• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üniversitelilere yaz okulu müjdesi
06 Ağustos 2013 Salı 09:06

Üniversitelilere yaz okulu müjdesi

Özel üniversitede öğrenim gören bir öğrenci yaz okulu için ödediği ücretin iadesi için açtığı davada haklı bulundu. Yargıtay'ın onadığı karar 200 bini aşkın öğrenci için emsal teşkil edecek.

Öğrencisi olduğu özel üniversitede, yıl içinde veremediği dersler için yaz okuluna kalan ve bunun için okul ücretine ek 7 bin 500 TL para ödeyen Galip Aytekin, ödediği ekstra ücretin kendisine iadesi için açtığı davayı kazandı. Mahkemenin kararı, YÖK'ün 15 Eylül 2008 tarihli "özel üniversitelerin yaz okullarından ekstra ücret alamayacağı" yönündeki kararına rağmen, okulların bu ücreti almaya devam ettiğini de ortaya çıkardı. Buna göre, kararı emsal göstererek dava açan öğrencilere de YÖK'ün kararından bu yana ödedikleri ek ücretleri geri alma yolu açıldı.

Haliç Üniversitesi'ne 2005'te kaydını yaptıran Aytekin, 2010 yılında buradan mezun oldu. Aytekin, okuduğu süre boyunca okul ücretini düzenli bir şekilde yatırırken, dönem içinde başarılı olamadığı bazı dersler için yaz okuluna kalmayı tercih etti. Ancak, Aytekin yaz okulu için her ders başına ayrı birer ücret ödedi.

200 BİN ÖĞRENCİ İÇİN EMSAL

Okulu bitirdikten sonra yaz okuluna ödediği ekstra ücretlerin iadesi için mahkemeye başvuran Aytekin, mahkemeye sunduğu evraklarla okula toplamda 50 bin 252 lira ödediğini belgeledi; kendisinden yaz okulu için 13 bin 530 liranın fazladan alındığını savundu. Dosya ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda okula yaz okulu dersleri için fazladan verilen paranın 7 bin 472 lira olduğu belirlendi.

Mahkeme yaptığı yargılama sonrası, üniversitenin yaz okulu dersleri için aldığı 7 bin 472 liranın sebepsiz zenginleşmeye neden olduğunu belirterek, söz konusu paranın yasal faizi ile Aytekin'e ödenmesine hükmetti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından da onaylanan karar, Türkiye'deki 200 bini aşkın özel üniversite öğrencisi için emsal teşkil edecek.

YÖK KARARI NE DİYOR?

Davada YÖK'ün 15 Eylül 2008 tarihli, "yaz okullarında alınan dersler için öğrencilerden ekstra ücret alınamayacağına" yönelik genel kurul kararı da mahkemeye delil olarak sunuldu. YÖK kararında, "Vakıf yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilerden kayıt yaptırdıkları dönem ve eğitim öğretim yılı için ücret alındığı, bir üst sınıfa geçen ve bir önceki eğitim öğretim yılı/dönemi için ücret ödemiş olan öğrencilerden daha önce alıp da başaramadığı ve yeniden alması gereken ve ücretleri daha önce alınmış/ödenmiş olan alt sınıf dersleri için bir ücret alınmasının uygun olmadığına karar verildi" denildi. Mahkemenin kararı, söz konusu YÖK kararına rağmen, üniversitelerin öğrencilerden "yaz okulu ücreti" adı altında para almaya devam ettiğini de ortaya çıkardı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA