• Konya8 °C

Senan Kazımoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ümmetçi misin? Milletçilik mi?

22 Ekim 2019 Salı 14:42

Fıtri olarak insan, ilk defa karşılaştığı bir adamı tanımaya anlamaya çalışır, onun hakkında fikir yürütmeye başlar. Bu da insanı, doğru veya yanlış yargılara yürütmeye sevk eder. Yanlış yargıları ifade etmek için çoğu zaman, “önyargı” kelimesi kullanırız. Günümüz Türkiye’sine baktığımızda da, insanların bir-birine yaklaşımında önyargıların fazlaca olduğunu görürsünüz. Bir birçok konuda aynıdır.

Bu yazımda da, bu önyargıların birisine değinmek istiyorum. Türkiye’de, eğer Türk Dünyası diyorsan, Türk milletleri veya devletlerinden bahsediyorsan, karşı taraf derhal senin hakkında “milletçi” damgasını yapıştırır. Aynı şekilde de, İslam Dünyasından, Müslüman kardeşlikten bahsedince de, diğer grup sana “ümmetçi” der. Hatta bu söz iki taraf arasında o kadar benimsenmiş ki, taraflar da bir-birilerini öyle ayırıyor artık. İşte bu bana, Türkiye’de en garip gelen şeylerden birisi.

Anlamadığım şu, ben kendi milletimi sevdim diye başka milletleri, Müslüman din kardeşlerimi sevemez miyim? Aynı şekilde, ben din kardeşlerimi sevdiğimden dolayı, kendi milletime karşı mı olmam gerekiyor?

Bir defasında Hz. Peygamber'e (s.a.s), “Ya Resulallah! Kişinin kendi kavmini sevmesi kabilecilik (ırkçılık) sayılır mı?" diye sorulmuş ve O (s.a.s), "Hayır. Lakin kabilecilik (ırkçılık) kişinin kendi kavminin haksız davranışına arka çıkmasıdır.” Buyurdu. (İbn Mace, Fiten 7.)

Yukarda ki hadiste de görüldüğü gibi insan kavmini, milliyetini sevmesinden dolayı dinden çıkmaz veya dine karşı gelmez. Ancak, haksızlıkta kavmini desteklerse, o zaman ırkçılık olur ki, bana göre burada sadece kavim değil hatta desteklediğimiz bir futbol takımının haksızlığına bile ses çıkaramamak bu tanıma girer.

Aynı şekilde de, benimle aynı kavimden olmayan din kardeşimi sevmem de, kendi milletime muhabbet beslememi engellemez. Ben kendi milletimden olan kardeşlerimi sevdiğim gibi, Yemenli, Filistinli, Senegalli, Mısırlı, Hindistanlı, Somalili, Arnavutluklu, Kosovalı sevdiğim din kardeşlerimde vardır. Yani demem o ki, bunların hiç biri, diğerini sevmeme engel değil, ta ki, çizgiyi aşmadığım sürece…

Hasılı kelam ben ne milletçiyim, ne de ümmetçi. Ben vatanını, milletini, bayrağını aynı zamanda bunların yanında, kendi milletimden olmadığı halde, din kardeşlerim olan insanları da seven Müslüman Türküm. Bununla da iftihar ediyorum. Diyeceklerim bu kadar…

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA