• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uluslararası Sultan Veled Sempozyumu başladı
15 Aralık 2011 Perşembe 13:07

Uluslararası Sultan Veled Sempozyumu başladı

TÜRKKAD İstanbul Şubesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ''Sultan Veled Uluslararası Sempozyumu''nun ikinci ayağı Konya'da başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ''Sultan Veled Uluslararası Sempozyumu''nun ikinci ayağı Konya'da başladı.
 
Sempozyumda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'nın, kutsal bir emaneti taşımanın gururunu yaşadığını vurgulayarak ''Bu emanetin gereğini yerine getirme sorumluluğumuz var'' dedi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'nda düzenlenen programın açılış konuşmasında, Anadolu'da bulunan aydınların her zaman yaşadıkları dönemi aydınlattığını söyledi.
 
Sultan Veled'in Mevlana'dan aldığı bilgiler ışığında, Mevlana'nın öğretilerini bir sonraki döneme aktardığını bildiren Doğan, Mevlana'nın bütün insanlara din, dil, cinsiyet ayrımı yapmaksızın hoşgörüyle yaklaştığını vurgulayarak, Konya'dan bu mesajı dünyaya duyurmaya çalıştıklarını ifade etti.
 
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Mevlana ve ailesinin Anadolu'ya Moğol istilasının olduğu bir dönemde geldiğini, Mevlana ile ailesinin insanlara umut ve cesaret aşıladığını dile getirdi.
 
Konya'nın, kutsal bir emaneti taşımanın gururunu yaşadığını vurgulayan Akyürek, ''Bu emanetin gereğini yerine getirme sorumluluğumuz var'' dedi.
 
TÜRKAD üyelerine teşekkür eden Akyürek, 738. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında sadece Mevlana'nın değil, O'nun çocuklarının da anlatılmasının önemli olduğunu, Sultan Veled Uluslararası Sempozyumu'nun törenler kapsamında düzenlenen en önemli programlardan biri olduğunu bildirdi.
 
Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 22. batından torunu ve Uluslararası Mevlana Vakfı 2. Başkanı Esin Çelebi Bayru da Sultan Veled'in, babası Mevlana'dan hiç ayrılmadığını kaydetti.
 
Mevlana'nın oğluna, ''Bana yaratılış ve huy bakımından en fazla benzeyen sensin'' dediğini anımsatan Bayru, Mevlana'nın oğluna, ''Eğer cennette olmak istersen, herkes ile dost ol. Merhem ve mum gibi ol'' diye nasihat ettiğini anlattı.
 
Konuşmaların ardından protokol üyelerine semazen figürlü heykelcik hediye edildi.
 
İstanbul'da birinci ayağı gerçekleştirilen sempozyumun, yarın sona ereceği bildirildi. ...
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA