• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üniversite için geri sayım başlıyor
11 Nisan 2010 Pazar 01:03

Üniversite için geri sayım başlıyor

Bu yıl ilk kez iki aşamalı olarak uygulanacak yeni sınav sistemi, öğrencilere daha özgür bir seçim hakkı sunuyor
Üniversiteye giriş sistemi bu yıldan itibaren yeni bir yapıya kavuşturuldu. İki aşamalı, toplamda 6 ayrı sınavdan oluşan bu sistemde çok sayıda yenilik var. Bu yıl daha iyi ölçme ve değerlendirme yapabilen, çok başarılıyla başarılıyı, çok zayıf öğrenciyle zayıfı ayırma şansı veren, fırsat eşitliğini, kişisel başarıyı öne çıkaran ve programların gereksinim duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutan bir sistem tasarlandı.

Değerlendirme Güvenilirliği Arttırıyor

Soru sayısının artırılmış olması ölçmenin güvenirliğini artıracak ve daha önceki sınavlarda soru gelmeyen konulardan da soru gelme ihtimali söz konusu olacak. Bu sayede öğrencilerin aldıkları eğitimin geneline ilişkin bir tarama yapmak mümkün hale gelecek. LYS'de ders ders değerlendirme yapılacak olması ve puan türlerine göre bu derslere uygulanacak katsayıların değişkenlik göstermesi öğrencilerin daha özenli çalışmasını sağlayacak. Ayrıca hedef olarak belirlediği puan türüne göre çalışma aktivitesini düzenleyecek. Örneğin öğrenci tıp fakültesini hedeflediyse bu programların puan türü olan MF-3'de en fazla etkili olan biyoloji ve kimya dersine daha çok özen gösterecek (tabii ki buradan hareketle diğer dersler önemsiz gibi bir mantık yürütülmemeli), çalışma programını bu duruma göre düzenleyecek.

Katsayılar Arası Uçurum Kalktı

Bu sene iki aşamalı olarak yapılacak yeni sınav sisteminin yarın yapılacak ilk aşaması olan YGS'nin ardından, öğrencileri iki hafta sonuna yayılmış 5 sınavdan oluşan LYS bekliyor. 19,20 - 26,27 Haziran tarihlerinde yapılacak olan LYS'de, öğrenciler mezun olacakları/oldukları okulu veya alanı eski sisteme göre bir miktar daha göz ardı ederek, öğrenim görmek istedikleri yükseköğretim programına göre testlere girebilecekler. Çünkü eski sistemde AOBP'ye uygulanan alan içi ve alan dışı katsayı (0,8 - 0,3) farkından dolayı alan dışı bir programa yerleşmek çok zordu. Yeni sistemde katsayıdan (0,15 - 0,12) kaynaklanan bu fark azaldı. Yine de işin çok kolay olduğu söylenemez, ama en azından öğrenciler adına aşılabilir bir engel söz konusu.

Daha Özgür Seçim Hakkı Tanındı

Bu sisteme göre örneğin fen lisesinde okuyan bir öğrenci eski sistemde gerekli olan testlerden çok yüksek netler yapmış olsa dahi EA-2 puanında (hukuk fakültesi gibi) bir yere çok zor yerleşebilirdi. Ama yeni sisteme göre, fen lisesi öğrencisi LYS-1 (Matematik) ve LYS-3 (Edebiyat - Coğrafya) sınavlarına katılıp TM puanında alan dışı bir programı kazanma şansına sahip. Çünkü AOBP'de alan içi ve alan dışı katsayı farkından kaynaklanan uçurum ortadan kalkmış ve kapatılabilir bir fark haline dönüştü. Öğrencilere daha özgür seçim yapma hakkı tanındı. Öğrenciler mesleki anlamda kararlarını iyi belirleyip, ona göre girecekleri sınavları tercih etme şansını yakaladı.

Altın Tavsiyeler

Öğrencilerin sistemli bir biçimde çalışması gerektiğini vurgulayan Pianalitik Yayınları Rehberlik Yayın Yönetmeni Hakan Baykal'ın sınava çok az bir zaman kala öğrencilere önerdiği altın tavsiyeleri şöyle:

- Tören beklemeyin, eyleme geçin: İnsanların birçoğunda harekete geçmek için isteğin oluşmasını beklemek gibi bir saplantı var. Hâlbuki insanoğlu istek oluşmadan harekete geçince belli bir süre sonra bu istek ortaya çıkabilmekte. O nedenle çalışmak kendinizi zorlayın.

- Hedefinize sıkı sıkıya bağlanın: Hedefiniz yoksa çalışmak için bir nedeniniz de yoktur. En uzun yolculuk, nereye gidildiğini bilmeden yapılan yolculuktur. Kazanmayı düşündüğünüz bölüm ya da üniversite ile ilgili, oralarda okuyan öğrencilerle ara sıra görüşerek bu canlılığı sağlayabilirsiniz. Günlük, haftalık, aylık hedefler belirleyebilirsiniz.

- Arkadaş çevrenizi çalışan öğrencilerden oluşturun: Çevrenizdeki arkadaşlar çalışan, çalışmayı seven, yarış (tatlı rekabet) edebileceğiniz nitelikte olsun. Kendinizi bir yarış atmosferine sokabilirseniz çalışma isteğiniz artar.

- Zihninizi düzenleyin: Aklınızda daima, bu sene yapacağınız güzel bir çalışmayla bütün bir geleceğinizi belirleme şansına sahip olabileceğiniz düşüncesi bulunsun.

- Başarıda kendinizi ödüllendirin, başarısızlıkta ceza uygulayın: Önünüze koyduğunuz günlük, haftalık ya da aylık hedeflere, almak istediğiniz puan hedeflerine ulaştığınızda kendinize ödüller verin. Hedeflerinizi gerçekleştiremediğinizde ufak cezalar uygulayabilirsiniz.

- İyi bir teknik direktör edinin: Sizi yakından tanıyan, zaman zaman çalışma performansınızı denetleyen, hedeflerinizi ne derece gerçekleştirdiğinizi ölçen-biçen ve gerekli taktik ve tekniklerle sizi yönlendiren bir eğitimci de çalışma iradenizi güçlendirecektir.

- Çevrenizde sizi konuşma ve davranışlarıyla tetikleyecek kişiler olsun:
Çalışma isteğiniz azaldığında sizi etkileyen, çalışma isteğinizi artıran, iradenize güç veren bir insanla konuşmanızda fayda vardır. Bazı kişiler konuşma ve davranışıyla sizin üzerinizde diğer insanlara göre daha etkili olabilir.

- Ümitsizliğe düşmeyin: Zaman zaman bunalabilir, ümitsizliğe düşebiliriniz. Ancak problemlerle mücadele etme iradesini gösterenler hem bu sınavda hem de hayatta başarıyı yakalayabileceklerdir.

Puan türlerine göre girilecek sınavlar

- MF puan türünde programlara (tıp, mühendislik vb.) yerleşmek isteyen adaylar:
1. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)
2. Matematik Sınavı (LYS-1)
3. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2)

- TM puan türünde programlara (iktisat, işletme, hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler vb.) yerleşmek isteyen adaylar:
1. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)
2. Matematik Sınavı (LYS-1)
3. Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3)

- TS puan türünde programlara (gazetecilik, halkla ilişkiler ve tanıtım, Türk dili ve edebiyatı vb.) yerleşmek isteyen adaylar:
1. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)
2. Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3)
3. Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4)

DİL puan türünde programlara (İngilizce öğretmenliği, İngiliz dili ve edebiyatı, mütercim - tercümanlık vb.) yerleşmek isteyen adaylar
1. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)
2. Yabancı Dil Sınavı (LYS-5)

2009 yılında yükseköğretim programlarının toplam kontenjanı
Üniversiteler Lisans Ön lisans Toplam
Devlet Üni. 259 914 264 874 524 788
Vakıf Üni. 39 591 34 029 73 620
KKTC Üni. 14 940 1 510 16 450
Yurtdışındaki Üni. 2 291 150 2 441
TOPLAM 316 736 300 503 617 299

Not: 2010'da üniversitelerin kontenjanlarda artış yaşanması bekleniyor.

Türkiye'de 2009 ÖSS'ye Göre Puan Türlerinde İlk 500 Başarı Sırasının Üniversitelere Göre Dağılımı (İlk 10 Üniversite)

Sıralama Üniversite Adı Üniversite Türü İlk 500 Başarı Sırası

1 Boğaziçi Üniversitesi Devlet 492
2 Hacettepe Üniversitesi Devlet 428
3 İstanbul Üniversitesi Devlet 186
4 Orta Doğu Tek. Üni. Devlet 158
5 Marmara Üniversitesi Devlet 147
6 Bilkent Üniversitesi Vakıf 140
7 Gazi Üniversitesi Devlet 132
8 Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet 104
9 Fatih Üniversitesi Vakıf 79
10 Ankara Üniversitesi Devlet 64

Geçtiğimiz sene ÖSS'ye giren öğrenci sayısında yaşanan düşüşün aksine bu yıl yaşanan yükseliş, öğrencilerin işini biraz daha zorlaştıracağa benziyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 milyon 325 öğrenci sınava girmişken, bu yıl gireceklerin sayısı 1 milyon 512 olarak görünüyor. Öğrencilerin bu yıl YGS'de barajı geçtikten sonra, LYS'de çok iyi sonuçlar almaları gerekiyor.

Kaynak: Gençbilim
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA