• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Umutlar yazlık ayakkabıda
10 Haziran 2010 Perşembe 10:51

Umutlar yazlık ayakkabıda

Krizin etkileriyle Konya'da ayakkabı imalatında kapasite kullanımının yüzde 25'lere kadar gerilediğini vurgulayan Uzman
   Türkiye'de 4 ayakkabıdan birinin üretildiği, çok sayıda önemli ayakkabı markasının fason üretiminin yapıldığı Konya'da, ayakkabı imalatı yapan irili ufaklı 600 firma bulunuyor.
     Yılda 60 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip olan, ağırlıklı erkek ayakkabı üretiminin yapıldığı kentte, imal edilen her 10 ayakkabıdan 8'i erkeklere hitap ediyor.
     Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, yaptığı açıklamada, küresel krizin ardından imalatçı firmaların sıkıntılar yaşadıklarını, bu sıkıntılar nedeniyle kapasite kullanımının her sezon daha da azaldığını ifade etti.
     İnşaat, tekstil ve tarımda olduğu gibi ayakkabı sektöründe de sıkıntıların devam ettiğini bildiren Uzman, şunları kaydetti:
     ''Bu krizden sadece bankacılık sektörü etkilenmedi. Hatta daha da güçlendiler. Ayakkabı firmalarının çoğu ise kredilerle ayakta durmaya çalışıyor. Bir çoğu üretim yapmamasına rağmen iş yerini borçları nedeniyle kapatamıyor. Bu firmalar, resmen kapalı olmasalar da fiilen kapalılar. 'Kriz bitti' deniyor ancak bizim sektörde ve diğerlerinde değişen bir şey yok. Hala sıkıntılarımız devam ediyor. Ekonomik sıkıntılarımız devam ederken ülke suni gündemlerle meşgul edilmeye çalışılıyor. Bir an önce gündemin ve rotanın ekonomiye çevrilmesi gerekiyor.''
     Krizin etkileriyle Konya'da ayakkabı imalatında kapasite kullanımının yüzde 25'lere kadar gerilediğini vurgulayan Uzman, yaz sezonu için yaklaşık 10 milyon çift ayakkabı üretildiğini söyledi.
     Uzman, ayakkabı imalatçılarının yazlık ayakkabı üretimini tamamladığını belirterek, ''Çok zor günler geçiren firmalar, yazlık ayakkabı satışları ile biraz olsun rahatlamak istiyor'' diye konuştu. 
   
     Sezon başı olmasına rağmen birçok mağazanın yüzde 70'lere varan indirimler yaptığını, bu indirimlerin imalatçıları olumsuz etkilediğini anlatan Uzman, ''Sezon başı olmasına karşın yapılan indirimlerle haksız rekabet oluşuyor. Bu indirimler gerçeği yansıtmıyor. Şişirilen fiyatlar, yeniden düşürülerek vatandaş kandırılıyor. Bunların da önüne geçilmesi lazım'' dedi.
     İstihdamın ve üretimin desteklenmesi gerektiğini anlatan Uzman, özellikle üretimi destekleyici tedbirlerin acilen alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA