• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üniversiteler sadece devlet kaynağı ile götürülemez
27 Eylül 2010 Pazartesi 14:58

'Üniversiteler sadece devlet kaynağı ile götürülemez'

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Son gelişmeler bize sadece devlet bütçesinden aldığımız finansmanla üniversiteleri çok başarılı bir şekilde götüremeyeceğimizi göstermiştir" dedi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Son gelişmelerbize sadece devlet bütçesinden aldığımız finansmanla üniversiteleri çok başarılı bir şekilde götüremeyeceğimizi göstermiştir" dedi.

Avrupa Üniversiteler Birliği(EUA)'nin girişimi, YÖK'ünkoordinasyonu ve Ankara, İstanbul Teknik, Kocaeli Üniversiteleri'ninortaklığı ile 'Tam Maliyetlendirme Türkiye Çalıştayı' başladı.

Çalıştayın açılışında konuşan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan,üniversitelerin hem Türkiye hem de dünyada ciddi değişimlerle karşıkarşıya olduğuna dikkat çekti. Özellikle iki unsurun üniversitelerideğişime zorladığını belirten Özcan, "Bunlardan bir tanesiküreselleşme, diğeri de bilgi temelli ekonomiye geçiştir." diyekonuştu. Özcan, bu iki süreç yüzünden üniversitelerin 'belki biraz fazla akademik olan vurgularına' tekrar bakmak, değerlendirmek ve bazıdeğişiklikler yapmak zorunda olduklarını kaydetti.

Son yıllarda yükseköğretime olan talebin çok fazla arttığınaişaret eden Özcan, şöyle devam etti: "Bu yığınlaşmanın sonucu çokfarklı türde ve farklı amaçlara hizmet eden üniversiteler görmekteyiz.İkinci bir durum, artık üniversitelerin akademik yeterlilikler dışında, mesleki yeterliliklere de önem vermesi zaruretidir. Bunun içinüniversiteler bugün iş kollarında piyasanın ihtiyaç duyduğu bilgi vebecerilere sahip öğrenciler yetiştirmek zorundadır."

Üniversitelerden içinde bulundukları toplumla bağlargeliştirmesinin beklendiğine dikkat çeken Özcan, "Artıküniversitelerimiz, içinde bulundukları toplumun ihtiyaçlarına,ekonomisinin ihtiyaçlarına uzak kalamazlar. Eğer varsak bu ihtiyaçlaracevap verebildiğimiz ölçüde varız. Bizden beklenen ülkenin ekonomisineyapabildiğimiz ölçüde katkıda bulunmaktır." şeklinde konuştu.

Üniversiteler ile ilgili meselelerin sadece yükseköğretimpolitikaları başlığı altında tartışılmadığın vurgulayan Özcan; malipolitikalar, ekonomik kalkınma gibi çok daha geniş kavramlar içinde ele alındığını aktardı.

Özcan, "Bütün bu değişimler, üniversitelerin karşılaştıklarıgüçlükler, yeni roller, üniversitelerin finansmanı ile ilgili sorularıön plana çıkartıyor. Bu kadar talep beklenen bir kurumun finansmanınasıl olacaktır? Sadece devletten elde edilen gelirlerle miüniversitelerimizi idare ettireceğiz, yoksa başka çözümler de aramak mı zorundayız? Son gelişmeler bize sadece devlet bütçesinden aldığımızfinansmanla üniversiteleri çok başarılı bir şekilde götüremeyeceğimizi göstermiştir." dedi.

Bütün üniversitelerin devlet gelirleri dışındaki kaynaklarıartırabilmek için elinden geleni yaptığını kaydeden Özcan, "Bize bukonuda yardım edecek hususlardan bir tanesi tam maliyetlendirme denilen konudur." ifadesini kullandı.

Bu yaklaşımın son zamanlarda ortaya çıktığını belirten Özcan,"Üniversitedeki bütün faaliyetlerin direkt ve endirekt maliyetlerininhesaplanmasını gerektiren bir yaklaşım. Özelikle araştırmalarda çokfaydalı olduğu görülmüş. Bizim de böyle bir yola başvurmamız, finansalsürdürülebilirliği artırmamız açısından önem arz etmektedir." diyekonuştu.

"SEKTÖRLE ÜNİVERSİTELER ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ GÖRMEK İSTEDİĞİM SEVİYEDE DEĞİL"

Özcan, çalıştayda bir de sunum yaptı. Türk üniversitelerinindünyaya açılma çabası içinde olduğunu belirten Özcan, bunun içinüniversite rektörlerinin ülke ziyaretleri yaparak, yabancı öğrenciçekmeye çalıştığını kaydetti.

Türkiye'de sektörle üniversiteler arasındaki işbirliğinin hiçbirzaman görmek istediği seviyeye gelemediğini dile getiren Özcan, "Amayine de adımlar atılıyor." dedi.

Türkiye'deki araştırma – geliştirme faaliyetlerinin yüzde 62'sinin üniversiteler tarafından yapıldığını kaydeden Özcan, bu faaliyetlereayrılan kaynakların artırılması gerektiğini dile getirdi. Özcan, sonyıllarda özel sektörün araştırma-geliştirme faaliyetlerine devlettenfazla harcama yaptığını söyledi.

Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğuna dikkat çeken Özcan,"Nüfusumuzun yüzde 16'sı genç, yüzde 4'ü ise yükseköğretim yaşında.Okullaşma oranı ise yükseköğretimde halen çok düşük. Kendimize hedefkoymalıyız." dedi.

Özcan, çalıştaya verilen arada gazetecilerin sorularını ise yanıtsız bıraktı.

TAM MALİYETLEMENİN FAYDALARI

Avrupa Üniversiteler Birliği'nin tam maliyetlendirme projesi,Türkiye'de YÖK koordinatörlüğünde, Ankara, İstanbul Teknik ve KocaeliÜniversitelerince yürütülüyor. Projenin finansmanı Avrupa BirliğiKomisyonu Araştırma Genel Müdürlüğü tarafından sağlanıyor. Tammaliyetlemenin faydası, üniversitelerin yürüttükleri projeler içintahsis edilen kaynağın nereye, nasıl ve ne kadar harcanacağını şeffafbir şekilde göstermesi ve bu sayede alınan kaynağın tam olarakkullanılmasının sağlanması olarak gösteriliyor. Ayrıca koordineliçalışma sayesinde, üniversitelerde kaynak sağlayan kurumların neyekaynak sağladığını, kaynağın ne şekilde kullanıldığını, bu kaynağınnerelerde etkili olduğunu ve kendi etkilerini görebilecekleribelirtiliyor.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA