• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ukraynada tek taraflı ateşkes
21 Haziran 2014 Cumartesi 09:34

Ukrayna'da tek taraflı ateşkes

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda 27 Haziran'a kadar geçerli olmak üzere tek taraflı ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda 27 Haziran'a kadar geçerli olmak üzere tek taraflı ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

Devlet Başkanı olarak ilk ziyaretini aylardır ordu ve Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerle çatışmaların devam ettiği doğudaki Donetsk bölgesine yapan Poroşenko, burada yaptığı açıklamada, ayrılıkçı güçlere karşı 7 gün süresince askeri operasyonların durdurulduğunu söyledi.

Poreşenko, ancak karşı tarafın saldırması halinde ordunun buna karşılık vereceğini belirterek, ateşkes süresinin ayrılıkçılara silahlarını bırakma ve ülkeyi terk etme zamanı tanıyacağını vurguladı.

İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada ise ayrılıkçılara yönelik operasyonların, sadece karşı taraftan saldırı gelmesi halinde misilleme amaçlı olacağı ifade edildi.

Ateşkes, 27 Haziran'a kadar devam edecek.

ABD olumlu karşıladı

ABD, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun, 27 Haziran’a kadar tek taraflı ateşkes ilan etmesini olumlu karşılarken, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğe dikkati çekti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, Poroşenko’nun barışa yönelik çabalarını desteklediklerini söyledi.

Rusya’ya da barışı desteklemesi, istikrarı teşvik etmesi ve ayrılıkçılara destek vermeyi durdurması yönünde düzenli çağrılar yaptıklarını hatırlatan Earnest, “Ne yazık ki Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın bölgesinde askeri güçlerini artırdığı yönünde sağlam kanıtlar var. Bölgeye ulaşan Rus askeri biriminin sınır güvenliğiyle herhangi bir bağlantısı olduğunu görmüyoruz ve buna ilaveten Rus Savunma Bakanlığı'nın doğu Ukrayna’da askeri kordon oluşturmayı düşündüğüne dair Moskova’dan gelen haberler de kaygı verici” dedi.

Earnest, ABD olarak Rusya’nın doğu Ukrayna’da, hiçbir gerekçe altında askeri güç kullanımını kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un iddia ettiği “Ukrayna’da etnik temizlik yapıldığı” açıklamalarının yanlış olduğunu ve bu açıklamaları kaygı verici bulduklarını dile getiren Earnest, “Rusya’nın, bu açıklamalarla Ukrayna’ya yasadışı yollardan daha fazla müdahale için bahane yaratmaya çalıştığı” değerlendirmesinde bulundu.

Earnest, Ukrayna’daki insan hakları ihlallerinin arkasında asıl silahlı ayrılıkçıların bulunduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de günlük basın toplantısında, Ukrayna’nın ateşkes ilanının etkili olabilmesi için ayrılıkçıların da buna katılması gerektiğini söyledi.

Rusya’nın silahlı araçlarının Ukrayna’nın içine girdiğini reddetmesine yönelik soru üzerine Psaki, “Rusya’nın geçen hafta ülkenin güneybatısındaki bir mevziden doğu Ukrayna’ya tank ve roket atarlar gönderdiğinden eminiz. Daha fazla tankın da yine aynı noktadan gönderilmeye hazırlandığı yönünde elimizde bilgiler var. Buraya ağır silahlar yığdığı bilgileri de bulunuyor” diye konuştu.

Psaki, Rusya’nın Ukrayna sınırında askerlerini yeniden konuşlandırdığı yönünde de bilgiye sahip olduklarını kaydetti.

AB memnun

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından yapılan ateşkes ve Doğu Ukrayna’daki krizin barışçıl çözümü için 15 maddelik plan açıklamasını büyük memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesini kullandı.

Ashton, yazılı açıklamasında, tüm taraflara, Doğu Ukrayna’da güvenliğin ve insani durumun giderek kötüleşme eğilimini tersine çevirme amacıyla uzun süredir aranan bu fırsatı değerlendirme çağrısında bulundu.

Tarafların barış planının şartlarına bağlı kalmasına ve aktif şekilde uygulanmasını teşvik etmesine ihtiyaç olduğunu belirten Ashton, “Özellikle Rusya’ya tüm etkisini bu doğrultuda kullanması, planı alenen ve somut eylemler aracılığıyla desteklemesi çağrısı yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

AB dışişleri bakanlarının pazartesi günü son gelişmeleri ve AB’nin ek adımlarını tartışacağını aktaran Ashton, bu çerçevede yeni atanan Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin’in, Birlik bakanlarını bilgilendirmek için toplantıya davet edildiğini bildirdi.

AB Komisyonu Jose Manuel Barroso da planın duyurulmasından önce yaptığı açıklamada, bu inisiyatifi gönülden desteklediklerini ve çok çabuk sonuç doğurmasını umduklarını belirterek, “Süregiden mevcut şiddet ortamı ve daha fazla kurban kabul edilemez. Çok fazla kan aktı. Şiddet sona ermeli, yasa dışı gruplar silahsızlanmalı, diyalog silahların yerini almalı” dedi.

Barroso, bu planının uygulanması konusunun gelecek hafta düzenlenecek AB Zirvesi’nde ele alınacağını söyledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA