• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ünlü isimler Mevlid okuyacak
15 Nisan 2011 Cuma 08:32

Ünlü isimler Mevlid okuyacak

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed için yazılan Mevlid-i Şerif'i önümüzdeki günlerde tüm dünya duyacak. Senfonik bir eser olarak bestelenen Mevlid, dev bir koro tarafından seslendirilecek.

İnsanlığın iftihar tablosu Peygamberimiz Hz. Muhammed (sas) için bugüne kadar sayısız güzel söz söylendi. Binlerce kitap yazıldı. Ancak hiçbiri Süleyman Çelebi'nin yazdığı Mevlid-i Şerif kadar hafızalara ve kalplere yerleşmedi. "Allâh adın zikredelim evvela/ Vacib oldu cümle işte her kula/ Allâh adın her kim ol evvel anâ/ Her işi âsan eder Allâh anâ" sözleriyle başlayan Mevlid, altı asırdır camilerde, tekkelerde, dost meclislerinde ve evlerde okundu ve okunmaya devam ediyor. Bu güzide eser, yüce kitabımız Kur'an'ın indirilişinin 1400'üncü yılında, Kutlu Doğum Haftası'nda tüm dünyanın karşısında bir kez daha seslendirilecek. Ancak bu kez Mevlid'i alışılageldiği gibi mevlidhanlardan değil, yaklaşık 400 kişilik dev bir korodan dinleyeceğiz. Çünkü Mevlid için Cumhurbaşkanlığı himayesinde çok özel bir proje hazırlandı. Ünlü Türk besteci Selman Ada'nın "Kantat" formunda senfonik bir eser olarak bestelediği Mevlid, 20 Nisan'da Sultanahmet Meydanı'nda seslendirilecek. Organizasyonunu Ahmet San'ın üstlendiği programda Mevlid'in üç dilde de şiirsel sunumu gerçekleştirilecek. Bu sunumlar, ünlü futbolcu Zinedine Zidane, ünlü aktör Gerard Depardieu, Michael Jackson'un kardeşi Jermaine Jackson ve Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir tarafından yapılacak.

Tüm insanlığa armağan olsun

Ünlü besteci Selman Ada, Mevlid'i 2007 yılında tenor, bas solo, büyük koro ve senfonik orkestra için bestelemiş. Ada, bugüne kadar Hz. Davut, Hz. Musa ve Hz. İsa ile ilgili pek çok sanat eseri üretildiğini hatırlatıyor ve "Mevlid, tüm insanlığı ilgilendiren, sevgiyi, kardeşliği, barışı ve erdemi öneren İslam Peygamberi'nin doğumunu müjdeliyor. Süleyman Çelebi tarafından yazılan bu harika kaside, asırlardır güzel sesli insanlar tarafından tek sesli geleneksel Türk müziği ölçülerinde günümüze kadar ulaşarak, en sevilen ritüellerden biri olarak hayatımızda yer alıyor. Ancak şimdiye kadar evrensel ölçülerde bestelenmediğinden insanlığa mâl olmamıştı." diyor. Sanatın birleştirici gücünün kalplerdeki sevgi kapılarını açacağına inandığını anlatan Ada, bu eseri bütün insanlığa armağan ettiğini ifade ediyor.

İzleri tüm insanlığa ulaşacak

Mevlid Kantat'ın dünya prömiyerinde Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü'ne bağlı 110 kişilik bir senfonik orkestra ve 320 kişilik koro sahnede olacak. Tüm bu koroların koordinasyonundan ise DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen sorumlu. Gökmen, her şeyden önce yeni bir Türk eserinin dünya prömiyerini yapmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek sözlerine başlıyor. Tüm sanatçıların bu eseri, aylardır kendi şefleri nezaretinde çalıştıklarını anlatıyor Gökmen. Mevlid'in senfonik tarzda yorumlanmasının bu türden eserlerin ileride de yapılması için bir kapı aralayacağını düşünüyor. Bu projenin yıllarca süreceğini ifade ediyor Gökmen. Bu iddialı sözleri ise şöyle açıklıyor: "Bu eserin metin içeriğinin evrensel mesajlar içermesinin yalnız Türk ve İslam dünyasına yönelik olmaması, her dilde ve her ırkta insana seslenebilecek düzeyde olması nedeniyle bu yapıtın dünyanın önemli başkentlerinde seslendirilmesini arzu ediyoruz. Her ne kadar internet ve televizyon kanalları ile büyük kitlelere ulaşabilse de müziğin gerçekte hayat bulduğu canlı konserlerin yerini doldurmaz. Canlı konser dinleme ortamının bu yeri doldurabileceğine inanmıyorum. Bu nedenle Devlet Opera ve Balesi olarak bu eserin Türkiye ve dünyada tanınması için uzun soluklu bir proje geliştirmek amacındayız. Bu bakımdan uygulamasının ve ardında bıraktığı izlerin uzun vadeli olarak tüm insanlığa ulaşacağı kanısındayım."

Mevlid Kantat'ın organizatörlüğünü üstlenen Ahmet San, dünya prömiyeri,le başlayacak projeyi, Türkiye'de 10 şehirde, dünyada da 12 ülkede sergilemeyi planladıklarını söylüyor. Selman Ada, eseri metne sadık kalarak bestelediğini vurguluyor. Mevlid'in evrensel anlamda tanınması ve mesajlarının ulusumuz ve İslam dünyasının da sınırları dışına taşınabilmesi açısından böyle bir bestenin çok önemli olacağını düşünüyor. "Bu yıl Kur'an-ı Kerim'in indirilişinin 1400'üncü yıldönümü. Bu da vesile oldu. Yurtdışında dünya turnesi ile bu önemli eserin farklı boyutlarda kamuoyunun ilgisini çekeceğine inanıyorum. Dünya prömiyerinde Mevlid kasidesinin şiirsel sunumu için Müslüman olan, hatta sonradan Müslüman olan isimler arasından kolay temas edebildiğim dostlarımla irtibata geçtim. İngilizce sunumu sahnede yapacak olan Jermaine Jackson hemen kabul etti. 3 dilde daha kayıt yapacağız. Almanca için Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir'e konuyu ilettik, memnuniyetle karşıladı. Fransızca için eski futbolcu Zinedine Zidane ile zaman problemi nedeniyle bu kaydı Fransa'da ya da İspanya'da gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda ikinci bir versiyonu için Gerard Depardieu'ya öneride bulunduk. 'Niye olmasın?' dedi. Görüşmelerimiz devam ediyor. İngilizce bir ikinci önemli yıldızla daha görüşme halindeyiz, prensip onayını aldık."

Mevlid Kantat'ın Dünya prömiyeri, 20 Nisan akşamı Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilecek.

Türkiye ve dünya turnesine çıkacak

Mevlid Kantat Dünya Prömiyeri, TRT 1, TRT Arap, TRT Avaz televizyonlarından canlı yayınlanacak.

EBU'ya verilecek canlı yayın sinyali ile Eurovision'a bağlı ülkelerden yayınlayacak televizyon kuruluşları ile tüm Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında da canlı yayın ile milyonlarca televizyon izleyicisine ulaşacak.

55 dakika süren eserin sahnelenmesinden önce yerli ve yabancı kamuoyunun ilgisini daha yukarılara taşıyabilmek amacıyla Mevlid kasidesinin şiirsel İngilizce sunumu Jermaine Jackson tarafından yapılacak.

Sultanahmet Meydanı'na dev bir sahne kurulacak. Özel ışık ve ses sistemleri kullanılacak.

Dünya prömiyerinden sonra Türkiye'nin belli başlı şehirlerinde bir Türkiye turnesi ve dünyanın belli başlı başkentlerinde bir dünya turnesi gerçekleştirilecek.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA