• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uluslararası boyutta itibar görecek proje!
23 Şubat 2010 Salı 13:20

Uluslararası boyutta itibar görecek proje!

Avrupa Birliği Komisyonu ve British Council tarafından gerçekleştirilen Benim Kentim Projesi'ne ev sahipliği yapacak 5 şehirden birisi olan Konya'da projenin tanıtımı yapıldı.

Avrupa Birliği Komisyonu ve British Council tarafından gerçekleştirilen Benim Kentim Projesi'ne ev sahipliği yapacak 5 şehirden birisi olan Konya'da projenin tanıtımı yapıldı.

Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısına Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, daire müdürleri, akademisyenler ve davetliler katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan proje direktörü David Codling, projenin Türkiye'deki İstanbul, Trabzon, Çanakkale, Konya ve Mardin'in dışında Berlin, Warszawa, Londra, Helsinki, Wien ve Dortmund şehirlerinde de uygulamaya konulduğunu belirterek, "Proje kapsamında bu kentlerdeki kamusal alanlardaki sanat konusu ele alınacak ve tartışmaya açılacak. Proje kapsamında o kentlerde görevlendirilen sanatçılar, o kentlerden aldığı ilhamı ve deneyimi bir proje olarak bizlere sunarak tartışmaya açacak. Bu tartışmayla geleneksellik ile çağdaşlık, ilişki yönünden masaya yatırılacak. Projenin uluslararası boyutta da itibar göreceğine inanıyorum" dedi.
 
Daha sonra toplantının seminer bölümüne geçildi. Seminere konuşmacı olarak Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, SÜ Dilek Sabancı Konservatuarı Geleneksel Türk Müziği, Türk Halk Müziği Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi Barış Gürkan ile Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Ali Akay katıldı.
 
Prof. Dr. Yasin Aktay, çağdaş ülkelerde kamusal alanda vatandaşın devletin varlığını daha az hissettiğini belirterek, "Kamusal alanın dışına çıkıldığında ise kurallar, düzenlemeler daha çok belirginleşiyor ve devlet varlığını daha çok hissettiriyor. Bir ülkede devlet varlığını ne kadar az hissettirirse o kadar iyi. Hele bir ülkede devlet varlığını hissettirmeden bir düzen sağlanmışsa bu en iyisidir. Devletin sızamadığı konulardan birisi de sanattır. Bazı devletlerde sanat devletin kontrolünde yapılmaya çalışılıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında da çağdaşlaşma adına batıdan alınan sanatlar ülkemize getirilmeye ve uygulanmaya çalışıldı. Ancak halkın öz kültürü ve bu kültüre ait sanatlar asla yok olmadı. Halkın özünde yaşamaya devam etti. Bu projeyle yaşadığımız kentte yaşanılan kültür ve hayatımızın içinde olan ancak fark etmediğimiz sanat ve eserleri görme şansımız ve bu eserleri diğer iller ve ülkelerle paylaşma şansı bulacağız" şeklinde konuştu.
 
Toplantının sonunda ise Polonyalı sanatçı Joanna Rajkowsa, proje kapsamında Konya'da yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA