’i Enstitü’de dersler verdi. Birçok makale ve yirmiden fazla kitap yazan Fadlullah, sahip olduğu devrimci eylemci fikirlerine ideolojik bir taban oluşturdu.

Fadlullah birkaç kez canına kast eden saldırılara maruz kaldı. Bunlardan biri CIA'nin sponsorluğu ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilen, 80 kişinin ölümüne neden olan 8 Mart 1985 tarihinde Beyrut'ta düzenlenen bombalı araçlı saldırıydı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA