• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üniversitelerin harç miktarı belli oldu
02 Eylül 2010 Perşembe 12:05

Üniversitelerin harç miktarı belli oldu

Devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilerden alınan harçlara bu yıl zam yapılmadı

Bu yıl en fazla harç verecek bölümler geçen yıl olduğu gibi 4 bin 268 TL ile Devlet Konservatuarları ve Sivil Havacılık Yüksek Okullarının ikinci öğretimleri oldu. Bu bölümleri 2 bin 134 TL ile Veterinerlik Fakültesi, Tıbbi Biyolojik Bilimleri Programları ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı ikinci öğretimi izledi.

2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ile İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Bakanlar Kurulu Kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre belirlenen harç tutarı iki taksit halinde ödenecek. Kararda, öğrenci katkı payını süresinde ödemeyen öğrencilerin kayıtlarının yapılmayacağı ya da yenilenmeyeceğinin belirtildi. Ancak yükseköğretim kurumları, verilen süre içinde kaydını yaptırmayan öğrencilere ek süre verebilecekler.

ÖĞRENCİ MALİYETLERİ DEĞİŞMEDİ
Kararda öğrenci cari hizmet maliyetleri de yer alırken, ortalama hizmet maliyetlerinin geçen yılki maliyetlerle aynı olması dikkat çekti. Yayımlanan kararda Tıp Fakültesi'nde okuyan bir öğrencinin ortalama maliyeti 15 bin 544 TL olduğu ifade edilirken Tıp Fakültesi öğrencileri 591 TL harç ödeyecekler. Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin ortala maliyeti 5 bin 607 TL'yi bulurken bu öğrencilerin vereceği harç ise 494 TL olacak.

Mühendislik Fakültesi öğrencileri 387 TL, Veterinerlik Fakültesi öğrencileri 386 TL, Tıbbi Biyolojik Bil. Programı ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon Programı öğrencileri 281 TL, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Bilimleri Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Tekstil Teknik ve Tasarım Fakültesi öğrencileri 316 TL harç ödeyecek. Hukuk, İktisat, İşletme, Siyasal Bilgiler ile İktisadi-İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri 313 TL, Fen, Edebiyat, Dil-Tarih Coğrafya, İlahiyat ve Eğitim ve İletişim Fakültesi öğrencileri 284 TL harç ödeyecek.

Devlet Konservatuarı ve Sivil Havacılık Yüksekokulu'nda okuyan öğrencilerin maliyeti ortalama 8 bin 535 TL olarak gösterilirken Konservatuar öğrencileri 589 TL, Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencileri ise 470 TL harç verecek.

Yabancı dilde eğitim yapan bölümlerde okuyan öğrenciler belirlenen harç miktarının iki katını ödeyecek. Ancak yabancı dilde eğitim yapan Eğitim Fakültesi öğrencileri bu kuraldan muaf tutulacaklar.

En az harç ödeyecek fakülte ise 71 TL ile Açık Öğretim Fakültesi oldu.

İKİNCİ ÖĞRETİM HARÇLARI EL YAKIYOR
İkinci öğretimde ise harç miktarları ortalama öğrenci maliyetinin yarısı kadar olacak. Buna göre Veteriner Fakültesi öğrencileri ile Tıbbi Biyolojik Bil. Programı ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon Programı ikinci öğretim öğrencileri 2 bin 134 TL harç ödeyecek.

Gemi İnşaatı ve Denizcilik Bilimleri Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Tekstil Teknik ve Tasarım Fakültesi ikinci öğretim öğrencileri ise bin 924 TL harç ödemek zorunda kalacak. Mühendislik Fakültesi ikinci öğretim öğrencileri bin 529 TL, Hukuk ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ikinci öğretim öğrencileri ise bin 155 TL harç ödeyecek.

Devlet Konservatuarları ve Sivil Havacılık Yüksek Okullarının ikinci öğretimlerde okuyan öğrenciler ise 4 bin 268 TL harç ödeyecek. Meslek Teknoloji, Tütün Eksperliği ve Ev Ekonomisi Yüksekokullarının ikinci öğretimlerinde okuyacaklar bin 923 TL, Engelliler Entegre Yüksekokulu'nda okuyacak öğrenciler de bin 924 TL harç ödeyecek.

Kararla geçen yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite yönetim kurulları, üniversitelerin özellikleri, öğrenim dallarının nitelikleri ve sürelerine göre harç miktarlarını yüzde 20 artırarak uygulamaya yetkili kılındı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA